Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Impregnacja starych belek stropowych - przebudowa podasza

soulshakin

Recommended Posts

Witam wszystkich

Poszukuje informacji w jaki sposób najlepiej zabezpieczyć stare belki stropowe. Jestem w trakcje aranżacji poddasza i chciałbym zabezpieczyć je odpowiednio i wyeksponować. Belki będą niezabudowane przez płyty g-k.

Belki są ponad 100 letnie. Stan ogólny dosyć dobry, jedynie miejscami niewielkie spróchnienie.

Po lekturze kilku artykułów (chociaż nie ma zbytnio dużo informacji) myślę o takiej kolejności działania:

1. Czyszczenie szczotka drucianą i wiertarka z szczotką - delikatnie żeby nie uszkodzić faktury starego drewna.

2. Usunięcie większych ognisk zniszczonego drewna jakimś dłutem czy zdrapanie.

3. Odkurzanie i wydmuchanie pozostałości.

4. Zabezpieczenie środkiem owadobójczo-grzybobójczym np altax lub podobnym.

5. Zabezpieczanie drewna bezbarwnym środkiem do impregnacji drzewa konstrukcyjnego ??? - tutaj nie jestem pewny do tego punktu

6. Pokrycie belek pokostem.

Teraz proszę o sugestie co można zrobić lepiej.

1. Czy impregnacja jest potrzebna, chodzi mi o impregnat konstrukcyjny ? Czy nie zmieni on barwy drewna pomimo że jest bezbarwny ?

2. Jakie są inne możliwości zabezpieczenia drewna poza pokostem żeby zachować w miarę naturalną barwę drewna ? Nie interesuje mnie raczej lakierowanie i błyszcząca powierzchnia.

Interesuje mnie albo naturalna barwa albo lekko ciemna.

3. Wystarczy jedna warstwa pokostu?

4. Czy w przyszłości należy poprawiać impregnowanie pokostem ?

5. Czy jest potrzeba mycia szarym mydłem ? spotkałem się z takimi informacjami

Pozdrawiam i dziękuje za ewentualne rady