qwertykokos 19.06.2018 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2018 Cześć. Mam za wysokie otwory w drzwiach wewnętrznych. Od podłogi na gotowo do nadproża wychodzi 211-213 cm. Producenci drzwi mają w ofercie piszerzenia ościeży jednak ich koszt nie jest mały. W sklepie sprzedawca zaproponował bym od spodu do nadproża przykleił na kleju płyty G-K tak by osiągnąć wysokość 206cm. Wszystko ok tylko czym to wykończyć bez użycia siatki by w tych miejscach nie powstały pęknięcia . Ściany są już otynkowane nie malowane. Chciałbym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nass 19.06.2018 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2018 U siebie tez obniżałem płytami klejonymi na klej gipsowy - trzyma super, ten klej jest bardzo twardy po wyschnięciu. Ja też robiłem po tynkach i przed malowaniem ale nie odważyłem się bez siatki. Poddrapałem trochę tynki (mam gipsowe więc lekko szło) i wtopiłem taśmę do łączenia płyt. później zatarłem równo z tynkiem i przeleciałem gładzią. Na razie nie pęka, ale o prawdziwej trwałości przekonam się za kilka lat jak dzieci przepoczwarzą się w nastolatki i będą testować wytrzymałość drzwi ;p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwertykokos 19.06.2018 14:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2018 A czym zacierałeś siatkę przed gładzią klejem gipsowym czy czymś lepszym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nass 19.06.2018 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2018 To co było grubiej lecialem najpierw klejem, tylko trzeba uważać bo jak wyschnie cieżko go zeszlifiwać. Lepiej trochę mniej nałożyć i dwa razy przejechać gladzią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwertykokos 21.06.2018 07:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2018 Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samotnik 21.06.2018 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2018 Klej do płyt stosuj tylko do klejenia płyt. Od frontu nierówności zalep gipsem szpachlowym nie licując jeszcze z gotową scianą. Potem zdrap 1cm tynku na grubości kilku mm i w kolejnej warstwie gipsu szpachlowego wtop siatkę elewacyjną. Ewentualnie coś lżejszego do płyt KG (ja robiłem siatką elewacyjną). Na to już końcowa warstwa gładzi. Ewentualne "zwisy" gipsu poniżej kartongipsu usuń, bo potem przy zakładaniu ościeżnic uderzą Ci w to i odłupią większy kawałek gipsu, niż byś chciał... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samotnik 21.06.2018 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2018 Aha, i jakby kiedykolwiek ktoś miał dylemat, to podczas budowy lepiej zrobić otwory lekko za wysokie, niż lekko za niskie!!! Dolepić się zawsze da, podkuwanie nadproża to już znacznie większy problem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil_ 02.07.2018 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2018 To ile robić docelowo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwertykokos 02.07.2018 11:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2018 U każdego producenta drzwi jak patrzyłem to otwór od gotowej podłogi do nadproża powinien mieć nie więcej niż 206cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samotnik 06.07.2018 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2018 Raczej nie mniej niż 206!! 206 już ogranicza wybór producentów. Celowałbym w najbardziej uniwersalne 208cm. DRE wymaga np. 2073mm. Przy czym opaska maskująca zakrywa do wysokości 210-212cm w zależności od modelu ościeżnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts