coachu13 20.06.2018 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2018 Hej, Z racji przygotowań do tarasu będę musiał wylać ok 50 słupów. Powiedzmy, że na 1,2 w ziemię.Z tego wynika, że musiałbym wydać kupę siana na tekturowe tuby. Czy jest inna możliwość aby takie słupy zrobić estetycznie, dobrze i nie wydawać pieniędzy na takie coś jak tektura ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pod 20.06.2018 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2018 ale ile nad ziemię? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coachu13 20.06.2018 10:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2018 Jest trochę skos, więc to się waha od ok 10cm do ok 60cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 20.06.2018 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2018 Po prostu wykopać dziury? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pod 20.06.2018 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2018 Estetycznie tzn beda widoczne po zabudowaniu tarasu? czy po prostu taką masz zachciankę?Jesli chcesz idealne slupki to tylko tuby. Ja kupiłem dwie 3.5m za jakies 120zl i starczyły na 24 słupki. Tylko że max wystawały u mnie 25cm nad ziemie (równy teren). JAk nie musi być ładnie to po prostu robisz kopce z ziemi i w nich potem kopiesz dziurę. Do pol metra ponad poziom spokojnie mozesz tak zrobic. Na pewno jest taniej ale nie szybciej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek88 20.06.2018 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2018 może jakie stare scinki rur z kanalizacji tez wykorzystac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gambit565 20.06.2018 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2018 poszukaj w google fabric formwork, fabrick formwork column albo fast tube. kup geotkanine i wyrzezb szalunek na takiej samej zasadzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 22.06.2018 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2018 Kiedyś miałem podobną rozkminkę i kombinowałem następująco : - rury pcv pomarańczowe fi 160 lub fi 200 pocięte na odpowiedniej długości odcinki (na allegro są po ok 15-16 PLN za metrowy odcinek) - odcinki rur rozcięte po długości tak aby dało się je rozchylać po zabetonowaniu i związaniu- w gruncie wiercimy świdrem otwór na odpowiednią głębokość- rozcięte rury okręcamy folią stretch i/lub sznurem/drutem. Wkładamy kilka centymetrów wgłąb otworu w gruncie, pionujemy, poziomujemy, stabilizujemy deskami. Zalewamy betonem.- po wstepnym związaniu odwiązujemy drut / sznur / folię stretch i zdejmujemy szalunek. Przenosimy się na kolejny otwór. I tak dalej i tak dalej.- pomarańczowe rury kanalizacyjne są na tyle mocne że klika metrów rury powinno wystarczyć na całą robotę. BTW - strasznie dużo tych słupów Ci wyszło. Aż 50 sztuk ? Może taniej/szybciej było by wylać mniejszą ilość słupów i zrobić kratownicę ze stali i dopiero na to legary (bo zakładam że taras ma być drewniany ?). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coachu13 25.06.2018 07:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2018 OK.Dzięki za porady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts