Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mam pytanie dotyczące sytuacji ocieplenia poddasza, w którym konstrukcja pod płyty GK jest znacznie niżej niż warstwa wełny.

Warstwowo od góry jest tak, że chcę pod deskowaniem przymocować membranę aby zapewnić wentylację, do membrany układam wełnę i teraz sprawa zasadnicza. Czy folię paroszczelną mogę przymocować do konstrukcji bezpośrednio pod płytami GK? Wówczas między wełną a paroizolacją będzie pusta przestrzeń około 20cm. Czy to jest poprawne rozwiązanie czy jednak paroizolacja powinna być bezpośrednio przy wełnie?

https://forum.murator.pl/topic/239286-pytanie-o-prawid%C5%82owe-wykonanie-warstwy-paroszczelnej/

"Czy folię paroszczelną mogę "...

Możesz, bo to Twoje jest.

Tylko po co?

Aby przy przykręcaniu płyt zrobić w niej kilkaset czy ponad tysiąc dziurek?

Adam M.

"Czy folię paroszczelną mogę "...

Możesz, bo to Twoje jest.

Tylko po co?

Aby przy przykręcaniu płyt zrobić w niej kilkaset czy ponad tysiąc dziurek?

Adam M.

Wiec jak wykonac to poprawnie?

Tak, aby paroizolacja była naprawdę szczelna.

Coś trzeba wymyślić.

Dla mnie to czysta paranoja - przykrywanie domu... watą...

Adam M.

@michu82

Jak zamiast wełny zastosujesz płyty PIR w okładzinie z folii aluminiowej, pod krokwie, nie będziesz się przejmował paroizolacją.

A jeśli już, to łączenia płyt skleisz taśmą aluminiową i z membrany po deskami zrezygnujesz.

Pozdrawiam

Cezary

(...) Czy folię paroszczelną mogę przymocować do konstrukcji bezpośrednio pod płytami GK? Wówczas między wełną a paroizolacją będzie pusta przestrzeń około 20cm. Czy to jest poprawne rozwiązanie czy jednak paroizolacja powinna być bezpośrednio przy wełnie?

Jeżeli to nie będzie sufit nad łazienką i zastosujesz skalną wełnę to nie ma znaczenia gdzie będzie folia paroizolacyjna. Otwory w folii powstają od wkrętów których się nie wykręca :), a wręcz zaszpachlowuje przy wykończeniu płyt g-k. Już od kilkunastu lat stosuje się aktywne paroizolacje, których zadaniem jest przepuszczanie pary wodnej w stronę ocieplenia np. wełny. https://proclima.com/products/internal-sealing/intello-plus

Moim zdaniem ważniejsze jest szczelność połączeń folii ze ścianami, kominem, oknem, itp. bo tam mogą powstawać mostki termiczne i problemy z wykraplaniem.

Dla mnie to czysta paranoja - przykrywanie domu... watą...

Adam M.

Mądrego to miło poczytać :)

Do meritum. Im bliżej izolacja, zwłaszcza na fragmentach skośnych i pionowych, warstwy zabudowy tym lepiej. Należy dążyć do wyeliminowania wolnej przestrzeni pomiędzy izolacją termiczną a zabudową ponieważ pozwala na konwekcję. Przy wacie i tak pozwalasz (taka jej "uroda") ale może zastosujesz o wysokiej gęstości, a co za tym idzie znacznie wyższym oporze konwekcyjnym, wtedy MOŻE (???) się uda...

A poważnie to najlepiej wykonać ruszt z CD-ków (może być potrzebny krzyżowy) na wieszakach, zamontować szczelną, dedykowaną paroizolację, potem pod nią listwy dystansowe (drewno impregnowane, w łazienkach polecam WPC itp.) o grubości np. 2,5-3cm. Ta przestrzeń pozwoli również na wykonanie rozprowadzenia instalacji elektrycznej poniżej paroizolacji, bez jej szkodliwego dziurawienia. Zamontować płyty g/k od spodu listew dystansowych (najlepiej GKF lub GKFI) a potem natrysnąć 22, 25cm pianki OK od góry. Potem podłoga z DESEK min. 1,5'. Potem cieszyć się dobrym rozwiązaniem.

Dla siebie tak bym zrobił.

Pozdrav

SM

Edytowane przez mat3006