Regius 19.06.2018 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2018 W jaki sposób w przypadku dachu z pełnym deskowaniem rozwiązuje się kwestię wentylacji wełny w miejscach gdzie występują wymiany komina lub krokiew koszowa lukarny (deskowanie mam bezpośrednio nabite na krokwie - nie mam dodatkowej wiatroizolacji i kontrłat pomiędzy pełnym deskowaniem a konstrukcją dachu)? Tak na chłopski rozum (może błędnie rozumuję) mimo nawiewu przy okapie powietrze co najwyżej będzie sobie cyrkulować jeśli w ogóle będzie jakiś ruch, ponieważ nie będzie wywiewu - np. wymian zagrodzi mu drogę do wylotu w kalenicy. Czy w takim przypadku wywiew powietrza przewietrzającego izolację lokalizuje się w innym miejscu niż kalenica, albo robi się jakieś otwory w wymianie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regius 25.06.2018 16:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2018 Andrzej, Jan, liczę na Waszą pomoc w tym temacie.Czy muszę w jakiś sposób "dziurawic" wymiany i krokwie koszowe żeby zapewnić właściwą wentylację wełny/deskowania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel Sowinski 25.06.2018 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2018 Pozwole odezwac się nie proszony. Wnioskując z innego tematu, jest już chyba troche za poźno na takie pytania (no chyba że chodzi o inny dach niż w temacie "dziury" nad hakami).Za i przed przeszkodą w dachu należy odpowiednio wprowadzić lub wyprowadzić powietrze spod deskowania w przestrzeń między papą a dachówką i odwrotnie. Można zrobić za pomocą wywietrznik podobnych jak do gontów, jednak wysokość takiego wywietrznika nie powinna być większa jak grubość kontrłaty i łaty aby nie wypychało dachówki. Warto też przemyśleć umiejscowienie tych wyeitrzników oraz dobrać ich "przepustowość". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regius 26.06.2018 20:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2018 (edytowane) Dzięki Paweł,Oczywiście że proszony, bardzo dziękuję za pomoc. Szczególną prośbę skierowałem do Andrzeja i Jana, bo spodziewałem się, że większość forumowiczów to inwestorzy, którzy wybierają jednak membranę wysokoparoprzepuszczalną a Andrzej i Jan jako wykonawcy pewnie zęby zjedli na dachach z pełnym deskowaniem (mam świadomość tego, że mogę nie uzyskać odpowiedzi z ich strony, ponieważ pytanie może zakrawać o tajniki ich warsztatu / know-how).Z Twoich postów rozumiem, że również jesteś wykonawcą. Poprosiłem ekipę dekarzy, żeby zdjęli parę dachówek (mocowali wkrętami co 3 łatę, więc dali by radę) i dodali wywietrzniki połaciowe, ale raczej nie są chętni. Zgodzili się zrobić otwory wentylacyjne w wymianie, jeśli bardzo będę chciał. Zasugerowali, że jeśli będzie sam nawiew bez wywiewu w 2 polach dachu to nic strasznego stać się nie powinno. Zastanawiam się, czy istnieje jakieś inne doraźne rozwiązanie w tej sytuacji. Edytowane 26 Czerwca 2018 przez Regius Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 27.06.2018 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2018 Pisaliśmy już z Andrzejem na ten temat. Andrzej bardziej optuje za wywietrznikami dachowymi a ja za wierceniem otworów w górnej części wymianu , kulawki (przy desce) Fi 20-30. Jan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 03.07.2018 23:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2018 Wszystko zostało już powiedziane. W przypadku wymianu to zależy jak został zamontowany. Jak prostopadle do krokwi to powinie być podcięty przed deskowaniem a jak pionowo to jest prześwit. Wymian można przewiercić pod deskami. A w koszach czy w narożach sugeruję wywietrzniki. Skoro Twoi dekarze bagatelizują te kwestie to nie mają pojęcia o wentylacji dachu. Czy w kalenicy masz przerwę pomiędzy deskami? W załączeniu zdjęcia z jednej z moich realizacji obrazujące wprowadzenie powietrza nad murłatą i wyprowadzenie w narożu w tych polach gdzie jest to niezbędnie konieczne. Analogicznie powinno być w koszu. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regius 06.07.2018 21:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2018 (edytowane) @Andrzej, Jan, Paweł za odpowiedzi. @Andrzej, dzięki za zdjęcia - piękna robota. Teraz już wiem jak powinno to zostać poprawnie wykonane ... niestety zostało to zbagatelizowane przez dekarzy, a po tym jak wykonali już pokrycie nie chcieli już niczego zmieniać (musieliby zdejmować dachówki). Będę chyba to musiał zrobić we własnym zakresie bo dach już zapłacony. Pytałem przed zakończeniem prac dlaczego nie podcięli deskowania w kalenicy, to zapewniali, że nie trzeba podcinać, ponieważ nie dojeżdżali papą na deskowaniu do samej kalenicy a w kalenicy dali pasek papy na kontrłatach. Teraz widzę, powinienem się uprzeć na wycięcie otworów wentylacyjnych w deskach. Jedyne co udało się wynegocjować, to zrobienie otworów w wymianach najbliżej deskowania jak się dało oraz dołożenie dwóch nawiewników w lukarnie - nie mieli jeszcze położonej dachówki na jednej połaci lukarny więc z blachy do obróbek zrobili coś na kształt nawiewników do gontów i przewiercili deskowanie pod nawiewnikami. Edytowane 6 Lipca 2018 przez Regius Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 07.07.2018 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2018 Czemu ma służyć ten otwór? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regius 07.07.2018 21:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2018 Czemu ma służyć ten otwór? Pozdrawiam. Z drugiej strony dekarze zamocowali nawiewnik, który zrobili z blachy do obróbek. Mówili, że zrobili coś na kształt nawiewników do gontów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 08.07.2018 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2018 To wiem, ale do czego ma służyć ten otwór? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regius 09.07.2018 03:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2018 Mają robić jako wlot powietrza wentylacyjnego dla wełny. Zdjęcie które wcześniej wkleiłem i nie do końca pokazuje lokalizację wlotów, ale niestety nie miałem innego. Otwory są zlokalizowane mniej więcej w tych miejscach (niestety symetrycznie z drugiej strony lukarny już nie zrobili otworów): Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 09.07.2018 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2018 Czyli wlot powietrza w polach koszowych. To OK. Po drugiej stronie też trzeba zrobić takie wloty. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regius 10.07.2018 20:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2018 Właśnie najgorsze, że z drugiej strony nie zrobili, bo mieli już pokrycie zrobione. Twierdzą, że zrobili już dużo dachów i że jak zrobię odpowiednią szczelinę wentylacyjną między deskowaniem a wełną to będzie OK - ja mam poważne wątpliwości.Co myślisz o braku przerwy w deskowaniu przy kalenicy? Czy jest to akceptowalne w przypadku kiedy nie dociągnęli papy samej do kalenicy (w kalenicy dali pasek papy na kontrłatach)? W umowie mam zapis o tym, że prace będą wykonane zgodnie ze sztuką budowlaną. Czy mógłbyś podać odniesienie do jakiegoś standardu budowlanego, który mówi o prawidłowym wykonaniu szczeliny wentylacyjnej? Może mając w ręku jakieś konkretne zapisy udało by mi się wynegocjować zrobienie nawiewników i przerwy w deskowaniu w kalenicy w ramach naprawy gwarancyjnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 10.07.2018 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2018 .... Twierdzą, że zrobili już dużo dachów i że jak zrobię odpowiednią szczelinę wentylacyjną między deskowaniem a wełną to będzie OK . Skoro tak robią dachy to robią bardzo źle. Podstawowe zasady poprawnie działającej wentylacji to: otwory wlotowe o odpowiednim przekroju (minimum 200 cm2 na jeden mb np. okapu), drożna szczelina wentylacyjna o wysokości minimum 2 cm, otwory wylotowe o odpowiednim przekroju (minimum 50 cm2 na jeden mb np. kalenicy). Twoi wykonawcy nie mają zielonego pojęcia o poprawnej wentylacji dachu. Kierownik budowy nie powinien odebrać tak wykonanego dachu. Brak rozcięcia desek w kalenicy uniemożliwia wypływ powietrza nie ma zatem żadnej wentylacji przestrzeni pomiędzy izolacją cieplną a deskami. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts