Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki piec wybrac ??? Dom parterowy

Michal.jodlowiec

Recommended Posts

Witam mam problem w wyborze pieca do mojego domu posiadam dom parterowy o lacznej powierzchni 133mk2 ogrzewannych bedzie gdzies 110 mk2 . Dom posiada tylko ogrzewanie podlogowe zadnych grzejnikow. Pod wylewkami jest 15 cm styropianu z zewnatrz elewacja styropian 20 cm strop drewniany ocieplony lacznie welna grubosc 35 cm. Bede posiadal bojler 200l. Zastanawiam sie nad piecem Ogniwo eko plus 16 kw duo jak myslicie czy to dobry wybor ? Aha dodam jeszcze ze w przyszlym roku bede instalowal solary nie wiem czy to istotne w moim zapytaniu

• Odpowiedzi 51
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

@ brencik "Pakowanie się w węgiel to jakis dramat. " gówno prawda nie jest to złe jednak przy nowym domu warto pomyśleć o czymś innym.

@Michal.jodlowiec

Ja też się uparłem na ekogroszek parę lat temu teraz bym założył porostu grzałkę i grzał prądem do tego jakaś klima. Ewentualnie pompa ciepła jak bym z grzałki nie był zadowolony po pierwszym sezonie.

Generalnie z grochem w nowym domu niema dużo roboty w 7mc spalam 1700-2000kg koszt 1300-1500zł, ale jednak co 10-20 dni trzeba zasypać popiół też trzeba wywalić przeważnie dwa razy na zasyp jak się pali syfem. z 2m2 ten węgle też zajmuje niby nie dużo ale jednak. Kominiarzowi też wypadało by zapłacić aby szczota przejechał i kwit wystawił kolejne 120-150zł. Węile puki co drożeje nie tanieje i do tego ekooszołomy jak plaga się rozprzestrzeniają.

Tak zgadzam sie z toba koszt 2 tys na opal nie jest jeszcze tak duzym wydatkiem a po drugie mieszkam na wsi i jakos jestem przyzwyczajony to tego typu prac zwiazane z obsloga kotla. Glownie rozchodzi mi sie o dobor mocy kotla to mojego domu nie wiem co wybrac za bardzo i czym sie kierowac nie chcial bym wybrac zbyt mocnego ani za slabego

T Glownie rozchodzi mi sie o dobor mocy kotla to mojego domu nie wiem co wybrac za bardzo i czym sie kierowac nie chcial bym wybrac zbyt mocnego ani za slabego

Za małego nie masz szans kupić, chyba, że całą zimę będziesz miał okna pootwierane na oścież ;)

Przy tej powierzchni i ociepleniu nie powinieneś mieć obciążenia większego niż 5kW. Masz OZC?

@kulibob dobrze pisze, przemyśl jego słowa:)

Ty będziesz potrzebowal jakies 5-6kW w najwieksze mrozy, a przecietnie 3-4kW.

I pakujesz sie w węgiel z kotłem 16kW ???

To jest dla mnie niezrozumiale myślenie - najpierw wybuduję, a potem będę sie zatanawial czym grzać.

Niewazne, ze za pare lat moze paliw stalych zakażą, albo każą wymienic kotly na nowsze, spelniajace wymagania x-klasy.

Niestety nie ma gazu.. rozumie pana ale wlasnie szukam cos z piecow na eko groszek

Witam, jest to jednak ogrzewanie stałopalne, w nowym budownictwie się odchodzi od tego typu ogrzewania, stąd zapewne pojawiła się propozycja pompy ciepła. Zresztą słuszna. Mówisz, że masz inwestować w solary - gdybyś wybrał pompę ciepła, to odpowiedniejsza byłaby fotowoltaika - masz wtedy cały system, dobrze się bilansujący, niezależny od cen energii, wygodny i bezemisyjny.

Mogę polecić Ci rozmowę ze specjalistami, którzy oglądną budynek i dobiorą do niego odpowiedni system, pokażą inne rozwiązania nie tylko paliwo stałe.

Znajdziesz ich tutaj: https://www.viessmann.pl/pl/uslugi/najblizszy-partner.html

Zobacz co oferują! Gdybyś miał pytania - służę pomocą!

