lukaszcls 23.06.2018 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2018 Witam serdecznie, w tym roku muszę zrobić instalacje w domu na piec z podajnikiem, ekogroszek. W domu nie mam miejsca na kotłownie, dom ogrzewany jest z kominka z płaszczem wodnym zlokalizowanym w środkowej, centralnej części domu. Chciałbym umieścić piec w garażu oddalonym od domu o ok 20 metrów, jest tam miejsce i odpowiedni komin. Poprowadzenie rury z odpowiednią izolacją pomiędzy budynkami nie stanowi dużego problemu, ale wewnątrz domu (tz pod posadzką) to już byłaby tragedia bo wiązałoby się to z rozbiórką kuchni itd. I teraz kilka pytań: - czy mogę z rurami CO wyjść z ziemi i poprowadzić pionowo po elewacji(przemarzanie), żeby ciepło doprowadzić pod sufitem przez dwa pomieszczenia? - czy mogę się wpiąć wymiennikiem ciepła do istniejącej instalacji w zabudowie nad kominkiem? - odległość od pieca do wymiennika w linii prostej będzie wynosiła ok 30 metrów, nie jest to za daleko? - czy muszę montować w tym układzie zamkniętym naczynie wyrównawcze, jeśli tak to gdzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek88 24.06.2018 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2018 Dużo by pisac, może poczytaj na forum elektroda? Rura w elewacji musiała by być gruba i MEGA zaizolowana, szczerze to dla mnie zły pomysł ... chcesz coś zrobić na lata to nie wiem jeden róg w kuchni poświęć i rozbierz? Może jakoś to ogarniniesz, może wychodzi w rogu za szafkami i źle nie będzie?Druga sprawa to łączenie kominka z płaszczem i pieca, różnie to jest rozwiązywane ale musi być na pewno zawór schładzający itp, a odległości do wymiennika to już liczenia troche, ja bym tu zapytał: https://www.elektroda.pl/rtvforum/forum107.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts