korbee 16.06.2018 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2018 Drodzy koledzy i koleżanki, od dłuższego czasu szukam odpowiedzi na to pytanie... Czy wypust dachu wlicza się do elewacji frontowej czy tylko ściana frontowa? Jeśli tak, to czy wraz z ociepleniem? W mojej miejscowości nie ma MPZP i średnia szerokość frontów elewacji w okolicy to 12m. Na decyzji pozwolono mi na max. 15m (zatem i tak troszkę więcej niż przepisowe 20%). Ostatni projekt domu, na którym jestem skupiony: https://www.archon.pl/projekty-domow/projekt-dom-w-bergeniach-4-m3642134122e2cma podaną szerokość frontu 14,15m, ale z rysunku wynika, że to tylko ściana. Co z dachem? Zostanie mi tylko 85 cm na obie strony? Z rynnami czy bez? POMOCY! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 17.06.2018 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2018 ELEWACJA FRONTOWA odnosi się do całej elewacji budynku z daszkami, podcieniami, itd. Wysunięty dach o np. 1m również tworzy elewację budynku. Co lepsze, dla budynków na działkach, które są nierównoległe do drogi "frontowej", elewacja frontowa stanowi rzutowanie budynku na tą drogę i może się okazać, że elewacja frontowa to 2 skrajne narożniki budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
korbee 17.06.2018 19:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2018 Tego się spodziewałem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
korbee 20.06.2018 14:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2018 Poszedłem do Urzędu Gminy, aby się upewnić. Osoba, którą znam od lat i która zajmuje odpowiednie stanowisko (jest też projektantem) powiedziała:"Elewacja to elewacja", dach nie ma nic wspólnego i ten dom mogę budować zgodnie z prawem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 20.06.2018 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2018 ... nie ma definicji " elewacji frontowej ". Jeśli Urząd ( ten konkretny ) tak twierdzi, to pewnie tak jest ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts