Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jakie okna dachowe

Rezi

Recommended Posts

• Odpowiedzi 54
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

jak juz

to prosiłbym o sprecyzowanie jakie to okno z podaniem symbolu roto a roto

to duza roznica sa rozne typy okien zalezy od sposobu ryglowania osi obrotu ,materiału z czego to jest wykonane itp okna dla kowalskiego i okna dla konesera

tak juz jest w tym temacie okiennym nie tylko okna standardowe oale dachowe to tez dylemat

My mamy Veluxy (6), z tego co mi waiadomo, Fakro owszem nie najgorsze....tylko, że te na rynku polskim mamy Fakro produkowane w Ukrainie...a nasze polskie wysyłane są na export!

Mamy Veluxy, pomimo że w niektórych przypadkach będziemy musieli "skakać" do klamki...(sznurki będą)

Pewnie tych bajek naopowiadał Ci handlowiec Veluxa. Zapytaj go o dwie linie do produkci okien w Veluxie jedna na polske a druga exportowa na zachód. Ciekawe dlaczego???

Z tego co wiem porównywalne modele są pobnej jakości. Różnica jest w klamce i cenie, okna Fakro są tańsze o ok. 50 zł. szt. Ja wybrałem Fakro model FTP-V, ze względu na wysokość ścianki kolankowej 110 cm. i rabat dostałem 22%. Decydując się na okna połaciowe weź pod uwagę czy klamka będzie w zasięgu ręki użytkowników. Zaleta Velukxa przy małych dzieciach jest taka, że nie sięgną klamki.

http://www.fakro.pl

Klamka na dole, klamka na górze, wada/zaleta. Wszystko zależy od wielkości okna. Ja mam FAKRO FTP-V (13) czyli 78x160. Jeśli klama miała by być na górze to do otwierania potrzebna by mi była drabina, a tak miło i wygodnie i oś obrotu mam ponad głową, a wyglądać przez nie mogę bez nachylania się czy wspinania na palce. Przy niższych oknach byłby problem. Tak więc klamka na górze czy na dole - wszystko zależy od potrzeb. Zastanawiałęm się nad ROTO, ale te o podniesionej osi obrotu kosztują koszmarnie drogo. W czasie jak kupowałęm (wiosna) FAKRO wyszły najtaniej mimo, że dostałęm tylko 18% rabatu. Mogłem dostać 20% ale wtedy transport pożerał by różnicę więc kupiłem na miejscu.

Z jakością to jak napisano powyżej wyjdzie dopiero po latach. Należy jednak pamiętać, że dużo zależy od montarzu. Często dobre okno jest źle zamocowane, a całą winę zwalamy na producenta a nie tego co montował.

Osobiście uważam, że FAKRO i VELUX są porównywalne, ROTO reklamuje się, że ma super okucia (może to i prawda, okucia Roto są jednymi z lepszych), ale ta cena...

My mamy Veluxy (6), z tego co mi waiadomo, Fakro owszem nie najgorsze....tylko, że te na rynku polskim mamy Fakro produkowane w Ukrainie...a nasze polskie wysyłane są na export!

Mamy Veluxy, pomimo że w niektórych przypadkach będziemy musieli "skakać" do klamki...(sznurki będą)

Pewnie tych bajek naopowiadał Ci handlowiec Veluxa. Zapytaj go o dwie linie do produkci okien w Veluxie jedna na polske a druga exportowa na zachód. Ciekawe dlaczego???

A ty pewnie masz Fakro i dlatego tak piszesz!! Ciekawe dlaczego??

Mówił mi to handlowiec, który ma w ofercie i Veluxy i Fakro, to raz a dwa, mówił mi to też dziennikarz Rzeczpospolitej...ciekawe dlaczego?? Pewnie się na mnie uwzieli??

Dwie linie produkcji to bzdura. Raczej chodzi o kontrolę jakości - jakość I i "jakość I". Niby to samo ale jaka różnica. Pytanie tylko, czy VELUX też nie ma 2 jakości I? Z obserwacji rynku wynika, że więle firm tak ma więc czemu i tu mają być wyjątki. Jesteśmy biedniejszym społeczeństwem więc nasza jakość I koszute taniej, a przecież nic nie ma za darmo.

Zdecydowałem sie na Velux mimo wady w postaci klamki u góry. uważam jednak że mimo że Fakro jest znaną marką i należy do grupy Lafarge to Velux był pierwszy na rynku i od niego się wszyscy uczą a pozatym panuje opinia że mają najlepszy serwis posprzedażny. Różnica w cenie jak piszecie 50 PLN jest do zaakceptowania. Poprostu trzeba wytargować dobry upust.

Od 12 lat mam w mieszkaniu 4 Veluxy a od 10 lat dodatkowe 2 okna Fakro.

W swoim obecnie budowanym domu montuję Fakro ponieważ w obecnym mieszkaniu:

- w 3 Veluxach rozszczelniły się i zaparowały od środka szyby zespolone

- wszystkie Veluxy u dołu okna na styku szyba/drewno pokryły się czarną pleśnią

- niewygodne, wysokie otwarcie, do zamknięcia potrzeba silnego trzaśnięcia w przeciwieństwie do Fakro, w których klamka zamyka się zgrabnie i bez wysiłku

- dobrze rozwiązane rozszczelnianie (okna , oprócz nawiewników mają możliwość 3 stopniowego zamykania na klamce)