Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kostrzewa EEi Pelets 16 kw

Erdolini

Recommended Posts

Witam wszystkich użytkowników...

Czy ktoś może używa lub ma wiedzę na temat kotła Kostrzewa EEI Pelets 16 kw?

Jest to praktycznie identyczny piec jak Kostrzewa Twin Bio Luxury, posiada jednak klasę ecodisagne

i można go zastosować w ramach dofinansowań.

Byłbym wdzięczny za opinie na temat tego kotła...

No i ok. Jeśli pasuje Ci moc i masz kogoś kto Ci to fachowo zamontuje to bierz bo pisałeś do mnie wczesniej i znasz moją opinie. Skoro uparłeś się na ten model to nie ma co więcej pisać. Tylko nie patrz na to co piszą o palniku że spala wszystko i każdego rodzaju, również z piachem bo w DTRce masz napisane wyraźnie że nie biorą odpowiedzialności za awarie wynikające ze złej jakości pelletu. Można nawet utracić przez to gwarancję.

Nie uparłem się eliks:) Poczytałem o tym kotle, wiem że dostał kilka nagród i jako laik uznałem, że jest dobry. Pisząc tutaj chciałem poznać opinię ludzi którzy się na tym znają lub użytkują ten piec. Mam nadzieję, że ktoś napisze jeszcze coś konkretnego, z jakimiś spostrzeżeniami, wnioskami, radami... Pozdrawiam.

Ale tu nic szczególnego się nie dowiesz. Wiesz jak się przerabia stare piece węglowe i olejowe dokładają palnik? To tego akurat przykład + dodane parę bajerów. Na rankingi, nagrody to ty nie patrz bo tu masz gdzieś temat o jakimś rankingu, kto zapłacił więcej ten był wyżej. Zobacz że czy kupisz Defro Delte, czy tą Kostrzewe to te kotły są bardzo podobne, niektóre nawet sterowanie Techs mają te same. Kup taki, żeby ci majster fachowo zamontowal, zgodnie z normami i instrukcją. Pisałeś mi jeszcze o kwocie 9500zł. Zmieścisz się przy tym kotle w tej kwocie? Ile m2 masz do ogrzania? Z CWU czy bez? Instalacja podłogowa, kaloryfery czy mieszana?

Nie zmieszczę się w tej kwocie. Okazało się, że w mojej gminie kotły muszą mieć klasę ecodisagne.

Za wspomniany kocioł EEI 16 kw wyszło z 8% vatem 11.200zł. Do tego dorzucają teraz dotykowy panel pokojowy sterujący piecem, czujniki temperatury zewnętrznej, co i cwu. Instalator, który zna te piece bardzo dobrze dorzuca pół tony peletu i naprawdę dobrą cenę za montaż.

Poza tym mieszka w okolicy i obiecał że w razie problemów służy pomocą...

Biorąc pod uwagę całokształt oferta ta wydaje mi się korzystna. Chciałem jednak "zasięgnąć języka" tutaj, żeby nie wpaść z tym kotłem "na minę".

Ps. Dzięki, że podjąłeś temat i za szybkie odpowiedzi....

...acha, bo pytałeś, do ogrzania 160 metrów. Kaloryfery i cwu 220 litrów, bez podłogówki. Gość z audytu obliczył, że piec ma mieć moc 14,5 kw. Ten ma 16 kw.
mam podobną charakterystykę tyle że 40m2 podłogówki i 12cm styro grafitowego , kocioł 15kW chodzi na 50% mocy , czyli korzystam z max 8kW .Grzeję też Cwu . Peletu poszło mi tego sezonu 3t za 2 tysiące

niestety muszę się trzymać opinii audytora i kocioł nie może mieć mniej niż 14,5 kw :(
jak to musisz :confused: kopnij go w zad i niech spada Edytowane przez cuuube

Jakiej jakości pelletem paliłeś i jaki konkretnie masz kocioł? Jeśli spalałbym 3 tony na sezon byłbym MEGA zadowolony.

Z Twojego postu wynika, że mogę być optymistą i liczyć na podobne spalanie u mnie:)

Nie mogę go kopnąć w zadek bo dostałem dofinansowanie i muszę się ściśle trzymać tego co napisał w projekcie...

Edytowane przez Erdolini
dopisanie treści

Ale człowieku na jakiej podstawie ten idiota wyliczył Ci moc kotła? Ma na to jakieś uprawnienia żeby robić OZC na oko? Przyjął pewnie 100W na m2 gdzie ty masz pewnie koło 60. Tak jak kolega pisze wyżej, to jest fakt. Ja na 140m2 mam 12KW. Możesz wstawić i 25KW jak dobrze moduluje, ale przy tym konkretnym modelu to tak różowo nie wygląda.

Ale człowieku, przecież ja na to żadnego wpływu nie miałem i nie mam. Dają dofinansowanie więc się nie czepiam...

Nazywa się to "Wskażnik rocznego zapotrzebowania na nieodnawialną energię pierwotną EP".Opracowanie jest na na 9 stron A4.

Ocenę sporządził specjalista, dostaje kilka tysięcy na piec i kilka na modernizację instalacji, więc kłócil sie nie będę :)

Przecież napisałem, że zdaje sobie sprawę, że kw jest zawyżone i co mam założyć mniejszy nie dostać kasy? :)

Muszę się trzymać stricte tej opinii i koniec kropka.

Jakiej jakości pelletem paliłeś i jaki konkretnie masz kocioł? Jeśli spalałbym 3 tony na sezon byłbym MEGA zadowolony.

Z Twojego postu wynika, że mogę być optymistą i liczyć na podobne spalanie u mnie:)

Nie mogę go kopnąć w zadek bo dostałem dofinansowanie i muszę się ściśle trzymać tego co napisał w projekcie...

jak dofinansowanie to wszystko jasne . Może da się z nim jakoś zagadać by wpisał mniej , tak bliżej 10 kW .

Mam Granpala , miałem nieocieplony dom na początku zresztą wtedy mniejszych nie było , ale teraz to co innego . Palę peletem od lokalnych wytwórców od 2011 r , ciągle w tej samej cenie . Markowego spaliłem przez te wszystkie sezony może 3 tony i uważam ,że nie warto przepłacać .

Oczywiście że się nie opłaca kupowania pelletów za 1000zł bo można znaleźć świetny za dużo mniejsze pieniądze. Tutaj macie porównanie 2 pelletów, chyba okiem widać który lepszy? I ten świecący, zbity, kaloryczny wyrwałem w tym roku za śmieszne pieniądze. Ten drugi jest droższy ł i wyraźnie gorszy oraz dużo mniej kaloryczny bo miałem go na próbę.https://imgur.com/a/ENyIDlG. Szczerze, mam pakę Olimpu ze Stelmetu od szwagra bo kupił dla świnek i różnicy nie widzę.....

Fajnie, że wspomnieliście o pellecie, nie wiedziałem właśnie czy warto kupować ten najlepszej jakości (albo lepiej napisać, najdroższy) czy nie?

Widzę, że po prostu trzeba popróbować od różnych dostawców i sprawdzić jakość, bo tańszy wcale nie znaczy gorszy?

Dobrze zrozumiałem?