Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile kosztuje porabane drewno do kominka a ile w calosci ?

Gregor 456

Recommended Posts

Witam!

U nas ogólnie za porąbanie drewna trzeba zapłacić ok 20-30 zł za m3.

Pozdrawiam!

No to drogo. Ostatnio znajomy przywióżł sobie faceta do rąbania. Za dzień rąbania (facet robił wolno, ale prawie bez przerwy). zjadł obiad i skasował 2 paczki papierosów. Jeśli popierasz wyzysk to poszukaj kogoś podobnego.

No to drogo. Ostatnio znajomy przywióżł sobie faceta do rąbania. Za dzień rąbania (facet robił wolno, ale prawie bez przerwy). zjadł obiad i skasował 2 paczki papierosów. Jeśli popierasz wyzysk to poszukaj kogoś podobnego.

A cygara jakiej marki? Bo rozrzut w cenie jest spory...

Wyzysk? Myślisz, że naciągnął znajomego na tą drugą paczkę? :lol:

Bydgoszcz: 120 - 130 zł/m3 łupanego buk, brzoza (takie kawałki do kominka, chyba jakaś maszyna toto robi) z przywozem lub bez. Podobno leżało od marca b.r. - ale na oko są różne kawałki, mniej i bardziej suche. Optymalnie byłoby kupić teraz (lub w zimie) - na następny sezon, tylko gdzie to trzymać...

A propos - ile wam wychodzi tego dzrewa /sezon? Ja kupiłem 5 m3 i już widzę, że będzie mało...

Grzegorz

nie należy palić dębowym, chyba, że ma się wkład w kominie ponieważ siarka zrobi swoje.

buk, grab, brzoza 2 letnie sezonowanie

bardzo dobre są też owocowe ale skąd go tyle brać

na dom 15 m3

A skad w debie tyle siarki, to chyba dab kamienny który wystepuje w okilicach dąbrowy górniczej na poziomie -1250m? ;).

A tak powaznie to nie słyszalem zeby dab miał sie czyms róznic nap od buku ( poza zapachem dymu) ale moze któś coś wie na ten tamat i sie podzieli??

Na dom 15m3? to raczej mało bedzee tego drewna potrzeba, mysle ze z 10 jabłonek na sezon wystarczy ;)

Jeśli podajecie cenę to piszcie czy z transportem czy np. do odbioru w lesie, oraz czy to detal czy może cały sam.

Ja z transportem 1m kłody cały sam 40mp zapłaciłem buk po 115,00 !!! a rok wcześniej u tego samego dostawcy 78,00 !!!

Niedość że podrożało to jeszcze nie mogłem kupić - ciągle zwlekali i przesuwali terminy ( kilku dostawców)

Okolice Poznania:

- składnica nadleśnictwa w Gądkach 97zł mp w niepocietych kawałkach, pocięcie i połupanie +35zł. Wszystkie gatunki w tej samej cnie, z tym, że w zeszłym tygodniu była tylko brzoza dość mokra a i tak się w sobotę skończyła. Cena oczywiście bez transportu

- po przejrzeniu lokalnej prasy kupiłem olchę i jesion po 130zł, dębinę po 140zł z transportem, połupane na ładne kawałki.

Arecki