adamski9000 19.06.2018 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2018 Witam Proszę o pomoc zakresie rozwikłania nurtującej mnie kwestii w zakresie zapłaty podatku od nieruchomości. Sprawa na pozór wydaje się prosta to jednak wchodząc w szczegóły wydaje się złożona. A może taka nie jest ? Meritum sprawy.W sierpniu 2014 r. mój wujek nabył działkę rolno-budowlaną za cenę 32 000 zł o wielkości 2700 m2 ( w tym budowlanej 1250m2 ) . W czerwcu 2018 nabył przylegającą po sąsiedzku do tamtej działki, działkę rolno-budowlaną za cenę 35 000 o wielkości 2700 m2 ( w tym budowlanej 1250m2 ) . Łączny koszt zakupionych działek rolno-budowlanych to koszt 67 000 zł. Obie działki kupione w kredycie.Wujek ma w planie wydzielić z tych dwóch działek rolno-budowlanych odrębną działkę budowlaną o powierzchni 1000 m2 i możliwie najszybciej sprzedać ją w cenie ok. 55000 zł. No i tu powstała wątpliwość odnośnie podatku . Z tego co się dowiedziałem, należy procentowo określić sprzedawany udział i w ten sposób obliczyć podatek. To jednak powstają następujące wątpliwości:1) Wartość m2 działki budowlanej jest średnio dziesięć razy większa od rolnej więc czy można uwzględnić to przy obliczeniu ? Bądź co bądź, zakupiona działka w połowie jest rolna a sprzedawana to w całości budowlana.2) Czy koszty związane z geodetą i podziałem działki, odsetki kredytu na zakup działki, ubezpieczenia kredytu, notariusza, czy inne koszty takie jak podłączenie mediów, płota też liczyć procentowo ?3) Czy w koszta można wliczyć wyłącznie koszty poniesione na fakturze ? Pytam, gdyż część materiałów i prac została wykonana bez faktury i obiekty takie jak podłączenie mediów czy płot istnieją fizycznie ale niema na papierów. Dziękuję za pomocAdam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts