Rezi 02.10.2004 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2004 Jestem na etapie wyboru okien połaciowych. Dekarz przekonuje mnie Fakro, słyszałem i czytałem różne opinnie na temat tej firmy - nie zawsze pozytywne (pomijając klamkę na dole) Jakie macie doświadczenia z oknami - te dobre i chyba najważniejsze ... te złe. Dzięki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
invx 02.10.2004 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2004 mam u siebie Fakro, nie narzekam, firma dobra, znana sprawdzona, nie ma co sie zastanawiac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 02.10.2004 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2004 Mam ROTO i też nie narzekam.Wszystko wyjdzie po 10-15 latach.Tylko, ze teraz nie ma ich nikt na tyle długo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekS 02.10.2004 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2004 jak juz to prosiłbym o sprecyzowanie jakie to okno z podaniem symbolu roto a roto to duza roznica sa rozne typy okien zalezy od sposobu ryglowania osi obrotu ,materiału z czego to jest wykonane itp okna dla kowalskiego i okna dla konesera tak juz jest w tym temacie okiennym nie tylko okna standardowe oale dachowe to tez dylemat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnesK 02.10.2004 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2004 Od dwóch lat mam w kuchni Fakro podwójnie lakierowane z nawiewnikiem. Super się sprawuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 02.10.2004 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2004 My mamy Veluxy (6), z tego co mi waiadomo, Fakro owszem nie najgorsze....tylko, że te na rynku polskim mamy Fakro produkowane w Ukrainie...a nasze polskie wysyłane są na export! Mamy Veluxy, pomimo że w niektórych przypadkach będziemy musieli "skakać" do klamki...(sznurki będą) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poldek 03.10.2004 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2004 My mamy Veluxy (6), z tego co mi waiadomo, Fakro owszem nie najgorsze....tylko, że te na rynku polskim mamy Fakro produkowane w Ukrainie...a nasze polskie wysyłane są na export! Mamy Veluxy, pomimo że w niektórych przypadkach będziemy musieli "skakać" do klamki...(sznurki będą) Pewnie tych bajek naopowiadał Ci handlowiec Veluxa. Zapytaj go o dwie linie do produkci okien w Veluxie jedna na polske a druga exportowa na zachód. Ciekawe dlaczego??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poldek 03.10.2004 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2004 Z tego co wiem porównywalne modele są pobnej jakości. Różnica jest w klamce i cenie, okna Fakro są tańsze o ok. 50 zł. szt. Ja wybrałem Fakro model FTP-V, ze względu na wysokość ścianki kolankowej 110 cm. i rabat dostałem 22%. Decydując się na okna połaciowe weź pod uwagę czy klamka będzie w zasięgu ręki użytkowników. Zaleta Velukxa przy małych dzieciach jest taka, że nie sięgną klamki.http://www.fakro.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 03.10.2004 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2004 Klamka na dole, klamka na górze, wada/zaleta. Wszystko zależy od wielkości okna. Ja mam FAKRO FTP-V (13) czyli 78x160. Jeśli klama miała by być na górze to do otwierania potrzebna by mi była drabina, a tak miło i wygodnie i oś obrotu mam ponad głową, a wyglądać przez nie mogę bez nachylania się czy wspinania na palce. Przy niższych oknach byłby problem. Tak więc klamka na górze czy na dole - wszystko zależy od potrzeb. Zastanawiałęm się nad ROTO, ale te o podniesionej osi obrotu kosztują koszmarnie drogo. W czasie jak kupowałęm (wiosna) FAKRO wyszły najtaniej mimo, że dostałęm tylko 18% rabatu. Mogłem dostać 20% ale wtedy transport pożerał by różnicę więc kupiłem na miejscu.Z jakością to jak napisano powyżej wyjdzie dopiero po latach. Należy jednak pamiętać, że dużo zależy od montarzu. Często dobre okno jest źle zamocowane, a całą winę zwalamy na producenta a nie tego co montował. Osobiście uważam, że FAKRO i VELUX są porównywalne, ROTO reklamuje się, że ma super okucia (może to i prawda, okucia Roto są jednymi z lepszych), ale ta cena... