Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie czujniki do kotłowni??

Recommended Posts

Witam, w tym roku wymieniłem mój stary piec na eko groszek na kocioł gazowy. I teraz pytanie jakie potrzebuję czujniki?? Na 100% wiem, że czujnik gazu oraz na tlenek węgla. Poszukiwałem takowych lecz można kupić każdy oddzielnie a wolał bym oba zamknięte w jednym urządzeniu. Czy istnieją takie czujniki jeżeli tak to gdzie takowy kupić??

Nie kupuje się razem, bo to dwa typy gazów i inaczej rozchodzą się po pomieszczeniu, czad utrzymuje się mniej więcej na wysokości głowy czyli jakieś 170 cm nad poziomem podłogi, gaz ziemny zbiera się pod sufitem, gaz propan butan przy podłodze ... może i są takie które umieścisz np na 150 cm i wykryją wszystko ;), ale nie oto chodzi. Pamiętaj, że nie tylko detektor się liczy ale przede wszystkim miejsce montażu, wysokość, bliskość emitera, okna czy jakiegoś zakłócacza. U mnie w pracy mamy czujkę dymu ... droga, profesjonalna, nie wykryła dymu mimo pełnego zadymienia pomieszczenia ( dosłownie ściana dymu) ale w okolicy samej czujki dymu brak bo zamontowana jest w kieszeni nad kanałem poprzecznym, taka specyfika dymu, był ciężki, gęsty. Papierosa wykryje a prawdziwego pożaru już nie.

Witam, w tym roku wymieniłem mój stary piec na eko groszek na kocioł gazowy. I teraz pytanie jakie potrzebuję czujniki?? Na 100% wiem, że czujnik gazu oraz na tlenek węgla. Poszukiwałem takowych lecz można kupić każdy oddzielnie a wolał bym oba zamknięte w jednym urządzeniu. Czy istnieją takie czujniki jeżeli tak to gdzie takowy kupić??

Jeśli 'zaraz wyskoczysz ' z adresem jakiegoś sklepu to wylecisz z tąd z hukiem.

Jeśli rzeczywiście Cię to interesuje to poczytaj https://www.jakkupowac.pl/jaki-czujnik-gazu-czadu-lub-dymu-kupic/