Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Hej ostatnio coraz mocniej interesuję się montażem paneli PV na swoim dachu. Wiele firm się oferuje i mam już mały mętlik w głowie. Ktoś polecił mi [spam] ale sam nie wiem, nie mogę zbytnio opinii znaleźć. Czy ktoś miał jakieś doświadczenie z tą firmą? Edytowane przez Elfir

:/ szkoda, że już nigdzie nie można zapytać o konkretną firmę, ale ok. Może macie jakieś firmy które polecacie do montaży paneli PV w okol. Krk bo naprawdę szukam, znajomi nie mają zbytnio doświadczenia w tej kwestii i został internet. Nie chce kupować kota w worku czy przejechać się na firmie, która nie jest sprawdzona :/

Na twoim miejscu poszukałbym kilku wykonawców i porównał oferty, nie tylko pod kątem ceny ale przede wszystkim jakie komponenty oferują. Pamiętaj, że instalacja ma pracować 20 lat, ważna jest gwarancja producenta i serwis. Firma montażowa instaluje i po dwóch latach zapomina o kliencie, dlatego najważniejsza jest jakość produktów.

no właśnie nie znam się zabardzo na tym które komponenty faktycznie są ok, a które są bardziej awaryjne. Może się orientujesz? No i jakiej firmy inwerter bedzie najlepszy? Gwarancja tam u nich 10,5 roku więc chyba nieźle. Cieżko ogólnie te firmy porównać bo w internecie jakieś tylko zdawkowe informacje, bez pełnej oferty a nie mam tez czasu na miliony spotkan z przedstawicielami, jak narazie umowilem sie na 2 takie spotkania i zobaczymy co z tego wyjdzie

fotowoltaika to dosc ciekawy temat. Zwłaszcza w połączeniu z ogrzewaniem, bazujący na wyprodukowanej energii :) Dobre panele robi BBSS, polski producent, w sumie 4 w Europie. Do tego dobry inverter, np Steca czy Huawei z gwarancja 15 lat,dobre komponenty okoloinstalacyjne, typu TIGO czy inne i mamy instalacje o parametrach europejskich. I gwarancje producenta

Nie znam wartoscii użytkowej chińskich paneli, aczkolwiek mam je w ofercie. Gwarancja niby 10 lat na sprawność, ale nie ma gwarancji producenckiej jak BBS

Cena niższa, bo i trudno u nich egzekwować serwis gwarancyjny i pogwarancyjny. Jeśli nie chcesz mieć kłopotów, bierz cos co ma gwarancje producenta i serwis D2D. Dlatego biorę na montaż inwertery S i H, zamiast F bo na F sie przejechałem, ponad dwa miesiące czekałem na naprawę gwarancyjna

Edytowane przez zbyszek57

• 1 month później...
Tak jak powyżej gwarancja to podstawa, jak firma nie daje gwarancji na panele to powinien być sygnał, że coś je na rzeczy. Nie wiem czy mogę napisać tutaj czy lepiej w prywatnej wioadomości, ale ja mam sprawdzoną firmę :spam:. Jak chcesz więcej info to pisz. Edytowane przez Greengaz

• 11 months później...
  • 3 months później...