Pa_jonk 19.06.2018 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2018 Dzień dobry , bardzo proszę o pomoc osoby które mają wiedzę na temat doboru pompy Nie wiem jaką pompę wybrać ( głębinową czy hydroforową ) studnia o głębokości 10m ,lustro wody już na 4m ,wydajność studni to 2500-3000 l na dobę ,odległość studni od domu to 6m,średnica studni 100mm .Mały domek jednorodzinny (parterowy) 2 osoby + wiadomo jakieś podlewanie na ogrodzie.Proszę o informacje jakie parametry powinna mieć pompa do takiego gospodarstwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 19.06.2018 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2018 Dzień dobry , bardzo proszę o pomoc osoby które mają wiedzę na temat doboru pompy Nie wiem jaką pompę wybrać ( głębinową czy hydroforową ) studnia o głębokości 10m ,lustro wody już na 4m ,wydajność studni to 2500-3000 l na dobę ,odległość studni od domu to 6m,średnica studni 100mm .Mały domek jednorodzinny (parterowy) 2 osoby + wiadomo jakieś podlewanie na ogrodzie.Proszę o informacje jakie parametry powinna mieć pompa do takiego gospodarstwa Pompa głębinowa jest ciut wydajniesza pod względem zuzycia prądu niż ssąca (hydroforowa). Pompa głębinowa jest cicha, w domu jej zupełnie nie słyszysz. Hydroforowa może Ci ciut zahałasować, mniej lub bardziej. Pompa głebinowa ZAWSZE Ci poda wode. Pompa ssąca musi wodę zassać, jak opadnie słub wody (z nieuzywania, z niesprawnego zawrou zwrotnego) może być tak żę będzie miała problem z zassaniem lub bez zalania się nie obejdzie. Jak się zepsuje pompa w środku zimy, łatwiej wymienia/naprawia tą w domu niż tą w studni. Ale najlepiej kupić taką co się nie psuje Pompa ssąca ma nieznaną wydajność. Wodę masz na 4m, ale jak ją zaczniesz pompować tzw. dynamiczne lustro wody będzie niżej. Ile niżej? Niewiadomo. Jak zblizy się do 8-9m, to wydajność będzie spadać w kierunku zera. Kolejna rzecz. CZy badałeś wodę? W przeważającej ilości przypadków woda wymaga jakiegoś uzdatnienia, najczęsciej usunięcia żelaza. Typowy odżelaziacz "raz na tydzień" musi zostać wypłukany silnym strumieniem wody. Na tyle silnym ,ze za mała lub źle dobrana pompa nie da rady. Moim zdaniem głębinowa ma więcej zalet niż wad. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pa_jonk 19.06.2018 22:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2018 Wszystko jasne -> głębinowa ale o jakich parametrach ?ja się kompletnie nie znam i w sklepie mogą mi wcisnąć wszystko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 20.06.2018 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2018 Wszystko jasne -> głębinowa ale o jakich parametrach ?ja się kompletnie nie znam i w sklepie mogą mi wcisnąć wszystko Parametrem jest: - srednica studni pompa się musi zmiescic - i wydajność pompy. Nie większa niż wydajność studni, spełniająca zapotrzebowanie na wode. Pompy mają na opakowaniu zawsze napisane wielkimi literami wydajność maksymalna. Czyli taka gdzie do pompy nie podłaczasz żadnej rury (która stawia opór), żadnego cisnieniowego zbiornika który stawia opór. DOBIERAJAC wydajnosć zawsze patrzysz na wykres wydajności takiej pompy. Wrzuć do googla wyszukiwanie zdjec: wykres wydajnosci pompy, pokaze Ci dla danej pompy ten wykres jaka pompa ma wydajność przy spodziewanym cisnieniu pod którym pompa bedzie pracować. Czasem bedzie nie cisnienie tylko wysokość w metrach podana. 10m to 1 atm. Czyli jak chcesz żeby pompa napełniała hydrofor w zakresie cisnienin np 2-4 atm, to patrzysz jaka ma wydajność w tym zakresie. Będzie mniejsza od "maksymalnej". Samo wypompowanie wody te 4m do góry plus opór na rurze przyłaczeniowej do domu, jakichś kolankach itp, dołoży Ci dodatkowo 5m lub 0,5 atm oporu. Wiec jak chcesz przykładowo miec pompe około 2m3/h, to szukasz na wykresie miejsca z wydajnościa przy takich 3.5atm powiedzmy. Lub inaczej, wchodzącdo sklepu przygotuj się i powiedz sprzedawcy że chcesz pompę o wydajności x m3/h przy cisnienieniu y atm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pa_jonk 20.06.2018 21:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2018 Bardzo dziękuję za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts