Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dzień dobry. Mam do pomalowania dwa pomieszczenia, które tak naprawdę nigdy nie zostały dobrze wykończone. Jedna z nich to kotłownia: 3*4 metry, wysoka około 3 metrów. W kotłowni jest piec z podajnikiem na ekogroszek, który zajmuje dość dużo miejsca. Ściany wykończone są chyba tynkiem Goldband i pozostawione. Pomieszczenie jest wiadomo dość zakurzone i często się kurzy z racji tego, że też na podłodze jest goły beton. Drugie pomieszczenie jest przejściowe z klatki schodowej i tak samo wykończone. Myślałem, aby to pomalować jakąś farbą i położyć tanie płytki na beton. Pytanie o farbę i dobry grunt - co zastosować. Czy opłaci się kupować kolorową farbę, czy raczej białą + pigment. To kotłownia, nie musi być tam droga farba, grunt, aby bałaganu nie było
https://forum.murator.pl/topic/239333-czym-pomalowa%C4%87-kot%C5%82owni%C4%99/

• 2 weeks później...
Dzień dobry. Mam do pomalowania dwa pomieszczenia, które tak naprawdę nigdy nie zostały dobrze wykończone. Jedna z nich to kotłownia: 3*4 metry, wysoka około 3 metrów. W kotłowni jest piec z podajnikiem na ekogroszek, który zajmuje dość dużo miejsca. Ściany wykończone są chyba tynkiem Goldband i pozostawione. Pomieszczenie jest wiadomo dość zakurzone i często się kurzy z racji tego, że też na podłodze jest goły beton. Drugie pomieszczenie jest przejściowe z klatki schodowej i tak samo wykończone. Myślałem, aby to pomalować jakąś farbą i położyć tanie płytki na beton. Pytanie o farbę i dobry grunt - co zastosować. Czy opłaci się kupować kolorową farbę, czy raczej białą + pigment. To kotłownia, nie musi być tam droga farba, grunt, aby bałaganu nie było

Szanowny Panie,

Ściany trzeba dokładnie oczyścić oraz zagruntować przed malowaniem. Rekomenduję grunt polimerowy ACRYL-PUTZ® GU 40. Do malowania można wykorzystać farbę Śnieżka Extra Fasadowa. Jest wydajna, ma dużą siłę krycia, zapewnia oddychanie ścian. Na podłogę może Pan położyć płytki lub pomalować posadzkę farbą Śnieżka Beton-posadzka.

https://forum.murator.pl/topic/239333-czym-pomalowa%C4%87-kot%C5%82owni%C4%99/#findComment-7553195

Powiem co zrobiłem u siebie w kotłowni, mam podobną sytuację co Ty. ściany na ile się da wyczyściłem, położyłem grunt bo tynk był świeży i sporo chłonął (miałem jakiś co mi został z malowania mieszkania) i pomalowałem na to duluxem normalnie do wnętrz, z easycare szary średnio ciemny. Zwykła farba wyszłaby taniej pewnie, ale z tej łatwo można zetrzeć, woda spływa. Wiadomo dużo nie trzeba inwestować w kotłownie ale jak chcesz mieć czysto no to warto do tej farby dołożyć. Ja ogólnie jestem zadowolony. Na podłodze mam najtańszy gres.
https://forum.murator.pl/topic/239333-czym-pomalowa%C4%87-kot%C5%82owni%C4%99/#findComment-7553486