Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Randap na granicy działki

Recommended Posts

Mam działkę budowlaną w innym miejscu niż mieszkam. Bywam tam średnio co 2 miesiące w sezonie, żeby skosić trawę/chwasty. Jak byłem ostatnio , zobaczyłem, że na jednej granicy od strony sąsiada po mojej stronie płotu na szerokości ok. 50-70cm trawa jest wypalona jak po randapie. Nie było sąsiada, żeby go zapytać, czy wie co się stało. Przypuszczam, że może przeszkadzała trawa? Sam nie wiem , co o tym myśleć. Czy takie coś jest dopuszczalne? Jak długo działa taki środek roślinobójczy? Kiedy będę mógł coś tam posadzić?

Mam działkę budowlaną w innym miejscu niż mieszkam. Bywam tam średnio co 2 miesiące w sezonie, żeby skosić trawę/chwasty. Jak byłem ostatnio , zobaczyłem, że na jednej granicy od strony sąsiada po mojej stronie płotu na szerokości ok. 50-70cm trawa jest wypalona jak po randapie. Nie było sąsiada, żeby go zapytać, czy wie co się stało. Przypuszczam, że może przeszkadzała trawa? Sam nie wiem , co o tym myśleć. Czy takie coś jest dopuszczalne? Jak długo działa taki środek roślinobójczy? Kiedy będę mógł coś tam posadzić?

Na razie zwróć mu uwagę aby tego więcej nie robił,bo masz tam posiane zioła lecznicze i jak jeszcze raz to zrobi to wezwiesz policję że chce otruć Ciebie i może nawet kogoś z rodziny,gdy takie spryskane trucizną zioła zostaną użyte,zakładasz jednak że mógł nie wiedzieć że to zioła i pomylił z chwastami,ma jednak zwrócić np. 86 zł za nasiona.

Powinno poskutkować .

Nie wolno mu na trenie cudzej działki,bez zgody właściciela niczego nawozić ani rozpylać jakichkolwiek substancji

Zrób wyrażne zdjęcia albo nagraj filmik ,jak to wygląda, na wypadek okazania jako dowód.

Sprawa wygląda inaczej jak mieszkasz i użytkujesz ,a inaczej jak jesteś właścicielem i raz na pół roku,jak ci się przypomni to zaglądniesz i może nawet skosisz .

Napisałem wariant żartobliwy ale realny.

W przypadku gdy mieszkasz i dbasz,chcesz mieć ładny,wykoszony trawnik a graniczysz z z działką gdzie właściciel raz na jakiś czas zagląda i rosną chwasty do pasa,to już tak wesoło nie jest,bo chwasty się rozsieją i masz to na swojej części,czy tego chcesz czy nie.

Czeka cię wtedy walka z wiatrakami,bo na swojej części będziesz kosił,likwidował chwasty a one jeszcze szybciej będą wyrastały.i tak bez końca.

Przerabiałem to....radykalny sposób to ogrodzenie betonowe albo inne ale całe.