Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Blaszak pobudowlanym 15m2, który chciałbym pozostawić jako budynek gospodarczy. Jakie warunki musi spełnić? Bo jak go budowałem powiedziano mi, że mając pozwolenie na budowę mogę go postawić wszędzie tam, gdzie mi pasuje i obecnie stoi w jednym z rogów działki. Jak to jest przy odbiorze domu? Muszę go przenosić, ew. co powinienem zrobić?
https://forum.murator.pl/topic/239242-pozostawienie-blaszaka-po-budowie-jako-budynku-gospodarczego/

Blaszak pobudowlanym 15m2, który chciałbym pozostawić jako budynek gospodarczy. Jakie warunki musi spełnić? Bo jak go budowałem powiedziano mi, że mając pozwolenie na budowę mogę go postawić wszędzie tam, gdzie mi pasuje i obecnie stoi w jednym z rogów działki. Jak to jest przy odbiorze domu? Muszę go przenosić, ew. co powinienem zrobić?

Możesz trybem zgłoszenia do starostwa, musisz złożyć wniosek a budynek odsunąć od granic na przepisowe odległości. Musi on spełniać wymagania MPZP lub WZ (np. kąt nachylenia połaci dachu).

Dzięki, a jest jakaś kwalifikacja, która pozwoli na pozostawienie w bieżącym miejscu? Żona pytała geodety i powiedział, że to nie jest problem, a problemem jest utwardzenie, którego jeszcze nie mamy. Nie wiem co miał na myśli, a obawiamy się pytać o to formalnie, żeby nie generować problemów :)
W niektórych sytuacjach prawo zezwala na usytuowanie budynku w granicy lub w odległości nie mniejszej niż 1.5m, wszystko zależy co masz w Planie Zagospodarowania.

Dzięki! Myślałem, że "budowle" o pow. ok. 15m3 (blaszak) nie podlegają tym przepisom, jedynie p/poż, ale skoro blacha to i z tym jest łatwiej....

Sam nie wiem co o tym myśleć, ale zapewne sprawa się wyjaśni przy odbiorze.