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 03.10.2004 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2004 My mamy Veluxy (6), z tego co mi waiadomo, Fakro owszem nie najgorsze....tylko, że te na rynku polskim mamy Fakro produkowane w Ukrainie...a nasze polskie wysyłane są na export! Mamy Veluxy, pomimo że w niektórych przypadkach będziemy musieli "skakać" do klamki...(sznurki będą) Pewnie tych bajek naopowiadał Ci handlowiec Veluxa. Zapytaj go o dwie linie do produkci okien w Veluxie jedna na polske a druga exportowa na zachód. Ciekawe dlaczego??? A ty pewnie masz Fakro i dlatego tak piszesz!! Ciekawe dlaczego?? Mówił mi to handlowiec, który ma w ofercie i Veluxy i Fakro, to raz a dwa, mówił mi to też dziennikarz Rzeczpospolitej...ciekawe dlaczego?? Pewnie się na mnie uwzieli?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 03.10.2004 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2004 Dwie linie produkcji to bzdura. Raczej chodzi o kontrolę jakości - jakość I i "jakość I". Niby to samo ale jaka różnica. Pytanie tylko, czy VELUX też nie ma 2 jakości I? Z obserwacji rynku wynika, że więle firm tak ma więc czemu i tu mają być wyjątki. Jesteśmy biedniejszym społeczeństwem więc nasza jakość I koszute taniej, a przecież nic nie ma za darmo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KFKF 03.10.2004 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2004 Ja wybrałem Fakro. Klamka na dole nie zawsze jest wadą. U mnie taka opcja była wygodniejsza, ze względu na komfort otwierania dla żony Bidula by nie sięgła do klamki Veluxa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
echo 03.10.2004 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2004 mamy Fakro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
walerian35 04.10.2004 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2004 Zdecydowałem sie na Velux mimo wady w postaci klamki u góry. uważam jednak że mimo że Fakro jest znaną marką i należy do grupy Lafarge to Velux był pierwszy na rynku i od niego się wszyscy uczą a pozatym panuje opinia że mają najlepszy serwis posprzedażny. Różnica w cenie jak piszecie 50 PLN jest do zaakceptowania. Poprostu trzeba wytargować dobry upust. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 04.10.2004 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2004 Zdecydowałem sie na Velux mimo wady w postaci klamki u góry. Klamka u góry czy na dole to nie wada czy zaleta. Wszystko zależy od rozmiaru okna. Jak okno jest dużde to u góry jest wadą, ajk małe lub nisko zamontowane to zaleta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
walerian35 04.10.2004 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2004 Długość okna 160, wysokość ściany kolankowej 100 cm, nachylenie dachu ok.40 st. To może być wada lub zaleta. Dla mnie to wada bo żona nie sięgnie i będzie mnie prosiła o ich otwieranie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 04.10.2004 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2004 Walerian35 przy takim oknie jak masz wysoko dolną krawędź okna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
walerian35 04.10.2004 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2004 Dokładnie to nie wiem bo nie mierzyłem ale okno zaczyna się zaraz nad murłatą no i dojdą jeszcze warstwy podłogowe. Tak myślę że bedzie to około metra wysokości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
az1719499295 04.10.2004 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2004 Od 12 lat mam w mieszkaniu 4 Veluxy a od 10 lat dodatkowe 2 okna Fakro. W swoim obecnie budowanym domu montuję Fakro ponieważ w obecnym mieszkaniu:- w 3 Veluxach rozszczelniły się i zaparowały od środka szyby zespolone- wszystkie Veluxy u dołu okna na styku szyba/drewno pokryły się czarną pleśnią - niewygodne, wysokie otwarcie, do zamknięcia potrzeba silnego trzaśnięcia w przeciwieństwie do Fakro, w których klamka zamyka się zgrabnie i bez wysiłku - dobrze rozwiązane rozszczelnianie (okna , oprócz nawiewników mają możliwość 3 stopniowego zamykania na klamce) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 04.10.2004 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2004 Ta odpowiedź wydaje się najbardziej obiektywna. Pozostaje tylko mały cień wątpliwości - jak od 10 lat zmieniły się technologie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts