Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pytanie o prawidłowe wykonanie warstwy paroszczelnej

michu82

Recommended Posts

Mam pytanie dotyczące sytuacji ocieplenia poddasza, w którym konstrukcja pod płyty GK jest znacznie niżej niż warstwa wełny.

Warstwowo od góry jest tak, że chcę pod deskowaniem przymocować membranę aby zapewnić wentylację, do membrany układam wełnę i teraz sprawa zasadnicza. Czy folię paroszczelną mogę przymocować do konstrukcji bezpośrednio pod płytami GK? Wówczas między wełną a paroizolacją będzie pusta przestrzeń około 20cm. Czy to jest poprawne rozwiązanie czy jednak paroizolacja powinna być bezpośrednio przy wełnie?

(...) Czy folię paroszczelną mogę przymocować do konstrukcji bezpośrednio pod płytami GK? Wówczas między wełną a paroizolacją będzie pusta przestrzeń około 20cm. Czy to jest poprawne rozwiązanie czy jednak paroizolacja powinna być bezpośrednio przy wełnie?

Jeżeli to nie będzie sufit nad łazienką i zastosujesz skalną wełnę to nie ma znaczenia gdzie będzie folia paroizolacyjna. Otwory w folii powstają od wkrętów których się nie wykręca :), a wręcz zaszpachlowuje przy wykończeniu płyt g-k. Już od kilkunastu lat stosuje się aktywne paroizolacje, których zadaniem jest przepuszczanie pary wodnej w stronę ocieplenia np. wełny. https://proclima.com/products/internal-sealing/intello-plus

Moim zdaniem ważniejsze jest szczelność połączeń folii ze ścianami, kominem, oknem, itp. bo tam mogą powstawać mostki termiczne i problemy z wykraplaniem.

Dla mnie to czysta paranoja - przykrywanie domu... watą...

Adam M.

Mądrego to miło poczytać :)

Do meritum. Im bliżej izolacja, zwłaszcza na fragmentach skośnych i pionowych, warstwy zabudowy tym lepiej. Należy dążyć do wyeliminowania wolnej przestrzeni pomiędzy izolacją termiczną a zabudową ponieważ pozwala na konwekcję. Przy wacie i tak pozwalasz (taka jej "uroda") ale może zastosujesz o wysokiej gęstości, a co za tym idzie znacznie wyższym oporze konwekcyjnym, wtedy MOŻE (???) się uda...

A poważnie to najlepiej wykonać ruszt z CD-ków (może być potrzebny krzyżowy) na wieszakach, zamontować szczelną, dedykowaną paroizolację, potem pod nią listwy dystansowe (drewno impregnowane, w łazienkach polecam WPC itp.) o grubości np. 2,5-3cm. Ta przestrzeń pozwoli również na wykonanie rozprowadzenia instalacji elektrycznej poniżej paroizolacji, bez jej szkodliwego dziurawienia. Zamontować płyty g/k od spodu listew dystansowych (najlepiej GKF lub GKFI) a potem natrysnąć 22, 25cm pianki OK od góry. Potem podłoga z DESEK min. 1,5'. Potem cieszyć się dobrym rozwiązaniem.

Dla siebie tak bym zrobił.

Pozdrav

SM

Edytowane przez mat3006