cezary.pl 20.06.2018 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2018 Tak przy okazji, skoro już jesteś. Ten Twój bufor 1000 l, to nie za mało? I gdzie go umieściłeś? Bufor mam w pomieszczeniu technicznym 1,8 x 2,6 m i jest miejsce na reku, OC, PC i pralkę. Od strony holu dostęp do rozdzielacza podłogówki, na ścianie pomiędzy pom. tech. a holem. Bufor jest za duży na mój domek, ale jak zaprzęgnę gruntową PC będzie w sam raz. Pozdrawiam Cezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiśYogi 21.06.2018 04:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2018 Dziękuję za informację. Trochę mnie dziwi, że mówisz o za dużym buforze, skoro to tylko jakieś 65kWh? Czemu potem będzie dobry? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 21.06.2018 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2018 Dziękuję za informację. Trochę mnie dziwi, że mówisz o za dużym buforze, skoro to tylko jakieś 65kWh? Czemu potem będzie dobry? Taka ilość energii wystarczy na ogrzanie domu przez 17 h przy -20*C na zewnątrz. Przy korzystaniu z PC będę ładował bufor do niższej (55*C) w drugiej taryfie, a jeśli będzie mało, to zahaczę o pierwszą. Pozdrawiam Cezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiśYogi 21.06.2018 17:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2018 OK, zrozumiałem. Zapomniałem, że tam są niższe temperatury, niż z kociołka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 21.06.2018 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2018 OK, zrozumiałem. Zapomniałem, że tam są niższe temperatury, niż z kociołka. Tam, czyli PC tak, ale z grzałek może być 105*C, bufor i podłogówką są pod ciśnieniem 2 at. Wracają do Twojej koncepcji. Czy na pewno chcesz mieć ten kominek, zwłaszcza z płaszczem i te solary na dachu? Przyznam że sam przechodziłem takie etapy rozpatrywania źródeł ciepła jak Ty, ale mi przeszło. Z kominka z płaszczem zrezygnowałem, bo z niego połowa emisji jest przez szybę i przegrzany salon, a sprawność spalania drewna bardzo wątpliwa. Żywotność ok. 10 lat i trzeba rujnować pół chałupy, aby zamontować nowy model i nową obudowę, bo przecież stara będzie już opatrzona i nie modna. Solary przy PC to bezsens i przy grzaniu II taryfą również, chyba że mieszka w domu kilkanaście osób. Na wszelki wypadek mam doprowadzenie powietrza dla kominka, prędzej kozy. Jak będzie bieda, zamontuję komin stalowy, kozę i tak będę grzał. Na razie nie mam żadnej dziury w dachu. Rezygnując z solarów i kotła z szybą w salonie, niewiele dopłacisz do PC, a będziesz cieszyć się tanim i bezobsługowym ciepłem. Zrób awaryjnie jeden komin do kozy i grzałkę w rurze jak by PC uległa awarii. Podłogówka zmagazynuje Ci z grzałki tyle energii w II taryfie że bufor nie będzie konieczny. Czyli zamiast bufora zasobnik wody 300l i PC do OP. Pozdrawiam Cezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiśYogi 21.06.2018 19:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2018 Pisałem o kominku, ale myślałem o kozie. Kominek z zabudową zajmuje za dużo miejsca, przerost formy nad treścią. Ja tak trochę kombinuję na brak prądu, w październiku miałem dwa razy takie akcje po trzy dni. Koza i solary dadzą mi możliwość dogrzania się za dnia. Mam w planie płytę fundamentową z izolacją pod spodem, na wierzchu bez, więc to też jest spory bufor. Solary i tak będą, chociaż mniejszej mocy, nie po to ustawiam budynek, żeby z tego nie skorzystać, warunki są i nic nie zasłania. PC to pewno z 50 tys.? Ps. Zawiało i właśnie padła mi jedna faza. Naprawa za kilka dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 21.06.2018 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2018 50 tysi? PC 6kW?Taka pierwsza z brzegu: http://allegro.pl/oxy-pompa-ciepla-lg-powietrze-woda-7kw-montaz-i7087981807.html?bi_s=ads&bi_m=listing%3Adesktop%3Aquery&bi_c=ZjdlY2JlYmUtNzE0Yy00YTI1LWFiYmItZTkzMzY1OTNjYjI0AA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=1c4f7cfc-9f50-4d37-81a5-23c1590dc9ed A solary będą za darmo? Policz ile ciepłej wody do mycia wyprodukujesz za ich kasę pompą ciepła.Jeśli na solary będzie dotacja to i tak jej nie dostaniesz. Śmietankę spije dostawca/monter. U mnie na wsi były propozycje montażu solarów. Z dotacją chcieli, abym dopłacił 3 tyś. zł. PozdrawiamCezary PozdrawiamCezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiśYogi 22.06.2018 04:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2018 Jakoś nie jestem przekonany do PC powietrznej, muszę to przeliczyć. Dotacje to jest największe dziadostwo, zawsze zwiększają cenę końcową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts