Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dach wiazarowy - pare pytan

davedu

Recommended Posts

Witam,

Realizuje dość skomplikowany dach wiązarowy z drewna klejonego i mam parę pytań wg załączonego rzutu:

1 - dach jest ocieplony płytami PIR AL na pełnym deskowaniu, jak byście połączyli izolacje nakrokwiową z izolacją ścian? myślałem czy nie zrobić przerwy w deskowaniu i połączyć styropian z płytami PIR, np uszczelniając pianka a nie ja jest na projekcie zlicować do deskowania.

2 - czym uzupełnilibyście przestrzeń pomiędzy murłatą a ociepleniem ścian zewnętrznych?

3 - w związku z tym że zarówno murłata jak i krokwie będą widoczne z przestrzeni otwartej salonu czym wypełnić przestrzeń pomiędzy murłata a wysokościami krokwi by nie widać było ocieplenia ścian (również wypełnienia o które pytam w pkt.2)

Ponadto:

Jaka membranę polecacie na pełne deskowanie przy użyciu płyt PIR dwustronnie pokrytych aluminium?

Czym zakotwić murłatę do wieńca (dom położony w dość wietrznej okolicy) bo mnie osobiście kotwy chemiczne nie przekonują.. i co położyć między murłate z drewna klejonego a wieniec (izolacja) tak by obróbka wewnątrz była mało kłopotliwa i estetyczna.

Z góry dziękuje za wszelkie sugestie..

Pozdrawiam.

1.jpg

Pytasz jako inwestor, wykonawca czy jako projektant ?

Jako inwestor, po prostu wolałbym uniknąć błędów a już takie sam w projekcie znalazłem, nie mówiąc już o wykonawcach gdyż ciężko w moim rejonie znaleźć kompetentnych przy izolacji nakrokwiowej i do tego wiązarach...

1 zrób tak jak masz w projekcie !

2 oczywiście że ociepl , styropianem lub kawałkami pianki

3 dołóż tam ocieplenie i zasłoń - najlepiej drewnem skoro wszystko w drewnie . Wystarczy na boki krokwi przybić listewki , do nich maskownice z drewna lub boazerie .

Między murłatę a beton najlepiej papa .

Edytowane przez mariober