Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dobór posadzek pod przyszłą pompę ciepła

jackersson

Recommended Posts

Dzień Dobry,

Jestem na etapie adaptacji projektu, dom parterowy 120m (archon pod jarząbem N z modyfikacjami)

- Podłogówka 100 %

- Rekuperacja

- Styropiany podłoga ściany 20cm grafit

- Dach wełna 30 cm

- Okna U= 0,8 Oknoplast Winergetic Premium

Pomimo gazu przy drodze wybieram pompę ciepła p-w do ogrzewania domu i CWU.

Przeczytałem masę tematów dotyczących posadzek oraz wyboru taryfy i podsumowując tą wiedzę można wyróżnić 2 szkoły:

1) Posadzki grube ok 10cm, taktyka grzania polega na wykorzystaniu taniej taryfy w G12w i akumulacyjności ciepła podłogi, w tej wersji dobiera się pompę przewymiarowywując ją aby zdążyła nagrzać porządnie podłogę w taniej taryfie

2) Posadzki cienkie (mogą być anhydrytowe) , taryfa prądu normalna G11, pompa dobierana na miarę

Chciałem prosić o opinię osoby mające poszczególne rozwiązania, przede wszystkim nie tyle pod kątem rachunków, co pod kątem komfortu cieplnego w danej konfiguracji.

Szczególnie moje obawy dotyczą akumulowania ciepła w wersji 1, czy temperatura w pomieszczeniach jest wciąż na zadanym stałym poziomie (np 22 stopnie) i w domu jest zachowana ciągłość komfortu cieplnego?

Czy pomimo tego że w nocy mamy tanią taryfę jest to opłacalne gdy w nocy zrodlo dolne zawsze ma nawet kilkanaście stopni mniej niż w dzień?

Czy nie najbardziej komfortowa jest posadzka cienka/ anhydrytowa gdzie mamy większy wpływ na temperaturę bieżącą?

Pozdrawiam i proszę o konstruktywne opinie

Dzień Dobry,

Szczególnie moje obawy dotyczą akumulowania ciepła w wersji 1, czy temperatura w pomieszczeniach jest wciąż na zadanym stałym poziomie (np 22 stopnie) i w domu jest zachowana ciągłość komfortu cieplnego?

Czy pomimo tego że w nocy mamy tanią taryfę jest to opłacalne gdy w nocy zrodlo dolne zawsze ma nawet kilkanaście stopni mniej niż w dzień?

Czy nie najbardziej komfortowa jest posadzka cienka/ anhydrytowa gdzie mamy większy wpływ na temperaturę bieżącą?

Pozdrawiam i proszę o konstruktywne opinie

ad1. tak/zależy

ad2. tak, nawet jak grzejesz w obu taryfach kiedy potrzebuje, opłaca się bardziej niż g11

ad3. nie/zależy

Grzanie "na okrągło" przy cienkich posadzkach wychodzi taniej w taryfie G12w niż w G11- w moim przypadku o jakieś 25%.

Komfort cieplny przy grzaniu "na okrągło" bez porównania lepszy niż w grzaniu tylko w 2 T (podłoga cały czas przyjemnie promieniuje, a PC chodzi z modulowaną mocą bez wkręcania się na maksymalne obroty, żeby wykorzystać tanie okienka). Trzeba jednak liczyć się z kosztem ok 10%wyższym (potwierdzam to na swoim przykładzie).

Gość Arturo72
1) Posadzki grube ok 10cm, taktyka grzania polega na wykorzystaniu taniej taryfy w G12w i akumulacyjności ciepła podłogi, w tej wersji dobiera się pompę przewymiarowywując ją aby zdążyła nagrzać porządnie podłogę w taniej taryfie
3) Prawdziwy hardkor czyli grzana nie tylko wylewka ale i 25cm betonu z płyty ;) To ja :D
Chciałem prosić o opinię osoby mające poszczególne rozwiązania, przede wszystkim nie tyle pod kątem rachunków, co pod kątem komfortu cieplnego w danej konfiguracji. Szczególnie moje obawy dotyczą akumulowania ciepła w wersji 1, czy temperatura w pomieszczeniach jest wciąż na zadanym stałym poziomie (np 22 stopnie) i w domu jest zachowana ciągłość komfortu cieplnego?
Temp w domu jest na stały poziomie 22-22,5st.C ale przy 18-19 czuć było,że jest inaczej pomimo,że termometr wskazywał 22,4st.C.Podniosłem KG o 1st.C i wrażenie to minęło pomimo,że term.dalej pokazywał w domu 22,4st.C i jest ok.
Nie ma to znaczenia,po pierwsze różnica w COP jest tak minimalna,że nie odczuje się tego a po drugie w nocy jest zawsze najzimniej i tak czy tak pompa będzie się włączała częściej w nocy niż w dzień a dobowe wahania temp.w domu przy całkowicie wyłączonym ogrzewaniu to max.1st.C to tym bardziej.
Czy nie najbardziej komfortowa jest posadzka cienka/ anhydrytowa gdzie mamy większy wpływ na temperaturę bieżącą?Pozdrawiam i proszę o konstruktywne opinie
Wg mnie taka posadzka nie jest wogóle komfortowa bo nie gwarantuje nam stabilnej temp.w domu a pompa może głupieć i taktować co jest normalne i co zauważyli już użytkownicy anhydrytu.

• 2 weeks później...

Witam,

Jeżeli zależy Panu na akumulacji ciepła oraz ogrzewaniu budynku tańszą taryfą, lepszym rozwiązaniem będzie zastosowanie buforu ciepła. Zbiornik buforowy zastosowany przy instalacji z pompą ciepła ma za zadanie zoptymalizować pracę pompy oraz ograniczyć ilości wyłączeń i załączeń sprężarki. Do ogrzewania będzie można wtedy wykorzystywać tańszy prąd z taryfy nocnej, dzięki czemu koszty ogrzewania będą na niższym poziomie. Dodatkowo pompa ciepła będzie wtedy znacznie lepiej współpracowała z ogrzewaniem podłogowym.

Przy okazji zachęcam do zapoznania się z ofertą pomp ciepła marki Buderus z rodziny Logatherm, która znajduje się na stronie internetowej: http://www.buderus.pl/produkty/kategorie-produktow/pompy-ciepla/.

Chętnie odpowiem na ewentualne dalsze pytania.

Pozdrawiam,

Konsultant marki Buderus

Witam,

Jeżeli zależy Panu na akumulacji ciepła oraz ogrzewaniu budynku tańszą taryfą, lepszym rozwiązaniem będzie zastosowanie buforu ciepła. Zbiornik buforowy zastosowany przy instalacji z pompą ciepła ma za zadanie zoptymalizować pracę pompy oraz ograniczyć ilości wyłączeń i załączeń sprężarki. Do ogrzewania będzie można wtedy wykorzystywać tańszy prąd z taryfy nocnej, dzięki czemu koszty ogrzewania będą na niższym poziomie. Dodatkowo pompa ciepła będzie wtedy znacznie lepiej współpracowała z ogrzewaniem podłogowym.

Przy okazji zachęcam do zapoznania się z ofertą pomp ciepła marki Buderus z rodziny Logatherm, która znajduje się na stronie internetowej: http://www.buderus.pl/produkty/kategorie-produktow/pompy-ciepla/.

Chętnie odpowiem na ewentualne dalsze pytania.

Pozdrawiam,

Konsultant marki Buderus

Bufor to zły pomysł , Budynek jest też buforem .