jackersson 19.06.2018 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2018 Dzień Dobry, Jestem na etapie adaptacji projektu, dom parterowy 120m (archon pod jarząbem N z modyfikacjami) - Podłogówka 100 %- Rekuperacja- Styropiany podłoga ściany 20cm grafit- Dach wełna 30 cm- Okna U= 0,8 Oknoplast Winergetic Premium Pomimo gazu przy drodze wybieram pompę ciepła p-w do ogrzewania domu i CWU. Przeczytałem masę tematów dotyczących posadzek oraz wyboru taryfy i podsumowując tą wiedzę można wyróżnić 2 szkoły: 1) Posadzki grube ok 10cm, taktyka grzania polega na wykorzystaniu taniej taryfy w G12w i akumulacyjności ciepła podłogi, w tej wersji dobiera się pompę przewymiarowywując ją aby zdążyła nagrzać porządnie podłogę w taniej taryfie 2) Posadzki cienkie (mogą być anhydrytowe) , taryfa prądu normalna G11, pompa dobierana na miarę Chciałem prosić o opinię osoby mające poszczególne rozwiązania, przede wszystkim nie tyle pod kątem rachunków, co pod kątem komfortu cieplnego w danej konfiguracji. Szczególnie moje obawy dotyczą akumulowania ciepła w wersji 1, czy temperatura w pomieszczeniach jest wciąż na zadanym stałym poziomie (np 22 stopnie) i w domu jest zachowana ciągłość komfortu cieplnego?Czy pomimo tego że w nocy mamy tanią taryfę jest to opłacalne gdy w nocy zrodlo dolne zawsze ma nawet kilkanaście stopni mniej niż w dzień?Czy nie najbardziej komfortowa jest posadzka cienka/ anhydrytowa gdzie mamy większy wpływ na temperaturę bieżącą? Pozdrawiam i proszę o konstruktywne opinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okobar 19.06.2018 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2018 Dzień Dobry, Szczególnie moje obawy dotyczą akumulowania ciepła w wersji 1, czy temperatura w pomieszczeniach jest wciąż na zadanym stałym poziomie (np 22 stopnie) i w domu jest zachowana ciągłość komfortu cieplnego? Czy pomimo tego że w nocy mamy tanią taryfę jest to opłacalne gdy w nocy zrodlo dolne zawsze ma nawet kilkanaście stopni mniej niż w dzień? Czy nie najbardziej komfortowa jest posadzka cienka/ anhydrytowa gdzie mamy większy wpływ na temperaturę bieżącą? Pozdrawiam i proszę o konstruktywne opinie ad1. tak/zależy ad2. tak, nawet jak grzejesz w obu taryfach kiedy potrzebuje, opłaca się bardziej niż g11 ad3. nie/zależy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdaseb 20.06.2018 06:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2018 Grzanie "na okrągło" przy cienkich posadzkach wychodzi taniej w taryfie G12w niż w G11- w moim przypadku o jakieś 25%.Komfort cieplny przy grzaniu "na okrągło" bez porównania lepszy niż w grzaniu tylko w 2 T (podłoga cały czas przyjemnie promieniuje, a PC chodzi z modulowaną mocą bez wkręcania się na maksymalne obroty, żeby wykorzystać tanie okienka). Trzeba jednak liczyć się z kosztem ok 10%wyższym (potwierdzam to na swoim przykładzie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jackersson 20.06.2018 06:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2018 Jeżeli to miałoby być 10 % różnicy to nie jest to żaden wydatek w porównaniu z komfortem. Czyli masz po prostu na sterowniku ustawioną temperaturę i niczym się nie przejmujesz? Czy przy takim założeniu lepsza posadzka zwykła czy anhydrytowa? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdaseb 20.06.2018 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2018 Ja dałem zwykłą ok 7 cm. Czy lepsza byłaby anhydrytowa- poczytaj...na pewno będzie droższa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 20.06.2018 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2018 1) Posadzki grube ok 10cm, taktyka grzania polega na wykorzystaniu taniej taryfy w G12w i akumulacyjności ciepła podłogi, w tej wersji dobiera się pompę przewymiarowywując ją aby zdążyła nagrzać porządnie podłogę w taniej taryfie 3) Prawdziwy hardkor czyli grzana nie tylko wylewka ale i 25cm betonu z płyty To ja Chciałem prosić o opinię osoby mające poszczególne rozwiązania, przede wszystkim nie tyle pod kątem rachunków, co pod kątem komfortu cieplnego w danej konfiguracji. Szczególnie moje obawy dotyczą akumulowania ciepła w wersji 1, czy temperatura w pomieszczeniach jest wciąż na zadanym stałym poziomie (np 22 stopnie) i w domu jest zachowana ciągłość komfortu cieplnego? Temp w domu jest na stały poziomie 22-22,5st.C ale przy 18-19 czuć było,że jest inaczej pomimo,że termometr wskazywał 22,4st.C.Podniosłem KG o 1st.C i wrażenie to minęło pomimo,że term.dalej pokazywał w domu 22,4st.C i jest ok.Czy pomimo tego że w nocy mamy tanią taryfę jest to opłacalne gdy w nocy zrodlo dolne zawsze ma nawet kilkanaście stopni mniej niż w dzień? Nie ma to znaczenia,po pierwsze różnica w COP jest tak minimalna,że nie odczuje się tego a po drugie w nocy jest zawsze najzimniej i tak czy tak pompa będzie się włączała częściej w nocy niż w dzień a dobowe wahania temp.w domu przy całkowicie wyłączonym ogrzewaniu to max.1st.C to tym bardziej.Czy nie najbardziej komfortowa jest posadzka cienka/ anhydrytowa gdzie mamy większy wpływ na temperaturę bieżącą?Pozdrawiam i proszę o konstruktywne opinie Wg mnie taka posadzka nie jest wogóle komfortowa bo nie gwarantuje nam stabilnej temp.w domu a pompa może głupieć i taktować co jest normalne i co zauważyli już użytkownicy anhydrytu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant marki Buderus 05.07.2018 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2018 Witam, Jeżeli zależy Panu na akumulacji ciepła oraz ogrzewaniu budynku tańszą taryfą, lepszym rozwiązaniem będzie zastosowanie buforu ciepła. Zbiornik buforowy zastosowany przy instalacji z pompą ciepła ma za zadanie zoptymalizować pracę pompy oraz ograniczyć ilości wyłączeń i załączeń sprężarki. Do ogrzewania będzie można wtedy wykorzystywać tańszy prąd z taryfy nocnej, dzięki czemu koszty ogrzewania będą na niższym poziomie. Dodatkowo pompa ciepła będzie wtedy znacznie lepiej współpracowała z ogrzewaniem podłogowym. Przy okazji zachęcam do zapoznania się z ofertą pomp ciepła marki Buderus z rodziny Logatherm, która znajduje się na stronie internetowej: http://www.buderus.pl/produkty/kategorie-produktow/pompy-ciepla/. Chętnie odpowiem na ewentualne dalsze pytania. Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant marki Buderus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 09.07.2018 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2018 Witam, Jeżeli zależy Panu na akumulacji ciepła oraz ogrzewaniu budynku tańszą taryfą, lepszym rozwiązaniem będzie zastosowanie buforu ciepła. Zbiornik buforowy zastosowany przy instalacji z pompą ciepła ma za zadanie zoptymalizować pracę pompy oraz ograniczyć ilości wyłączeń i załączeń sprężarki. Do ogrzewania będzie można wtedy wykorzystywać tańszy prąd z taryfy nocnej, dzięki czemu koszty ogrzewania będą na niższym poziomie. Dodatkowo pompa ciepła będzie wtedy znacznie lepiej współpracowała z ogrzewaniem podłogowym. Przy okazji zachęcam do zapoznania się z ofertą pomp ciepła marki Buderus z rodziny Logatherm, która znajduje się na stronie internetowej: http://www.buderus.pl/produkty/kategorie-produktow/pompy-ciepla/. Chętnie odpowiem na ewentualne dalsze pytania. Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant marki Buderus Bufor to zły pomysł , Budynek jest też buforem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts