Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podgrzewacz wody z pompą ciepła Ariston 80l

BuKa91

Recommended Posts

Wracając do tematu i różnych wyliczeń COP jak i opłacalności montażu urządzenia, Kaizen wrzuciłeś jakąś tabelkę z wyliczeniami i jak będę miał chwilę to przygotuje własną i porównamy. Koszty instalacji i nakłady na konserwację są z d... wzięte i śmieszne, instalacja wodna i elektryczna już jest wiec nic nie płacę. Konserwacją?

Tabelka nie jest moja (arkusz od lat leży na FM). Ja tylko podstawilem dane.

Co do kosztów konserwacji - masz rację. Policzylem śmieszne. Na korzyść PC. W gwarancji stoi, ze nieprzestrzeganie instrukcji powoduje jej utratę. A w instrkucji:

"9. Wszelkie naprawy, czynności konserwacyjne, połączenia hydrauliczne elektryczne powinny być wykonywane wyłącznie przez wykwalifikowany personel przy użyciu oryginalnych części zamiennych. Niezastosowanie się do powyższego może zagrozić bezpieczeństwu i powoduje utratę wszelkiej odpowiedzialności ze strony producenta."

Masz "wykwalifikowany personel" który co roku zrobi konserwację za stówkę (z materiałami i dojazdem)? Daj namiary.

• Odpowiedzi 140
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Materiały.... wężyki z marketu. No może kawałek przewodu żeby podpiąć odwodnienie. W zestawie jest wężyk do podpięcia odwodnienia urządzenia i zaworu bezpieczeństwa. Co do konserwacji ja nie widzę potrzeb. Urządzenie kontroluje się samo, co miesiąc przegrzewa wodę w trybie antylegionella.

cytat z instrukcji:

"Kompatybilność uchwytów montażowych i przyłączy standardowego

elektrycznego podgrzewacza wody (tej samej pojemności) powoduje,

że*nie są wymagane żadne dodatkowe prace."

Witam, po kilku tygodniach użytkowania tego podgrzewacza jestem z niego bardzo zadowolony. Bardzo fajna funkcja jest funkcja i-Memory dzięki której podgrzewacz wie ,że rano przed pracą zapotrzebowanie wody jest większe niż przed resztę dnia. Wychłodzenie pomieszczenia jest teraz nie zauważalne. Pozdrawiam i postaram pisać się na bieżąco nowe informacje/ spostrzeżenia.

Kaizen, owszem punkt ten o tym mówi, lecz nie do końca zostało sprecyzowane w karcie gwarancyjnej ani w instrukcji o co chodzi, jedynie wzmianka jest o czyszczeniu parownika o czym wspomina fachman19. Musiałbym zaczerpnąć informacji jak ma się czyszczenie parownika gdyż według mnie nie ingeruje to w samo urządzenie i nie powinno narażać na utratę gwarancji ale tu mogę się mylić. Więcej wymogów konserwacyjnych w karcie jak i w instrukcji nie znalazłem.

Funkcja antylegionella o czym wspomina Robert On owszem działa na co nie zwracałem uwagi lecz po urlopie zauważyłem, że woda w kranie jest znacznie cieplejsza i dochodziła do temperatury koło 60 stopni mimo włączonej funkcji pompy.

• 2 weeks później...

z instrukcji:

"Zaleca się przeprowadzanie co roku czyszczenia parownika, w celu usunięcia pyłu i zatorów.

Aby dostać się do parownika, konieczne jest usunięcie śrub mocujących obudowę dolną.

Przeprowadzić czyszczenie parownika za pomocą giętkiej szczotki, uważając, aby go nie uszkodzić. Jeśli zauważy

się zagięte skrzydełka, należy je naprostować przy użyciu odpowiedniego grzebienia (rozstaw 1,6 mm).

Sprawdzić, czy kratki są idealnie czyste.

Upewnić się, że przewód odprowadzający skropliny nie jest niedrożny"

wynika stąd, że tego typu prace konserwacyjne nie muszą być wykonywane przez autoryzowany serwis. tu nie ma ingerencji w konstrukcję urządzenia.

RobertOn tu masz rację chociaż nie wiem jak rozpatrzy to serwis podczas gwarancji, czy nie będą wymagać udokumentowanych przez autoryzowany serwis przeglądów czyli właśnie tego czyszczenia.

Co do odprowadzania skroplin to super rozwiązaniem jak dla mnie jest dodatkowy zakup zbiornika na skropliny, idealnie wpasowuje się do podgrzewacza, nawet nie widać że jest to coś dodatkowego, a nie trzeba ciągnąc żadnych wężyków. Średnio raz na tydzień wystarczy opróżnić zbiornik

Według mojej wiedzy, jeżeli w okresie gwarancyjnym (przy tradycyjnym podgrzewaczu) serwis wykona przegląd i wymieni anodę to wydłuża się gwarancja na zbiornik. Tutaj zadałem pytanie do producenta jak to się ma przy naszych hybrydach i jak będę miał odpowiedź chętnie się z nią podzielę

pozdrawiam

Witam, jestem bardzo zadowolony z podgrzewacza. Ktoś pisał tutaj o głośności pompy ciepła. Pompa chodzi cicho i nie przeszkadza w niczym. Mam wyłączona funkcję night co oznacza że pompa grzeje też w nocy. Jeżeli ktoś zastanawia się nad kupnem bo nie wie czy podgrzewacz nie będzie za głośny to śmiało może kupić

Witam,

a więc... przegląd wykonany przez autoryzowany serwis wydłuży gwarancję na sam zbiornik. Jako czynności konserwacyjne mamy oczyszczenie lameli z kurzu. Tego dowiedziałem się od Przedstawiciela Aristona.

Nawiążę się do wypowiedzi przedmówcy, na jakiej podstawie obliczyłeś wzrost kosztów ogrzewania o 160zł?

Nawiążę się do wypowiedzi przedmówcy, na jakiej podstawie obliczyłeś wzrost kosztów ogrzewania o 160zł?

Faktycznie, pozajączkowało mi się. 160 by było, gdyby 80zł kosztował prąd. A skoro o 80zł spadł rachunek, to znaczy, że tyle ciepła pompa wyciągnęła z powietrza, zamiast z gniazdka. Zimą to oznacza "wyciągnięcie" tych 80zł (a nie jak błędnie napisałem 160zł) z CO.

Faktycznie, pozajączkowało mi się. 160 by było, gdyby 80zł kosztował prąd. A skoro o 80zł spadł rachunek, to znaczy, że tyle ciepła pompa wyciągnęła z powietrza, zamiast z gniazdka. Zimą to oznacza "wyciągnięcie" tych 80zł (a nie jak błędnie napisałem 160zł) z CO.

Ciekawi mnie ten koszt o którym piszesz. W teorii to co zaoszczędziłem poza sezonem grzewczym mogę wydać w sezonie. Mam akurat w łazience ogrzewanie tylko na prąd więc w teorii 1kw prądu to 1kw energii cieplnej, lecz jak to może się mieć do pompy ciepła która ma jakiś współczynnik COP czyli zużywa mniej prądu do podgrzania wody niż tradycyjna grzałka, lecz nie grzeje 24h tylko jakiś czas i ile wtedy może przysłowiowo wyciągnąć w ogrzewania. Tego jestem ciekaw i wydaje mi się, że dopiero po zakończonym sezonie grzewczym będzie można dokładnie podać jakieś dane na ten temat.

Co do wspomnianego też hałasu z pompy, to powiem że mam zainstalowany w łazience wentylator i pompa wydaje taki sam hałas jak wentylator, a może nawet mniejszy.

jak to może się mieć do pompy ciepła która ma jakiś współczynnik COP czyli zużywa mniej prądu do podgrzania wody niż tradycyjna grzałka, lecz nie grzeje 24h tylko jakiś czas i ile wtedy może przysłowiowo wyciągnąć w ogrzewania.

Bierze 1/3 z gniazdka, 2/3 z otoczenia. Czyli zimą te 2/3 musisz dostarczyć do pomieszczenia. O ile utrzymasz taka samą temperaturę w pomieszczeniu.

Panowie i Panie... zmiana temperatury, zmniejszenie o 2 stopnie C, w łazience o kubaturze 25m3 to zwiększenie zapotrzebowania na ciepło o około 220W.

Przy założeniu W = 0, 220 kW * 10 h (czas grzania pełną mocą dziennie) = 2,2kWh, cena ogrzania olejem czy gazem to średnio 0,26zł/1kWh co daje koszt 0,572zł dziennie. Dodatkowy maksymalny koszt pobranego ciepła przez hybrydę wyniesie 17,16zł miesięcznie a nie 80 jak pisał przedmówca.

pozdrawiam :rolleyes:

Przy założeniu W = 0, 220 kW * 10 h (czas grzania pełną mocą dziennie) = 2,2kWh, cena ogrzania olejem czy gazem to średnio 0,26zł/1kWh co daje koszt 0,572zł dziennie. Dodatkowy maksymalny koszt pobranego ciepła przez hybrydę wyniesie 17,16zł miesięcznie a nie 80 jak pisał przedmówca.

Jezeli dziennie bierzesz 2,2kWh z powietrza, dokładasz 1,1kWh z gniazdka (przy COP=3), to rocznie zuzywasz 1200kWh do ogrzania wody. To nieco ponad 30l dziennie. Jesteś rekordzistą.

• 2 weeks później...

taaaa tak jak moi pra pra pradziadowie kontynuuję tradycje rodzinne.... woda w misce, pierwszy myje się ojciec, później matka a na końcu dzieci gromadka :)

zweryfikowałem koszt 80zł jako dodatkowy do dogrzania łazienki ze względu na pobór ciepła przez hybrydę. Nie bardzo rozumiem kolegi kalkulacji

Gdzieś, ktoś liczył oszczędności energii elektrycznej na poziomie 60zł/miesiąc (względem tradycyjnego bojlera), wszyscy straszyli kosztami dogrzania powietrza, które nie są tak wysokie i w dalszym ciągu wychodzi na korzyść hybrydy.

pozdrawiam :)

• 3 weeks później...

Witam, wiadome jest ,że pompa ciepła ochłodzi delikatnie pomieszczenie, czy wzrost ogrzewaniu wyniesie 80zl czy 20zl myślę ,że okaże się po sezonie grzewczym.

Na chwilę obecną cały czas ariston pracuje u mnie tylko na pompie ciepła, również w nocy( można ustawić tą opcję w trybie programowania).

Jeżeli wykorzystamy całą wodę co zdąża się bardzo rzadko można podgrzać wodę w trybie boost, wtedy zaczyna grzać również grzałką elektryczną.

Na chwilę obecną po paru miesiącach

Ariston ma u mnie plusa.

Pozdrawiam