Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocena przedkoncepcji, mała stodoła

Recommended Posts

Tak przy okazji, skoro już jesteś. Ten Twój bufor 1000 l, to nie za mało? I gdzie go umieściłeś?

Bufor mam w pomieszczeniu technicznym 1,8 x 2,6 m i jest miejsce na reku, OC, PC i pralkę. Od strony holu dostęp do rozdzielacza podłogówki, na ścianie pomiędzy pom. tech. a holem.

Bufor jest za duży na mój domek, ale jak zaprzęgnę gruntową PC będzie w sam raz.

Pozdrawiam

Cezary

Dziękuję za informację. Trochę mnie dziwi, że mówisz o za dużym buforze, skoro to tylko jakieś 65kWh? Czemu potem będzie dobry?

Taka ilość energii wystarczy na ogrzanie domu przez 17 h przy -20*C na zewnątrz.

Przy korzystaniu z PC będę ładował bufor do niższej (55*C) w drugiej taryfie, a jeśli będzie mało, to zahaczę o pierwszą.

Pozdrawiam

Cezary

OK, zrozumiałem. Zapomniałem, że tam są niższe temperatury, niż z kociołka. ;-)

Tam, czyli PC tak, ale z grzałek może być 105*C, bufor i podłogówką są pod ciśnieniem 2 at.

Wracają do Twojej koncepcji. Czy na pewno chcesz mieć ten kominek, zwłaszcza z płaszczem i te solary na dachu?

Przyznam że sam przechodziłem takie etapy rozpatrywania źródeł ciepła jak Ty, ale mi przeszło.

Z kominka z płaszczem zrezygnowałem, bo z niego połowa emisji jest przez szybę i przegrzany salon, a sprawność spalania drewna bardzo wątpliwa.

Żywotność ok. 10 lat i trzeba rujnować pół chałupy, aby zamontować nowy model i nową obudowę, bo przecież stara będzie już opatrzona i nie modna.

Solary przy PC to bezsens i przy grzaniu II taryfą również, chyba że mieszka w domu kilkanaście osób.

Na wszelki wypadek mam doprowadzenie powietrza dla kominka, prędzej kozy. Jak będzie bieda, zamontuję komin stalowy, kozę i tak będę grzał. Na razie nie mam żadnej dziury w dachu.

Rezygnując z solarów i kotła z szybą w salonie, niewiele dopłacisz do PC, a będziesz cieszyć się tanim i bezobsługowym ciepłem.

Zrób awaryjnie jeden komin do kozy i grzałkę w rurze jak by PC uległa awarii. Podłogówka zmagazynuje Ci z grzałki tyle energii w II taryfie że bufor nie będzie konieczny. Czyli zamiast bufora zasobnik wody 300l i PC do OP.

Pozdrawiam

Cezary

Pisałem o kominku, ale myślałem o kozie. Kominek z zabudową zajmuje za dużo miejsca, przerost formy nad treścią. :-)

Ja tak trochę kombinuję na brak prądu, w październiku miałem dwa razy takie akcje po trzy dni. Koza i solary dadzą mi możliwość dogrzania się za dnia.

Mam w planie płytę fundamentową z izolacją pod spodem, na wierzchu bez, więc to też jest spory bufor. Solary i tak będą, chociaż mniejszej mocy, nie po to ustawiam budynek, żeby z tego nie skorzystać, warunki są i nic nie zasłania.

PC to pewno z 50 tys.?

Ps. Zawiało i właśnie padła mi jedna faza. Naprawa za kilka dni. :-)

50 tysi? PC 6kW?

Taka pierwsza z brzegu: http://allegro.pl/oxy-pompa-ciepla-lg-powietrze-woda-7kw-montaz-i7087981807.html?bi_s=ads&bi_m=listing%3Adesktop%3Aquery&bi_c=ZjdlY2JlYmUtNzE0Yy00YTI1LWFiYmItZTkzMzY1OTNjYjI0AA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=1c4f7cfc-9f50-4d37-81a5-23c1590dc9ed

A solary będą za darmo? Policz ile ciepłej wody do mycia wyprodukujesz za ich kasę pompą ciepła.

Jeśli na solary będzie dotacja to i tak jej nie dostaniesz. Śmietankę spije dostawca/monter.

U mnie na wsi były propozycje montażu solarów. Z dotacją chcieli, abym dopłacił 3 tyś. zł.

Pozdrawiam

Cezary

Pozdrawiam

Cezary