Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

szalunki do słupów pod taras

coachu13

Recommended Posts

Hej,

Z racji przygotowań do tarasu będę musiał wylać ok 50 słupów. Powiedzmy, że na 1,2 w ziemię.

Z tego wynika, że musiałbym wydać kupę siana na tekturowe tuby.

Czy jest inna możliwość aby takie słupy zrobić estetycznie, dobrze i nie wydawać pieniędzy na takie coś jak tektura ?

Estetycznie tzn beda widoczne po zabudowaniu tarasu? czy po prostu taką masz zachciankę?

Jesli chcesz idealne slupki to tylko tuby. Ja kupiłem dwie 3.5m za jakies 120zl i starczyły na 24 słupki. Tylko że max wystawały u mnie 25cm nad ziemie (równy teren). JAk nie musi być ładnie to po prostu robisz kopce z ziemi i w nich potem kopiesz dziurę. Do pol metra ponad poziom spokojnie mozesz tak zrobic. Na pewno jest taniej ale nie szybciej.

Kiedyś miałem podobną rozkminkę i kombinowałem następująco :

- rury pcv pomarańczowe fi 160 lub fi 200 pocięte na odpowiedniej długości odcinki (na allegro są po ok 15-16 PLN za metrowy odcinek)

- odcinki rur rozcięte po długości tak aby dało się je rozchylać po zabetonowaniu i związaniu

- w gruncie wiercimy świdrem otwór na odpowiednią głębokość

- rozcięte rury okręcamy folią stretch i/lub sznurem/drutem. Wkładamy kilka centymetrów wgłąb otworu w gruncie, pionujemy, poziomujemy, stabilizujemy deskami. Zalewamy betonem.

- po wstepnym związaniu odwiązujemy drut / sznur / folię stretch i zdejmujemy szalunek. Przenosimy się na kolejny otwór. I tak dalej i tak dalej.

- pomarańczowe rury kanalizacyjne są na tyle mocne że klika metrów rury powinno wystarczyć na całą robotę.

BTW - strasznie dużo tych słupów Ci wyszło. Aż 50 sztuk ? Może taniej/szybciej było by wylać mniejszą ilość słupów i zrobić kratownicę ze stali i dopiero na to legary (bo zakładam że taras ma być drewniany ?).