BuKa91 13.01.2019 13:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2019 Nie dawno przełączyłem na funkcję pompa+grzałka i wychłodzenie jest znacznie mniejsze i wręcz nie odczuwalne bo pompa włącza się tylko jak temperatura wody spadnie poniżej 50°. RobertOn zgadzam się z Tobą co do kosztów dogrzania łazienki, też jakoś nie zauważam zwiększonych kosztów grzania niż zawsze, a wychłodzenie o którym mowa jest dosyć symboliczne, wcale nie jest tak że mam w łazience 15° Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdaseb 14.01.2019 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2019 a ile masz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robert On 14.01.2019 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2019 Ja w łazience mam 22st C, mój wybór i mi wystarcza. Teoretyczne wyliczenia kolegów nie mącą mojej radości posiadania i nadal uważam hybrydę Aristona za fajny produkt. Jak widać po tej dyskusji nie jestem sam i cieszę się z własnego wyboru. https://forum.muratordom.pl/images/smilies/biggrin-2.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdaseb 14.01.2019 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2019 Pytałem BuKa91. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BuKa91 09.02.2019 15:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2019 Dobry pomysł z przełączeniem na funkcję z grzałką bo faktycznie teraz prawie w ogóle nie czuć wychłodzenia i jeszcze jest więcej ciepłej wody, której zimą jest większe zużycie niż latem kiedy 53 stopnie wystarczają. W tym momencie gdy pracuje pompa w łazience są 22 stopnie. Łazienka nie jest zbyt duża i jest grzejnik więc dużych strat też nie ma biorąc jeszcze pod uwagę, że grzałka więcej grzeje aniżeli pompa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JerzyWo 01.04.2019 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2019 Witam.Ostatnio padł mi bojler Regent 100 (ponoć castoramowski Ariston), bojler padł po 5-6 latach wiec dość sceptycznie podchodzę do firmy ariston. Ale do rzeczy, stoje przed wyborem nowego ogrzewacza, znalazłem informocję w necie o tym aristonie z pompą ciepła. Zastanawiam się nad sensem tego zakupu. Mieszkam w domku jednorodzinnym bojler bedzie dla 4 dorosłych osób. Wcześnieszy bojler miałem ustawiony na pracę około 10 godzin dziennie ( wyłacznik czasowy ) Podgrzewacz będzie zamontowany w pomieszczeniu gospodarczym, nie ogrzewanym , jedyne źródło ciepła to ściana kominowa za którą stoi piec, więc ciepło które zabierze PC nie jest mi tam do niczego potrzebne. Korzystam z całodobowej taryfy na prąd. Czy istnieje sens zakupu tego ogrzewacza ? Powiem że 2500 to dla mnie dość spory wydatek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BuKa91 07.08.2019 07:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2019 Wydaje mi się że możesz mieć za mało ciepłej wody dla 4 osób jeśli będzie chodzić sama pompa, przy połączeniu z grzałką już prędzej powinno wystarczyć. Będziesz mieć oszczędność przy grzaniu do 53 stopni, a grzałka dogrzeje resztę. Przy tylu osobach zużycie wody jest znaczne więc powinieneś sumarycznie zaoszczędzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BuKa91 13.09.2019 10:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2019 Wracam do tematu by wykazać oszczędność. Właśnie otrzymałem odczyt licznika i nie wiem jak bardzo to może być miarodajne jeśli chodzi o używanie pompy ciepła zamiast tradycyjnego bojlera, ale mam w mieszkaniu wszystko na prąd, tj ogrzewanie, płyta+piekarnik i właśnie ta pompa ciepła do wody. Płaciłem zawsze co miesiąc za prąd 300zł co rocznie daje 3600zł, po odczycie mam do zwrotu 977zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 13.09.2019 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2019 Płaciłem zawsze co miesiąc za prąd 300zł co rocznie daje 3600zł, po odczycie mam do zwrotu 977zł. Nie podawaj, ile masz do zwrotu w tym roku, bo to o niczym nie świadczy. Podaj, jakie masz faktyczne zużycie (w kWh) za pełny rok przed montażem, i po montażu. I jak się zmieniło zużycie energii na ogrzewanie. Bo jak zimą grzejesz wodę powietrzem wewnętrznym to jedynie "przeksięgowujesz" koszty z rubryki "CWU" do rubryki "CO". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 17.11.2021 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2021 Wracając do tematu - zamówiłem Aristona Split 110l. Ciekawy temat. Możesz po 3 latach eksploatacji podzielić się informacjami na temat użytkowania tego Aristona Split 110 ? Jakie jest roczne zużycie kWh? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monkey222 26.08.2023 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2023 wypowie się ktos odnośnie tego typu bojlera bo gdzieś czytałem ze minimalna kubatura aby w ogóle pompa działała to 13m a na innych stronach nic o tym nikt nie pisze. Ja bedę wieszał bojler w małej pralni 1x1x2.40 i jesli mam płacic 1000 zł wiecej za pompe ciepła która się nie załączy nawet to wole wiedzieć i czy rzeczywiscie są tak oszczedne jak pisza na różnych stronach https://allegro.pl/oferta/bojler-ariston-lydos-hybrid-80-1-2-kw-3629052-13735159421 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 26.08.2023 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2023 wypowie się ktos odnośnie tego typu bojlera bo gdzieś czytałem ze minimalna kubatura aby w ogóle pompa działała to 13m a na innych stronach nic o tym nikt nie pisze. Ja bedę wieszał bojler w małej pralni 1x1x2.40 i jesli mam płacic 1000 zł wiecej za pompe ciepła która się nie załączy nawet to wole wiedzieć i czy rzeczywiscie są tak oszczedne jak pisza na różnych stronach https://allegro.pl/oferta/bojler-ariston-lydos-hybrid-80-1-2-kw-3629052-13735159421 Serio masz takie wymiary 1,0m x 1,0m x 2,4m? Kubatura 2,4 m3 ?? Minimalna kubatura dla urządzenia Ariston Lydos Hybrid 80 to 13 m3 !! Minimalne odległości od ścian bocznych to 200mm. https://www.ariston.com/cms/s3downloader?sku=lydos_hybrid_wifi&locale=pl-pl&file=Instrukcja%20obsługi.pdf Zostawisz otwarte drzwi to będziesz miał większą kubaturę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monkey222 26.08.2023 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2023 Serio masz takie wymiary 1,0m x 1,0m x 2,4m? Kubatura 2,4 m3 ?? Minimalna kubatura dla urządzenia Ariston Lydos Hybrid 80 to 13 m3 !! Minimalne odległości od ścian bocznych to 200mm. https://www.ariston.com/cms/s3downloader?sku=lydos_hybrid_wifi&locale=pl-pl&file=Instrukcja%20obsługi.pdf Zostawisz otwarte drzwi to będziesz miał większą kubaturę Mieszkanie w bloku i tam był sam WC , poprzedni właściciel przerobił łazienkę z wanny na prysznic więc przybyło miejsca więc dał WC do łazienki a w dawnym małym WC jest mini pralnia tzn miejsce na Pralke , jakies półki na chemię , miejsce na bojler. Czyli jak będa zamknięte drzwi to pompa nie bedzie spełniać swojej roli i nie warto kupowac takiego bojlera tylko lepiej kupić zwykły ariston o 1000 tańszy ?? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 26.08.2023 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2023 Pompa ciepła potrzebuje do działania ciepłe powietrze.To ciepłe powietrze beże z zewnątrz, lub jak w przypadku tej pomy, z pomieszczenia w którym pracuje.Pobiera ciepłe z mieszkania (z pomieszczenia w którym jest zainstalowana) i wypuszcza chłodniejsze do tego samego pomieszczenia.Może sprawdzić się w ciepłe dni - będzie chłodzić mieszkanie.Ale kubatura jest zdecydowanie za mała. Mieszkanie jest w bloku - ogrzewanie ciepłej wody jest z sieci miejskiej czy masz indywidualne ogrzewanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monkey222 27.08.2023 05:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2023 (edytowane) Pompa ciepła potrzebuje do działania ciepłe powietrze. To ciepłe powietrze beże z zewnątrz, lub jak w przypadku tej pomy, z pomieszczenia w którym pracuje. Pobiera ciepłe z mieszkania (z pomieszczenia w którym jest zainstalowana) i wypuszcza chłodniejsze do tego samego pomieszczenia. Może sprawdzić się w ciepłe dni - będzie chłodzić mieszkanie. Ale kubatura jest zdecydowanie za mała. Mieszkanie jest w bloku - ogrzewanie ciepłej wody jest z sieci miejskiej czy masz indywidualne ogrzewanie? Dziękuje za odpowiedz Ogrzewanie CO jest miejskie a woda indywidualnie , dawniej był piecyk gazowy ale poprzedni właściciel zlikwidowal całkowicie gaz i wszystko w mieszkaniu jest na prad stad dylemat był czy przepływowy podgrzewacz czy bojler jednak padło finalnie na bojler i szukam jakiegos dobrego ekonomicznego więc chyba pozostanę przy tym skoro pompa się nie sprawdzi https://allegro.pl/oferta/bojler-elektryczny-ariston-velis-wifi-100-terma-13450967993 Edytowane 27 Sierpnia 2023 przez monkey222 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 27.08.2023 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2023 Jak by miał wymaganą kubaturę to latem Hybrid by trochę ochłodził mieszkanie i może pracował z COP=2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 28.08.2023 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2023 wypowie się ktos odnośnie tego typu bojlera bo gdzieś czytałem ze minimalna kubatura aby w ogóle pompa działała to 13m a na innych stronach nic o tym nikt nie pisze. Ja bedę wieszał bojler w małej pralni 1x1x2.40 i jesli mam płacic 1000 zł wiecej za pompe ciepła która się nie załączy nawet to wole wiedzieć i czy rzeczywiscie są tak oszczedne jak pisza na różnych stronach https://allegro.pl/oferta/bojler-ariston-lydos-hybrid-80-1-2-kw-3629052-13735159421 Jeżeli to urzadzenie w trybie pompy ciepła ma COP=2, to przy poborze 190W sama pompa ma moc ~200W. Czyli musisz mieć pomieszczenie, które nagrzewane jest w tempie 200W, żeby w ogóle ten Ariston miał rację bytu. Podejrzewam też, że podobnie jak inne urządzenia Aristona na czynnik R134, Lydos dogrzewa grzałką przy temperaturze powietrza wlotowego poniżej 10°C (polskie instrukcje obsługi czasem podają nieprawdę, że poniżej 7°C). Weź te dwie rzeczy pod uwagę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monkey222 28.08.2023 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2023 Jeżeli to urzadzenie w trybie pompy ciepła ma COP=2, to przy poborze 190W sama pompa ma moc ~200W. Czyli musisz mieć pomieszczenie, które nagrzewane jest w tempie 200W, żeby w ogóle ten Ariston miał rację bytu. Podejrzewam też, że podobnie jak inne urządzenia Aristona na czynnik R134, Lydos dogrzewa grzałką przy temperaturze powietrza wlotowego poniżej 10°C (polskie instrukcje obsługi czasem podają nieprawdę, że poniżej 7°C). Weź te dwie rzeczy pod uwagę.Wiele mi to nie mówi bo dla mnie to czarna magia jednak domyślam się ze kubatura może być jakąś przeszkodą aczkolwiek pomieszczenei jest w takim miejscu ze mogę sćignac drzwi i już kubatura bedzie duża bo drzwi wychodzą na duży przedpokój , czy wtedy taki piec juz spełni swoją funkcje ?? ewentualnie jak nie sciaganie drzwi to ustawienei tryb pompy na noc i na noc otwarte drzwi na oścież zostawiać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 28.08.2023 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2023 Teraz zauważyłem, że jednak podali w instrukcji minimalną temperaturę powietrza równą 10°C. Jak otworzysz drzwi na przedpokój, to wychładzasz ten przedpokój. Latem moze to być pożądane, zimą nie, bo nie po to grzejesz dom, żeby go potem wychładzać tym Aristonem. Wychładzanie wiąże się też z osuszaniem powietrza. Znów: latem to dobrze, zimą raczej nie. Co do minimalnej kubatury, pewnie chodzi też o to, żeby nie zaciągać do wlotu powietrza, które dopiero co wyszło z wylotu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monkey222 28.08.2023 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2023 Teraz zauważyłem, że jednak podali w instrukcji minimalną temperaturę powietrza równą 10°C. Jak otworzysz drzwi na przedpokój, to wychładzasz ten przedpokój. Latem moze to być pożądane, zimą nie, bo nie po to grzejesz dom, żeby go potem wychładzać tym Aristonem. Wychładzanie wiąże się też z osuszaniem powietrza. Znów: latem to dobrze, zimą raczej nie. Co do minimalnej kubatury, pewnie chodzi też o to, żeby nie zaciągać do wlotu powietrza, które dopiero co wyszło z wylotu. Z grzaniem nie ma problemu bo w bloku gdzie mieszkamy mamy bardzo ciepło zima ( mieszkanie w środku więc sąsiedzi grzeją góra ,dół ,lewo ,prawo . Dodatkowo miejsce grzanie wliczone w czynsz więc można grzać ile się chce ( tzn nie płacę sam za grzanie tylko cały blok) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts