Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kilka pytań przed tynkami wewnętrznymi

Recommended Posts

Witam za kilka dni wchodzi ekipa od tynków cały czas myślę czy o czymś nie zapomniałem ( może nie :-) okaże się po tynkach ) chciałem was podpytać o cenne informacje na które należy zwrócić uwagę podczas wykonywania tynków cementowo-wapiennych (bo na takie się zdecydowałem)

1 czy wszędzie gdzie jest połączenie materiałów musi być dana siatka wzmacniająca ? chodzi mi o takie połączenia :

a) nadproży z gazobetonem H+H

b) komina ze ściankami działowymi

c) wieniec (tam nadmurowałem bloczkami przy murłacie ścianę kolankową) i będę*chciał aby dali mi siatkę metalową w tynk czyli wzmocnia tą nadmurówkę szerokim pasem siatki

d) miejsca gdzie idzie więcej kabli elektrycznych obok siebie

e) zapiankowane podejścia rur wodnych o kranów

2 Teraz nasuwają mi się*kolejne pytania:

a) czy w miejscach gdzie idzie jakiś peszel czy rura wkuta w ścianę też musi być siatka czy w takich miejscach nie ?

b) czy wszędzie gdzie są rogi ścian przy takich tynkach musi być dawany narożnik wzmacniający ?

c) czy w miejscach gdzie będą otwory na drzwi tynk powinien być wykonany do przystawionej przez tynkarzy deski czy tez jakieś wzmocnienia ?

d) jak mają być przymocowane skrzynki rozdzielnic np elektrycznej czy rozdzielaczy wody czy mają być przymocowane po wypoziomowaniu jakimiś śrubami czy na piankę ?

3 jak nisko powinien być wykonany tynk czy do wysokości styropianu który będzie położony na chudziaku ? czy do wysokości wylewki która będzie lana na ten styropian? jak będzie lepiej dla wywinięcia folij izolacyjnej chudziaka ?

4 czy tynk pod parapet wewnętrzny powinien być na równo z zaczynającą się listwą pod okienna parapetową ?

5 czy do puszek elektrycznych*pakować jakiś papier i na to zaślepki tynkarskie aby nie dostał się tynk do puszek i nie zachlapał przewodów ?

6 ktoś mi podpowiadał że na sufity powinna iść siatka wzmacniająca czy to prawda ? bo nigdy nie widziałem aby taką dawano na całe sufity

PROSZĘ O PODPOWIEDZI NA CO ZWRÓCIĆ UWAGĘ PODCZAS WYKONYWANIA TYCH PRAC TYNKARSKICH

Edytowane przez marcinx00