Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki piec wybrac ??? Dom parterowy

Michal.jodlowiec

Recommended Posts

• Odpowiedzi 51
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gość Arturo72
Widze ze bardzo madry jestes
Zawsze i wszędzie jak czytam pytania czy do nowego auta wstawić silnik parowy zasilany węglem,to również droga byłaby inwestycja.Zgodzisz się,że tylko idiota by na to wpadł ?

Omijaj węgiel, pelet i gaz.

Węgiel sam masz w nowym domu. Do gazu jesteś uprzedzony mając w domu kuchenkę gazową a o pellecie nie masz pojęcia. Ma kotłownię na paliwo stałe (za 14 tyś zł. nie wiem jak to Arturo wyliczył + komin 4 tyś kolejna bzdura) więc zbytnio nie ma wyjścia. Ja w tym roku kupiłem pellet (oczywiście już sprawdzony) za 590zł więc kwh wyjdzie mi 12gr. Poza tym to źródło energii odnawialnej i poczytaj ile drzewo pochłania CO2 w trakcie swojego "życia".

Ja gdybym miał taki dom, na pewno nie wsadzał bym do niego kotła na paliwo stałe, ale jeśli już jest to doradzajcie w temacie, bez ekopiepszenia.

Gość Arturo72
ale jeśli już jest to doradzajcie w temacie, bez ekopiepszenia.
Zamiast hodować kolejnych oszolomow bezmyślnie budujacych trzeba sprawić żeby zaczeli myśleć i liczyć,sami sobie i sami dla siebie bo jak wyżej widać na wsiach zabitych dechami myślenie dalej dalej jest średniowieczne no i jest tam problem z liczeniem i matematyką.A dom to nie wymiana TV na nowy a inwestycja kilkaset tys.zl. Od zawsze zastanawia mnie taka ignorancja i olewactwo do wydawania bezmyslnie dużej kasy.

Gość Arturo72
A w takim domu zwykła grzalka w postaci Elterma za 2,5tys.zl ogrzalaby za ok.1500-1800zl (5000-6000kWh)bez kominów,bez kotłowni,bez syfu,bez dzwigania ton węgla.I jak tu nie mówić o ciemnogrodzie ?

@ Michal.jodlowiec

Jak bym siebie słyszał:) kilka lat temu są lepsze rozwiązania niż ekogroch. Sam gdzieś na twoim etapie zacząłem myśleć o kotle miałem kotłownię i komin nakręcali mnie tu i nakręcali że nie :) Zrobiłem wyceny PC trochę ceny mnie przerosły ale teraz po 2-3 latach eksploatacji ekogrocha i wiedzy jaką dysponuje nie zrobiłbym tego sam ekogroch jako rozwiązanie jest do przyjęcia ale wstawiłbym grzałkę i 1-2 klimatyzatory koszty eksploatacji też były by do przyjęcia. Klima grząła by w dzień jak zabrakłoby ciepła z podłogówki grzanej w noocy.

@eliks pierdzielisz jak potłuczony

mam eko groch i przyznaje się do błędu od dłuższego czasu może nie koniecznie błędu można było lepiej.

Jestem przeciwnikiem gazu głównie z powodu bezpieczeństwa energetycznego a posiadanie butli w domu akurat w sytuacji jest na + po drugie mam starą kuchnię jeszcze z bloku dlatego gaz. prawdopodobnie w tym roku kuchnia zostanie zmanione czyli butle pójdą do garażu i dokupię jakąś małą kuchenkę (bezpieczeństw oenergetyczne)stara na handel. Nie każdy buduje na kredyt czsmi trzeba się trochę postarać a nie lecieć odrazu do banku i walić na fulll

Pelet :) daj spokój w nowym domu to można kozę lub kominek mieć jak koniecznie ktoś chce paliwo stałe.

Edytowane przez kulibob

Gość Arturo72
Ej chlopie widze juz ze za chwile dupy z krzesla ci sie nie bedzie chcialo ruszyc bo powiesz za chwile ze taniej bedzie jak cie ktos podniesie ? Ja rozumie ze sa cuda juz na tym swiecie szkoda gadac
Ze wsi do miasta przemieszczam się autem bo tak jest tanio i komfortowo.Od 5 lat pstryczkiem włączam ogrzewanie bo tak jest tanio i komfortowo bo płacę za ogrzewanie 500zl.Chciałbyś żebym był idiota i na piechotę szedł do miasta i babral się z syfem węgielnym po 800zl za tonę ? W imię czego ?Zostawiam to dla idiotow... Już 7 lat temu węgiel w nowych domach w żaden sposób nie był ekonomicznie uzasadniony tym bardziej dzisiaj. Edytowane przez Arturo72

Gość Arturo72
Dobrze to przyznaj sie teraz ile cie kosztowal domek bo bez kredytu sie chyba nie obeszlo ja wyszystko zrobilem sam i nie pozyczylem ani zlotowki wstawie piec i moge mieszkac za 150 tys a ty z tymi bajerami pierdami ile cie wynioslo to odpalanie na przycisk ?
280tys.zl a że nie mieszkalem przed budową pod mostem to praktycznie w cenie mieszkania w którym mieszkalem i w którym też nie byłem palaczem.Nie stać mnie było żeby samemu budować.

Gość Arturo72
Nie mozliwe sciema jak zadko... nie ma sie co przegaduwac konoec tematu
Niejeden z ciemnogrodu już tak mówił ;)Zapraszam,koszty od a do z :http://forum.muratordom.pl/showthread.php?181569-Dążenie-do-spełnienia-marzenia-Mila-IV-raczej-energooszczędna-)&p=4776212#post4776212

Budowa 2011 czyżby robocizna i materiały potaniały w tym czasie? Robiąc kosztorys w tamtym roku ceny poszły do góry. Mnie nie stać było żeby płacić "fachofcom;)" . Kotłownia w domu 110m2 mija się z celem. Jak ma się kasę i smykałkę to pv 2 letnie po 450zl i pompę ciepła i można się pochwalić tanim grzaniem :)

Gość Arturo72
Jak ma się kasę i smykałkę to pv 2 letnie po 450zl i pompę ciepła i można się pochwalić tanim grzaniem :)
Jeśli pompa to nie PV bo to byłby już przerost formy nad treścią.Zużycie na ogrzewanie przy pompie to w moim przypadku 1700kWh czyli 500zl i szczerze nie widzę powodów żeby wywalac ileś tam kasy na PV a przy tym szpecic sobie dach.

Tak, wstawiaj sobie magiczne tabelki. Ty widziałeś kiedyś proces spalania czystych trocin w postaci pelletu? Żeby wszyscy palili w ten sposób, to teraz nie było by takich tematów i żaden ekooszołom na forum tego nie zmieni. To jest po prostu fakt. Zgadzam się natomiast z tym, że powinna być jakaś ustawa blokująca paliwa stałe w nowych domach, ale na razie do tego daleko skoro prąd do pc, klimatyzatorów,.kabli itd. również mamy z węgla.

Gość Arturo72
A z czego ty masz ten dach że panele go będą szpecić?
Dachówka ceramiczna Stodo12 czarna matowa. Ale dach to dach i jakoś uważam to nawet za "wiesniackie" pakowanie tam jakichś sprzętów bo kluje w oczy ;)