Gość Arturo72
Witam mam problem w wyborze pieca do mojego domu posiadam dom parterowy o lacznej powierzchni 133mk2 ogrzewannych bedzie gdzies 110 mk2 . Dom posiada tylko ogrzewanie podlogowe zadnych grzejnikow. Pod wylewkami jest 15 cm styropianu z zewnatrz elewacja styropian 20 cm strop drewniany ocieplony lacznie welna grubosc 35 cm. Bede posiadal bojler 200l. Zastanawiam sie nad piecem Ogniwo eko plus 16 kw duo jak myslicie czy to dobry wybor ? Aha dodam jeszcze ze w przyszlym roku bede instalowal solary nie wiem czy to istotne w moim zapytaniu
Ty jaja sobie robisz czy faktycznie jesteś niezbyt rozgarniety ?Potrzebujesz źródła ciepła o mocy ok.5-6kW max tak jak wyżej i to przy temp.ok -20st.C.Zatem domyślasz się co się z tym wiąże czy "inteligentnie" Ci wyjaśnić po chłopsku jak wieśniak wieśniakowi ? ;)

Gość Arturo72
Tak zgadzam sie z toba koszt 2 tys na opal nie jest jeszcze tak duzym wydatkiem a po drugie mieszkam na wsi i jakos jestem przyzwyczajony to tego typu prac zwiazane z obsloga kotla.
No cóż....z tego wynika,że jesteś masochista ekonomicznym bo za ogrzewanie tego domu czyli 110m2 grzajac gazem placilbys ok.1000zl gdybyś grzal prądem 1500zl a gdybyś grzal pompą ciepła 500zl.Najtańszy w inwestycji prąd późnej gaz i pompa ale węgiel w tym towarzystwie jest najdroższy i w inwestycji i w eksploatacji.Wniosek masz w pierwszym zdaniu...

Dziekuje bardzo za pomoc ale niestety zostane przy kotle na ekogroszek znajde jakis najmniejszy i przeciez bedzie mogl pracowac na minimalnych obrotach co nie ? I tak pewnie wiekszosc czasu bedzie na podtrzymaniu aby nie zgasl jak sie juz cala instalacja nagrzeje i osiagnie ustawiona temperature . Ps. Mysle ze znajde jakis kociol moze jeszcze sa z per eko cos kolo plus minus 10 kw

@ Michal.jodlowiec Odradzam kocioł jeśli już musisz to nie na pewno 16kw tylko najmniejszy. Ja mam 10kW i sterownik w najzimniejsze miesiące pokazuje średnią 2-2,2kW.

Na moje wybież to co związane z prądem pompa ciepła lub kociołek elektryczny. Za jakiś czas można pomyśleć o fotovoltace. Omijaj węgiel, pelet i gaz.

o do solarów to można ale pod warunkiem że kupisz jakieś tanie i zamontujesz to sam inaczej się nie opłaca.

Podejrzewam że Arturo72 trochę zaniża twoje potencjalne koszty ogrzewania

Masz rekuperację??

Wejdż w mój sterownik i w statystykach wybierz sobie zakres daty będziesz widział ile palił itp https://esterownik.pl/device/14094

Chałupa ok 150m2 20ściana, 28 dach 12 podłoga rekuperator i gwc

Edytowane przez kulibob

Gość Arturo72
A dla czego i z jakiego powodu odradzacie wegiel ? Chodzi wam o popiol i czyszczenie czy sa jeszcze jakies powody ?
Koszty człowieku,koszty jak do tej pory nie zrozumiałeś.Z 1t węgla czyli ok.800zl za 300zl ogrzejesz dom a 500zl wyrzucisz kominem w powietrze.Nie przemawia to do masochisty ekonomicznego ?Dom 110m2 potrzebuje ok.5000-6000kWh żeby utrzymać 22st.C w środku.WA w inwestycji ? 7tys.zl kocioł,ze 2tys.zl na osprzęt żeby podloga Cię nie parzyla,2tys.zl montaż i z 15tys.zl na pomieszczenie żeby go tam wsadzić i trzymać tony węgla i ze 4tys.zl na komin żebyś mógł wyrzucać nim swoją kasę i grzać powietrze... Edytowane przez Arturo72

Gość Arturo72
W tym problem ze kotlownie mam juz gotowa komin gotowy i cala instalacja dlatego tak pytam o kotly na ekogroszek
Na pewno za darmo masz to wszystko i dlatego teraz pytasz się jak grzać powietrze wokół domu a nie sam dom...No ok,są różne zboczenia...Mój dom większy ale podobnie izolowany przy -20st.C potrzebuje kotła o mocy...3,5kW zatem jebnij se taki 20kW to ogrzeje Ci powietrze wokół domu i będziesz miał mniejsze straty ciepła przez przegrody :DTaka innowacyjna rekuperacja przy wentylacji grawitacyjnej ;) Edytowane przez Arturo72