virus191 22.06.2018 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2018 Cześć! Chcę zrobić dobudówkę. Wygląda to tak, że jest to tak jak by szeregówka 12x5m. Do jednej połówki 5x5 sasiąd już dawno dostawił pokój 5x2,5m. Chciałbym zrobić to samo - murowane będzie gazobetonem. Na czerwono zaznaczyłem ile fundamentu chcę dorobić. Jak najlepiej to zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiśYogi 22.06.2018 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2018 Nie możesz tak zrobić. Budynki są pewno zdylatowane, macie dwie osobne ściany, a nie jedną wspólną, więc te dodatkowe pomieszczenia też muszą być zdylatowane. Wkleisz się, jak sąsiad w swoje ściany.Do tego i tak potrzebny jest projekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
virus191 22.06.2018 09:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2018 Środkowa ściana jest wspólna, nie ma dylatacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiśYogi 22.06.2018 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2018 To się wkleisz do sąsiada i do siebie, jak na rysunku. Nie jest to poprawne rozwiązanie przy bliźniaku, powinna być dylatacja, ale pewno dom nie najnowszy i tak udało się kiedyś. Tak czy siak, trzeba zrobić inwentaryzację i przygotować projekt, a najpierw pogadać z sąsiadem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gambit565 23.06.2018 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2018 Jak najlepiej to zrobić? Najlepiej jak zrobisz po prostu zgodnie z projektem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 23.06.2018 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2018 Wymóg dylatacji jest wymagany ze względu na prawa własności i granice działki.Konstrukcyjnie nie musi być wymagana.Powinieneś uzyskać odpowiednie zgody i zamówić projekt.Chyba że chcesz budować "na dziko". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts