Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki piec wybrac ??? Dom parterowy

Michal.jodlowiec

Recommended Posts

• Odpowiedzi 51
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gość Arturo72
A widziałeś kiedyś proces spalania par benzyny w komputerowo sterowanej proporcji do powietrza? A mimo to od 26 lat trzeba stosować katalizatory, które obecnie dziesiątki razy poprawiają czystość spalin.
Czyżby ktoś wchłonął zbyt dużo "oktanów" ?W nowym domu nie ma prawa pojawiać się jakieśkolwiek spaliny z paliw stałych,chyba,że użytkownik takiego domu to zwykły bezmózg,debil lub ograniczony intelektualnie...Dla mnie nie ma usprawiedliwienia dla bezmyślności...

W nowym domu nie ma prawa pojawiać się jakieśkolwiek spaliny z paliw stałych

Po pierwsze to postaraj się używać języka polskiego w swoich wypowiedziach. Po drugie to który przepis zabrania montowania kotła na paliwo stałe w domu który ma autor tematu ?

Odpowiedz na pytanie , nie kręć.

Gość Arturo72
Po pierwsze to postaraj się używać języka polskiego w swoich wypowiedziach. Po drugie to który przepis zabrania montowania kotła na paliwo stałe w domu który ma autor tematu ?Odpowiedz na pytanie , nie kręć.
A w imię czego,jakich idei ktoś ma pakować syf do domu ?Bo wg mnie to jest zwykła bezmyślność i nie widzę racjonalnej przesłanki:
Jako doświadczony w boju już przez ładnych kilka lat powiem swoje 10 groszy nawet ;)Po pierwsze OZC,wiem,że nie masz ale bazujemy na moim domu podobnie izolowanym i też na płycie ale ciut większym o 20m2.Zapotrzebowanie domu na energię wyszło 5500kWh,posiadam taryfę G12W gdzie "W" to jest ważny szczegół bo to oznacza iż od piątku od 22.00 do poniedziałku do 6.00 mamy do dyspozycji TYLKO I WYŁĄCZNIE tani prąd w cenie ok.0,30zl/kWh i to ma bardzo duży wpływ na całościowe zużycie prądu w domu bo w weekendy przynajmniej u mnie więcej prądu wtedy się zużywa niż w dzień powszedni bo od rana wszyscy są w domu,porządki,pranie,kompy,gotowanie itp.Koszt kWh w taryfie droższej to ok.0,62zl.Ale do rzeczy,chcąc grzać tylko w tańszej taryfie trzeba mieć możliwość akumulacji tej energii żeby starczyło na później zatem albo grubsza wylewka ok.9-10cm albo grzana płyta. Ja jestem hardkorem i polaczylem te dwie sprawy czyli rurki mam bezpośrednio na płycie a na to zasmazka w postaci wylewki 8-9cm także grzeje ok.33cm betonu. Oczywiście taka masa powoduje że grzanie odbywa się tylko w II taryfie z zachowaniem komfortu w okresie droższej taryfy.Teraz trochę matematyki,zapotrzebowanie domu jak pisalem to 5500kWh a Ty będziesz miała coś koło 5000kWh zatem gdybym grzal prądem za te 5500kWh placilbym 1700zl za ogrzewanie. Ale tu jest ALE bo jest jeszcze cwu,jako,że jestem blokmen gdzie od urodzenia taplalem się w wannie także i w domu jest tylko wanna bez prysznica. Na 3 osoby zużycie energii na cwu to ok.4000 kWh grzane w II taryfie daje nam 1200zl.Czyli podsumowujac gdybym grzal prądem to zużycie na c.o+cwu byłoby ok.9500kWh czyli 2900zl rocznie.Dla mnie była to kwota do przyjęcia dlatego chciałem prąd w domu ale nie kable :D. Ale po czasie stwierdzilem że jak jest możliwość zredukowania zuzycia i rachunków to czemu nie.Wpakowalem pompę p-w i tak targam nią 5 sezon grzewczy.Zużycie energii na c.o+cwu spadło mi do 3000-3300kWh rocznie czyli do 900-1000zl rocznie.I to chyba tyle w temacie grzania ;)

A w imię czego,jakich idei ktoś ma pakować syf do domu ?Bo wg mnie to jest zwykła bezmyślność i nie widzę racjonalnej przesłanki:

Panowie, spokojnie.

Może i nie ma zakazu montażu stałopalnych urządzeń grzewczych, ale od pierwszego października 2017 nie wolno produkować kotłów na paliwa stałe o klasie niższej niż V, od lipca 2018 nie będzie można ich kupić w sklepach. Poza tym dochodzą ograniczenia w użyciu paliw stałych np. w uchwałach antysmogowych - przykładem Kraków. Więc warto wziąć pod uwagę ogólny trend i pomyśleć o ogrzewaniu na kilkanaście lat co najmniej, by nie musieć wymieniać i remontować systemu za kilka lat.

• 2 weeks później...
Jeżeli nie ma gazu to zdecydowanie pompa ciepła, tylko z xxxx Sam mam w domu piec gazowy, ale u rodziców mam zamontowaną pompę ciepła i jakoś dużej różnicy nie widzę :)

Pozwól, że dopytam... nie widzisz różnicy w kosztach eksploatacji, czy w innych aspektach - wygody w użytkowaniu? Możesz rozszerzyć swoją wypowiedź?