ezg2014 24.06.2018 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2018 Posadziłem dalię, która ładnie zakwitła. Część kwiatów przekwitła. Czy te przekwitnięte kwiaty trzeba usunąć? Czy je zostawić?Wyczytałem w internecie, że na zimę należy wykopać bulwę. czy tak zrobić? Nie sadziłem bulwy tylko kupiłem gotową roślinę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ave 25.06.2018 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2018 "zielonym do góry" XD przekwitłe kwiaty zostawia sie albo dla nasion albo dla dekoracji. Tu ani jedno ani tym bardziej drugie poczytaj jeszcze tu... https://zojalitwin.wordpress.com/2010/07/30/dalia-ogrodowa/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzialka4 26.06.2018 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2018 (edytowane) Rozmnaża się dalie w maju przez podział karp, po pierwszych przymrozkach się je wykopuje. Przechowywać należy w suchym i chłodnym pomieszczeniu, chroniąc przed przemarznięciem. Polecam poradnik http://dzialka.bazafirmy.pl/kwiaty/byliny-nie-zimujace-w-gruncie.php#dalia Edytowane 9 Maja 2019 przez dzialka4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lucia 29.06.2018 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2018 Przekwitnięte kwiaty dalii obcinam, bo ani to ładne ani do niczego potrzebne. Jesienią (w zależności od pogody, po pierwszych przymrozkach) wykopuję karpy, oczyszczam z ziemi, przycinam łodygi (nadziemne części na wysokość ok. 10 cm), zostawiam do lekkiego osuszenia, potem przekładam do skrzyneczki z piaskiem/torfem i przechowuję do wiosny w piwnicy. Pomimo jednakowego traktowania niektóre "zimują lepiej, inne gorzej, inne wcale Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolapsa 26.07.2018 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2018 Ja zawsze obcinam przekwitnięte kwiaty żeby kłącze mogło zmagazynować odpowiednie ilości niezbędnych substancji do ponownego zakwitnięcia. Nie zależy mi na uzyskaniu nasion, a takie zwiędłe kwiaty tylko szpecą i brzydko wyglądają. Kiedyś nie ścinałam kwiatów i dawałam im żyć swoim życiem. Potem zdarzały się sezony kiedy w ogóle nie kwitły lub bardzo słabiutko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts