michu82 21.06.2018 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2018 Mam pytanie dotyczące sytuacji ocieplenia poddasza, w którym konstrukcja pod płyty GK jest znacznie niżej niż warstwa wełny.Warstwowo od góry jest tak, że chcę pod deskowaniem przymocować membranę aby zapewnić wentylację, do membrany układam wełnę i teraz sprawa zasadnicza. Czy folię paroszczelną mogę przymocować do konstrukcji bezpośrednio pod płytami GK? Wówczas między wełną a paroizolacją będzie pusta przestrzeń około 20cm. Czy to jest poprawne rozwiązanie czy jednak paroizolacja powinna być bezpośrednio przy wełnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 21.06.2018 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2018 "Czy folię paroszczelną mogę "... Możesz, bo to Twoje jest.Tylko po co?Aby przy przykręcaniu płyt zrobić w niej kilkaset czy ponad tysiąc dziurek? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michu82 21.06.2018 16:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2018 "Czy folię paroszczelną mogę "... Możesz, bo to Twoje jest. Tylko po co? Aby przy przykręcaniu płyt zrobić w niej kilkaset czy ponad tysiąc dziurek? Adam M. Wiec jak wykonac to poprawnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 21.06.2018 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2018 Tak, aby paroizolacja była naprawdę szczelna.Coś trzeba wymyślić. Dla mnie to czysta paranoja - przykrywanie domu... watą... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 21.06.2018 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2018 @michu82Jak zamiast wełny zastosujesz płyty PIR w okładzinie z folii aluminiowej, pod krokwie, nie będziesz się przejmował paroizolacją.A jeśli już, to łączenia płyt skleisz taśmą aluminiową i z membrany po deskami zrezygnujesz. PozdrawiamCezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 28.06.2018 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2018 (...) Czy folię paroszczelną mogę przymocować do konstrukcji bezpośrednio pod płytami GK? Wówczas między wełną a paroizolacją będzie pusta przestrzeń około 20cm. Czy to jest poprawne rozwiązanie czy jednak paroizolacja powinna być bezpośrednio przy wełnie? Jeżeli to nie będzie sufit nad łazienką i zastosujesz skalną wełnę to nie ma znaczenia gdzie będzie folia paroizolacyjna. Otwory w folii powstają od wkrętów których się nie wykręca , a wręcz zaszpachlowuje przy wykończeniu płyt g-k. Już od kilkunastu lat stosuje się aktywne paroizolacje, których zadaniem jest przepuszczanie pary wodnej w stronę ocieplenia np. wełny. https://proclima.com/products/internal-sealing/intello-plus Moim zdaniem ważniejsze jest szczelność połączeń folii ze ścianami, kominem, oknem, itp. bo tam mogą powstawać mostki termiczne i problemy z wykraplaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mat3006 02.07.2018 01:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2018 (edytowane) Dla mnie to czysta paranoja - przykrywanie domu... watą... Adam M. Mądrego to miło poczytać Do meritum. Im bliżej izolacja, zwłaszcza na fragmentach skośnych i pionowych, warstwy zabudowy tym lepiej. Należy dążyć do wyeliminowania wolnej przestrzeni pomiędzy izolacją termiczną a zabudową ponieważ pozwala na konwekcję. Przy wacie i tak pozwalasz (taka jej "uroda") ale może zastosujesz o wysokiej gęstości, a co za tym idzie znacznie wyższym oporze konwekcyjnym, wtedy MOŻE (???) się uda... A poważnie to najlepiej wykonać ruszt z CD-ków (może być potrzebny krzyżowy) na wieszakach, zamontować szczelną, dedykowaną paroizolację, potem pod nią listwy dystansowe (drewno impregnowane, w łazienkach polecam WPC itp.) o grubości np. 2,5-3cm. Ta przestrzeń pozwoli również na wykonanie rozprowadzenia instalacji elektrycznej poniżej paroizolacji, bez jej szkodliwego dziurawienia. Zamontować płyty g/k od spodu listew dystansowych (najlepiej GKF lub GKFI) a potem natrysnąć 22, 25cm pianki OK od góry. Potem podłoga z DESEK min. 1,5'. Potem cieszyć się dobrym rozwiązaniem. Dla siebie tak bym zrobił. Pozdrav SM Edytowane 2 Lipca 2018 przez mat3006 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts