Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Shirra21

Recommended Posts

Cześć. Mam do Was pytanie buduje właśnie altanę ogrodowa 3x3 metry ale okazało się ze jeden z filarów będzie na środku chodnika. I tu powstał mój pomysł aby zastąpić 1 filar na rogu altanki, dwoma przesunietymi o około 40-50cm. I tu do Was pytanie czy można zrobić taka zmianę i czy taka konstrukcja będzie stabilna. Altankę będę budował z kwantowek 8x8. Pozdrawiam i czekam na wasze opinie i doświadczenie

• 2 weeks później...
Cześć. Mam do Was pytanie buduje właśnie altanę ogrodowa 3x3 metry ale okazało się ze jeden z filarów będzie na środku chodnika. I tu powstał mój pomysł aby zastąpić 1 filar na rogu altanki, dwoma przesunietymi o około 40-50cm. I tu do Was pytanie czy można zrobić taka zmianę i czy taka konstrukcja będzie stabilna. Altankę będę budował z kwantowek 8x8. Pozdrawiam i czekam na wasze opinie i doświadczenie

Szanowny Panie,

Konstrukcja będzie stabilna, o ile słupki zostaną rozmieszczone równomiernie, dobrze przymocowane do podłoża oraz do konstrukcji dachu. Proszę pamiętać o zastosowaniu odpowiednich mocowań. Drewno można pomalować emalią akrylową Śnieżka SUPERMAL® (wykorzystując wcześniej dedykowany przez producenta wyrób gruntujący) lub też impregnatem ochronno-dekoracyjnym Śnieżka DREWKORN® EXPERT KOLOR. Produkty należy stosować zgodnie z zaleceniami producenta, na suche i oczyszczone wcześniej podłoże.