Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Studnia na działce niezabudowanej

dedert

Recommended Posts

Wszedzie masz wode z zawartością żelaza i manganu. Pompować ją można, ale bez uzdatnienia brudzi i jest niesmaczna.

Z tego co pamiętam w okolicy szczecina to jest problem ze związkami organicznymi, a to się uzdatnia trudno i kosztownie. Samo żelazo to zazwyczaj pikus.

A ja mieszkam w linii prostej od perm-a jakieś 15 km, wiem jaki skład ma woda z odwiertów w mojej miejscowości , nie m problemów z związkami organicznymi , tylko żelazo i mangan i jeszcze małe drobiazgi , uzdatniacz za 2,5 K radzi sobie tym

• 2 weeks później...
jak masz możliwość, to omijaj studzienkę wodomierzową jak tylko możesz. Same problemy z nią.

Nie otrzymałem odpowiedzi na pytanie jakie problemy są ze studzienką wodomierzową. Przecież jak wybuduje dom to i tak będę musiał ją postawić. Dziś w urzędzie dowiedziałem się o koszta i czas przyłącza takiej studzienki.

U nas wygląda to tak że płacę za materiały do przyłącza 1000-1500 zł (robocizna gratis) + projekt przyłącza na moją rękę (ok 200 zł) i oczekuję ok 2 miesięcy na wykonanie. Oraz opłaty miesięczne za korzystanie to tylko 4 zł/mies (mieszkam na wsi).

Studnia natomiast do 30 m jest bez zezwoleń, więc jeśli zależeć mi będzie na szybkim skorzystaniu z wody to pewnie studnia będzie najszybszym rozwiązaniem.

Jak wiesz jaki będziesz mial budynek i mniej więcej gdzie będzie stał i wiesz gdzie w budynku będzie wodomiar to doprowadź mniej więcej w to miejsce rurę od wody z zapasem. Na końcu załóż kran. Podpisz umowę z MPWiK na wodę budowlaną (płacisz ryczałtem za x m3/m-c)w trakcie stawiania fundamentów wyprowadz rurę w miejscu docelowym.

Ja tak zrobiłem.