Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Folia kubełkowa - czy mocować do styropianu

marek151986

Recommended Posts

Cześć,

mam do wykończenia mały kawałek cokołu, z którego z ziemi wychodzi folia kubełkowa.

Mam tak: styropian, klej i siatkę, na to zamierzam dać tynk mozaikowy i chcę przyciąć folię kubełkową i przymocować listwę wykańczającą.

Pytanie, skoro tam jest styropian, to czym taką listwę mam przytwierdzić do niego? Całość i tak będzie "schowana" delikatnie pod kamyczkami. Ale skoro montuje to do styropianu, to powinienem kołkami do styropianu czy może wystarczy jakiś wkręt, albo np. mogą być takie gwoździe: https://www.castorama.pl/produkty/narzedzia-i-artykuly/mocowania-i-laczenie/gwozdzie/specjalistyczne/gwozdzie-z-podkladka-pcv-geostandard-3-5-x-45-mm.html ? Będzie się to na czymś takim trzymać?

Ktoś coś podpowie i doradzi?

Nie kliknąłem castocośtam, bo jeszcze niczego na budowę nie kupiłem w markecie budowlanym.

Ale zanim położysz tynk przepiękny mozaikowy, sprawdź czy klej do siatki jest bezcementowy, niezaciągający kapilarnie wody.

Bo jeśli to zwykły klej, to niebawem mróz odparzy Ci tę mozaikę.

Folia kubełkowa ma dwa zadania:

Nie dopuścić do uszkodzenia izolacji p-wilgociowej/ociepleniowej podczas obsypywania ściany fundamentowej.

Odprowadzenia do gruntu nagle pojawiającej się wody z opadów atmosferycznych ze strefy ściany fundamentowej.

Pozdrawiam

Cezary

niczym nie przybijac. odciac na wysokosci kilku cm ponizej poziomu kostki/kamyczka czy co tam masz. ale chlopaki dobrze mowia :) prawie na pewno nie masz ok kleju w tym miejscu.