Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ochrona przed przegrzewaniem od strony południowej

Recommended Posts

@kaszpir rolety pewnie zrobią swoje, ale czy teraz nie wolałbyś jakiegoś zadaszenia/wnęki ? rozwiązanie na poziomie projektu domu ? np. coś takiego jak wkleiłem na zdjęciu w moim pierwszym poście? mowa o tym zdjęciu projektu domu stodoły z okapem dzięki któremu słońce południowe latem nie wchodzi do domu.
Właśnie jesteśmy po śniadanku i uciekliśmy z balkonu , bo mimo 1,5m zadaszenia żelbetonem nie dało się wysiedzieć i słońce i tak wpada do pokoi. Okna tutaj także mamy spore (2 pokoje i okna na całej szerokosci) , więc widzę że takie zadaszenie dużo by nie pomogło , choć zapewne sporo by dało , bo jednak sporo mniej slońca wpada. U nas było by podobnie. Zapewne sporo by pomogło przy padaniu słońca w pełne południe ale w 100% by nie rozwiązało problemu.Tutaj każdy dom ma balkony i minimum 1-2m głebokosci balkony i tarasy , bo wiadomo każdy chce mieć taras/balkon z widokiem na morze i mimo że każdy apartament ma takie "zadaszenie" to i tak w więkzości są montowane dodatkowo rolety ...Na pewno zadaszenie dużo pomaga , ale nie w 100% . U nas aby było takie zadaszenie skuteczne musiało by być z 3 stron , bo od tych mamy duże przeszklenia i każde z nich nagrzewa dom ...My chcemy zamykać rolety jak będziemy wychodzić do pracy i otwierać po pracy te rolety na które okna już nie pada słońce.

• Odpowiedzi 74
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

@kaszpir, widocznie te balkony nie zaczynają się tuż nad oknem. Jeżeli zadaszenie jest od razu nad oknem to 100cm zadaszenie blokuje całkowicie słońce południowe. Żaden promyk słońca nie dostanie się do pomieszczenia. Wiem bo mam dokładnie od południa w domu wakacyjnym balkon, który robi zadaszenie dla pokoju na parterze.

Więc jak możesz to cyknij fotkę tego zadaszenia o którym teraz mówisz - ciekawy jestem. No i czy na pewno jest to strona typowo południowa ?

No i oczywiście nie mówię, że takie zadaszenie rozwiąże całkowicie problem przegrzewania ale bezpośrednio promienie nie powinny wchodzić do pokoju.

Przepraszam ale gdzie masz zadaszenie bezpośrednio nad oknem ? W piwnicy ? Kto teraz buduje dom o wysokości pomieszczeń 2,2 czy 2,4 m ? Ile osób ma szklane elewacje o wysokościach powyżej 2.4 z zadaszeniem tuż nad ??

A co ma zadaszenie tuż nad oknem do wysokosci pomieszczeń??? możesz miec nawet na 320cm wysokości pomieszczenie. Zerknij na zdjęcie, które wkleiłem w pierwszym poście widzisz gdzie się zaczyna zadaszenie? zaraz nad oknem - o tym mówię,że jeżeli zadaszenie tak jest wybudowane to wystarczy 100cm zadaszenie i nawet jeden promyk nie wejdzie do środka. Oczywiście mowa o słońcu od strony południowej i porach letnich bo jesienią i zimą wchodzi słońce bo jest niżej, no i to jest plus.

Nigdzie nie spotkałem się aby zadaszenie było od razu nad oknem. Jak robi się to podczas budowy to przedłuża się strop , ale wtedy mamy zapewne zadaszenie na wysokości około 3m czyli sporo powyżej końca okien.Zapewne są powody dla czego nie robi się tak niskich zadaszeń ...Na pewno zadaszenie sporo pomaga ale też słońce musi być w odpowiedniej pozycji aby zadaszenie było skuteczne ...Dlatego w krajach cieplejszych i bardziej słonecznych niż PL poza zadaszeniami są montowane okiennice lub rolety i standardowo każdy dom ma klimę.Dopiero te wszystkie rozwiązania gwarantują odpowiedni komfort cieplny w pomieszczeniach.

@kaszpir, mówimy o słońcu południowym. W moim pierwszym poście w tym temacie masz przykład takiego zadaszenia z mojego pierwszego posta - nie będę wklejał tutaj ponownie bo nie ma to sensu. Masz tam dokładnie pokazane, że jest od razu nad oknem. Nie jest to żaden błąd bo ten projekt dla siebie wybudował architekt więc z całą pewnością jest OK. Z resztą już w tym domu mieszka.

Nie mówię, że to wystarczy tylko mówię, że bardzo dużo to pomoże bo promienie słoneczne nie będą uderzać bezpośrednio w okna i nie będą dostawać się do pomieszczenia tylko będą zatrzymywać się tuż przed. Powtórzę - chodzi o słońce od południa od kwietnia/maja do sierpień/wrzesień.

Dodatkowo rolety/żaluzje również wskazane no i jakaś klima, ale rolety i żaluzje w takim domu będą zdecydowanie rzadziej musiały być opuszczane, a klima dużo rzadziej załączana jak w przypadku domu bez jakiegokolwiek zadaszenia. Z całą pewnością wielka różnica bo wystarczy 30 minut mocnego słońca które bezpośrednio uderzy w oszklenia i temperatura skoczy znacznie do góry jeżeli rolety nie będą opuszczone i nie będzie żadnego zadaszenia zatrzymującego promienie słoneczne.

Wolałbym bez zadaszenia, ale wiem, że byłoby w słoneczne dni bardzo ciężko.

Wiele osób dlatego ucieka z salonami, tarasami na północ - robi duże przeszklenie od północy i w słoneczne pory roku ma bardzo duży komfort bo dzięki dużym oknom pokoje takie są jasne i nie trzeba walczyć z przegrzewaniem, ale w pochmurne pory roku i zima już jest trochę gorzej dlatego stawiam na okna i tarasy itp od południa, ale obawy są jak to będzie latem mimo zadaszenia. Stąd ten temat - może ktoś się jeszcze wypowie, podzieli swoimi doświadczeniami.

Edytowane przez MateuszMateusz

To może i ja się wypowiem.

Mieszkam od listopada ubiegłego roku więc przeżyłem w nowym roku tylko tegoroczne upały.

Ale temperatura w salonie przy chłodzeniu pasywnym z DZ pompy ciepła (chłodnica za reku, temp glikolu ok. 12 st) trzyma się cały czas między 22 a 23 st. (No może z wyjątkiem wielkiej imprezy, którą żona przygotowywała na 1,5 dnia wcześniej na dwa piekarniki i indukcję - wtedy temp podskoczyła do 24 st i trzeba ją było zbijać przez kilka następnych dni )

Dom z poddaszem użytkowym bez okien połaciowych. Na parterze kuchnio jadalnio-salon przez całą długość domu 11 m a w nim 5 okien (3 okna 0.90x2,3m i 2 okna 2x2,30m) . 4 okna wystawa południowa (13 stopni odchylenia na zachód), 1 okno wystawa zachodnia. Dodatkowo na parterze sypialnia od zachodu z 1 oknem 0.90x2,3m. W domu tradycyjne okapy o szerokości 0.7 m (z rynną może około 0.85).

Okna z żaluzjami zewnętrznymi ( u nas przeważył ten typ zacienienia bo nie traci się kontaktu wizualnego z ogrodem a ilość wpadającego światła reguluje się kątem lameli). Minusem w stosunku do rolet zewnętrznych jest oczywiście cena.

Uważam, że to zabezpieczenie to podstawa. Po zmianie kąta lameli na taki, który wpuszcza bezpośrednie promienie słoneczne temperatura rośnie w oczach.

Edit: Ta emotikonka na początku to nie celowo - miała być po zdaniu o przegrzaniu domu przez żonę :)

To znaczy czym chłodzisz ?Za pomocą zimnej posadzki (ogrzewanie podlogowe) czy za pomocą schlodzonego powietrza i nawiew za pomocą rekuperatora ?Jak za pomocą rekuperatora to gdzie wpięta jest chłodnica ?Sądzę że duży wpływ na nie nagrzewanie mają u Ciebie żaluzje zewnątrze. Zapewne jakbyś je całkowicie podniósł do góry to dom sporo mocniej by się zaczął nagrzewać. Dodatkowo sądzę też że okap prawie 1m też tutaj pomaga.U nas nie ma okapów :)Jeszcze nie testowałem rolet zewnętrznych , bo po montażu następnego dnia trafił się wyjazd , a z tego co widzę w PL pogorszyła się pogoda ..Jak wrócę do domu to ciekawy jestem jak rolety pomogą :)

Tak jak napisałem.

Tylko za pomocą chłodnicy spiętej za rekuperatorem w system wentylacji.

Tak potwierdzam jeszcze raz, że żaluzja całkiem otwarta daje efekt natychmiastowego wzrostu temperatury mimo okapu 0,85 który w samo południe o tej porze roku nie wpuszcza wogole słońca do domu. Natomiast sam okap chyba by nie wystarczył ( nie wiem napewno bo nie umiem go zdjąć :) ) bo po południu słońce które jest już niżej oczywiście na okna południowe już swieci . Swieci także na zachodnie .

Myśle ( ale głowy nie dam bo mam taki dom a nie inny) że sam okap jak już to w parterówce z czterospadowym dachem i z małą ilością okien od zachodu.

Wiem że chłodzenie pasywne w wentylacji to tylko kilkaset wat mocy chłodniczej, ale mając DZ to nie sięgnąć po ten chłodek prawie za darmo byłoby szkoda. Mam bardzo stabilne dz i zawsze mogę pod obieg glikolowy podpiąć jeszcze klimakonwektor/y mam w domu miejsca obyczajowe gdzie mogę bez rozwałki je doprowadzić i odprowadzić skroplony. Będę miał wtedy prace na powietrzu cyrkulacyjnym i znacznie zwiększę moc chłodniczą.

Rolety napewno pomogą . Pozdrawiam Cię Kaszpir. - śledziłem twój dziennik (budowaliśmy rownolegle)i podziwiam determinację w budowie i wykończeniu domu , w czasie budowy i po wprowadzeniu. U mnie po wprowadzeniu i zrobieniu najpotrzebniejszych rzeczy para mocno zeszła. :)

Edytowane przez ketjof

Tak potwierdzam jeszcze raz, że żaluzja całkiem otwarta daje efekt natychmiastowego wzrostu temperatury mimo okapu 0,85 który w samo południe o tej porze roku nie wpuszcza wogole słońca do domu. Natomiast sam okap chyba by nie wystarczył ( nie wiem napewno bo nie umiem go zdjąć :) ) bo po południu słońce które jest już niżej oczywiście na okna południowe już swieci . Swieci także na zachodnie .

Możesz pokazać przeszklenia od południa? i okap? ;-) 0,85 sam okap z pewnością nie mógłby wystarczyć bo krótszy niż 100cm i wyżej zapewne niż od razu nad oknem. Zaobserwuj czy np o 13 wchodzą promienie słońca do domu.

To może ja się włączę w dyskusję ...W zimę jak jest słonecznie to temperatura w domu bardzo szybko wzrastała i wyłączało się u nas ogrzewanie (termostat wyłączał) i dopiero w nocy jak temperatura spadła poniżej ustalonej to dopiero uruchamiała się pompa ciepła.Więc w zimę jak jest słonecznie to zyski są bardzo duże ... Było tak że jak mieliśmy ustawione na termostacie 22,6 stopnia to jak cały dzień było słońce to temperatura wzrastała o 2-3 stopnie powyżej ustalonej ..W każdym projekcie domu energooszczędnego jest sugestia aby dawać największe przeszklenia od południa a najmniejsze (albo żadnych) od północy.Dodatkowo sezon grzewczy zakończyliśmy sporo szybciej niż w starszym domu który miał ekspozycję na północ.Tam mimo że dom był dobrze ocieplony i miał WM to sezon rozpoczynaliśmy we wrześniu i kończyliśmy pod koniec maja ...Tutaj nasz sezon "grzewczy" był spoooro krótszy ... Edytowane przez kaszpir007

MateuszMateusz widzisz pewnie po ilości postów, że nie jestem fanem gadania na forum, (wolę raczej słuchać ) więc nie posiadłem jeszcze tej wiedzy tajemnej jaką jest sposób dodawania zdjęć na forum - zdążyłem się tylko zorientować, że to jest nie za bardzo uster friendly. Natomiast postaram ci się w najbliższym czasie wszystko pomierzyć i opisać . Napewno słońce trochę wpada do domu nawet w południe bo jak dobrze pamietam to górę okna mam na h=2.3 m a dół deski okapowej miał być na h=2.8 ale potem podnosiłem sc kolankową o Ok 20 cm.

Sprawdzę i napiszę.

Na pewno , tak jak już pisałem wyżej rolety lub żaluzje zewn to podstawa. Napewno okap pomaga dodatkowo. Na ile to jest znacząca pomoc jeśli się już ma żaluzje/rolety , i czy one same by wystarczyły niestety nie wiem.

Mogę ci tylko subiektywnie napisać,że na poddaszu mam od zachodu pokój 20 m2 bez okna polaciowego. Są natomiast okna w ścianie szczytowej 2szt 0,9x2.3 m z żaluzjami . Słońce zagłada w te okna od Ok 13 tej 14 tej do zachodu i przy lamelach na 45 stopni problemu przegrzewania nie ma.

W zimie efekt super- jak tylko słoneczko poświęci ( ale oczywiście trzeba zachować umiar bo tego słoneczka w zimie jest jak na lekarstwo i jeśli mówimy tu tylko o efekcie energetycznym to jak przesadzisz ponad te umowne 30 procent powierzchni południowej elewacji to na pewno nie wyjdziesz na + ) . Ja zaobserwowałem nawet taki efekt ze jak pompka obiegowa kręci wodą w podłogowce a sprężarka PC stoi to woda powracająca z podłogi jest o 1 stopień cieplejsza od tej wychodzącej wiec ciepło to zasila pozostałą- zacienioną cześć domu. Kupy kilowatów pewnie z tego nie ma ale fakt taki zaobserwowałem kilka razy.