Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Malowanie pokoju - tapeta ocieplająca z kartonem

Tommi123

Recommended Posts

Chciałbym pomalować nieduży pokój. Aktualnie mam na ścianach tapetę a pod nią tapetę ocieplającą z kartonem, pod którą jest ściana betonowa (mieszkam w bloku z wielkiej płyty). Myślałem, że wystarczy jeśli usunę tapetę, zagipsuję tapetę ocieplającą i pomaluję...

Ale zwątpiłem, ponieważ nie wiem, jak zachowa się ocieplenie pod wpływem wilgoci (zwłaszcza ta część kartonowa). Część tapety już zdarłem - schodzi z tapety ocieplającej w miarę dobrze, a samo ocieplenie nie odchodzi nigdzie od ścian.

Czy mogę bez obaw gruntować ocieplenie, gipsować i malować, czy nie ryzykować i zdzierać (czego raczej chciałbym uniknąć)?

• 2 weeks później...
Chciałbym pomalować nieduży pokój. Aktualnie mam na ścianach tapetę a pod nią tapetę ocieplającą z kartonem, pod którą jest ściana betonowa (mieszkam w bloku z wielkiej płyty). Myślałem, że wystarczy jeśli usunę tapetę, zagipsuję tapetę ocieplającą i pomaluję...

Ale zwątpiłem, ponieważ nie wiem, jak zachowa się ocieplenie pod wpływem wilgoci (zwłaszcza ta część kartonowa). Część tapety już zdarłem - schodzi z tapety ocieplającej w miarę dobrze, a samo ocieplenie nie odchodzi nigdzie od ścian.

Czy mogę bez obaw gruntować ocieplenie, gipsować i malować, czy nie ryzykować i zdzierać (czego raczej chciałbym uniknąć)?

Szanowny Panie,

Wykonywanie prac remontowych bez usunięcia tej warstwy jest dość ryzykowne. Może Pan wykonać próbę na jednej ze ścian i sprawdzić efekt końcowy. Jeśli nie będzie on satysfakcjonujący, a spodnia warstwa tapety będzie np. rozmiękać pod działaniem wilgoci, to optymalne będzie jej usunięcie, do „gołej” ściany. Bez względu na to, na jakie rozwiązanie się Pan ostatecznie zdecyduje, powierzchnia, na której prowadzone będą prace wykończeniowa powinna być oczyszczona i zagruntowana, np. gruntem ACRYL-PUTZ® GU 40. Do wygładzania ścian rekomenduję gładź szpachlową ACRYL-PUTZ® ST10 – łatwo się aplikuje oraz szlifuje.