jackersson 24.06.2018 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2018 Witam, Jestem na etapie adaptacji projektu gdzie muszę się określić co do sposobu ogrzewania domu. Przeczytałem mnóstwo materialow, wg mnie wybór zawęża się do pompy ciepła powietrze-woda oraz gaz.Proszę o konstruktywna poradę.Dodam że przyłącze gazu do domu z sieci to koszt ok 1000-2000 zł. Wycenę na kotłownie na gazie Viessmann mam na 15-16 tys, pompę ciepła srednio 30 tysięcy, przy czym przy pompie odchodzi koszt budowy komina (ok 4 tys) i przyłącza gazu (1-2 tys). W nowym domu będę cenił bezobsługowość, jeżeli żona zechce 23 czy 24 stopnie to żeby to nie był problem, zawsze ciepła woda, niskie rachunki bardziej będę cenił niż zwrot z nakładu. Dane o domu: Parterowka 120 m użytkowejRekuperacja100% podlogowkaPodłoga ściana grafit 20 cmDach 30 cm wełnaOkna 3 szyby U = 0,8(winergetic premium Oknoplast) Dziękuję i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
funky_koval 24.06.2018 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2018 (edytowane) Masz kasę bierz pompę, będziesz mógł po tem o niej pisać na tym forum. Zauważyłem że użytkownicy gazu nic nie piszą a pomp zupełnie odwrotnie. A najlepiej wstaw coś na węgiel. Od sierpnia rusza program dotacji na modernizację. Kocioł na gaz ziemny z kotłownią i przyłączem to koszt 12tyś. Komina budować nie musisz, wystarczy rura spalinowa zespolona przez ścianę. Edytowane 24 Czerwca 2018 przez funky_koval Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 24.06.2018 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2018 Butla gazu 11kg starcza do gotowania na miesiąc i kosztuje 40-50zł.Bez przyłącza, projektu...Ciepło i CWU można z solarów, PV, grzałek w nocnym prądzie czy z PC.Lub z wszystkiego naraz, jak jest bufor ciepła.Nawet kominek z PW da się tam wpasować. Tylko...Czemu planujesz bieda-domek kryty watą? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jackersson 24.06.2018 22:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2018 . Tylko... Czemu planujesz bieda-domek kryty watą? Adam M. Co robię? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 24.06.2018 23:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2018 Pisałem przecież... Dom WATĄ chcesz przykryć... Kasy Ci nie zal na budowę takiego czegoś? A może... Chcesz szybko, tanio i dobrze i żeby w utrzymaniu było tanio? No to... To niemożliwe. A już na pewno nie wtedy, gdy marketing bierze górę nad fizyką budowli. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 24.06.2018 23:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2018 Co robię? Gaz Cie wyjdzie pewnie ok 15tys zł, tansza pompa jakies 17-20, drozsza 25 tys zl z zasobnikiem. Samemu podejmij decyzje. Kazda bedzie miala plusy i minusu, kazda bedzie dobrym wyborem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jackersson 24.06.2018 23:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2018 Prosiłem o poradę gaz czy pompa do ogrzewania domu i Cwu, a w odpowiedzi od Ciebie dostałem info o butli do gotowania, następnie wymienione mozliwe sposoby grzania i coś o "wacie"(czego zresztą dalej nie rozumiem jak to ma się do mojego ocieplenia 30 cm wełną). Nie chce offtopu, a jeżeli są uwagi poboczbe odnośnie ocieplenia to prosiłbym konkretnie i rzeczowo co jest nie tak/ dlaczego i jaka propozycja Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jackersson 24.06.2018 23:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2018 Gaz Cie wyjdzie pewnie ok 15tys zł, tansza pompa jakies 17-20, drozsza 25 tys zl z zasobnikiem. Samemu podejmij decyzje. Kazda bedzie miala plusy i minusu, kazda bedzie dobrym wyborem. Dziękuję za tą odpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 25.06.2018 04:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2018 Dom nie jest za wielki i przyzwoicie ocieplony nie lepiej grzać sammym prądem najtańsza instalacja a kWh droższa zaledwie o 5gr od gazu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 25.06.2018 05:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2018 Witam, Jestem na etapie adaptacji projektu gdzie muszę się określić co do sposobu ogrzewania domu. Przeczytałem mnóstwo materialow, wg mnie wybór zawęża się do pompy ciepła powietrze-woda oraz gaz. Proszę o konstruktywna poradę. Dodam że przyłącze gazu do domu z sieci to koszt ok 1000-2000 zł. Wycenę na kotłownie na gazie Viessmann mam na 15-16 tys, pompę ciepła srednio 30 tysięcy, przy czym przy pompie odchodzi koszt budowy komina (ok 4 tys) i przyłącza gazu (1-2 tys). W nowym domu będę cenił bezobsługowość, jeżeli żona zechce 23 czy 24 stopnie to żeby to nie był problem, zawsze ciepła woda, niskie rachunki bardziej będę cenił niż zwrot z nakładu. Dane o domu: Parterowka 120 m użytkowej Rekuperacja 100% podlogowka Podłoga ściana grafit 20 cm Dach 30 cm wełna Okna 3 szyby U = 0,8(winergetic premium Oknoplast) Dziękuję i pozdrawiam Wybór jest jasny i prosty. Pompa ciepła. Kwestia tylko czy powietrze powietrze czy też droższa powietrze woda czy też absurdalnie droga i bezsensowna w większości przypadków gruntowa. Gazu nigdy nie wyprodukujesz własnego, a prąd tak. Dzięki temu możesz ogrzewać dom za darmo. Pompa ciepła powietrze powietrze kanałowa na cały dom to 7000. Do tego kanały i anemostaty 2000 zł. Nie potrzebujesz kotłowni ani komina = kilkadziesiąt tysięcy oszczędności. Potrzebna moc to na oko 3-5 kW. Jeśli chcesz podłogówkę, to wtedy masz wydatek kilkanaście tysięty na PC powietrze woda. I nie ma ekonomicznego sensu iść w droższe rozwiązania. Lepiej za 12-20 tys dać panele i mieć ogrzewanie za darmo. https://www.facebook.com/groups/329438764201077/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eliks 25.06.2018 05:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2018 @jackerson - tutaj kolega wyżej pisze o najmniej komfortowym nadmuchowym grzaniu klimatyzacją nazywając to pompą ciepła i wprowadzając nowych użytkowników w błąd. Tak dla jasności.Tylko Janie nie wstawiaj linka do Wikipedii proszę i nie trolluj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 25.06.2018 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2018 Prosiłem o poradę gaz czy pompa do ogrzewania domu i Cwu, a w odpowiedzi od Ciebie dostałem info o butli do gotowania, następnie wymienione mozliwe sposoby grzania i coś o "wacie"(czego zresztą dalej nie rozumiem jak to ma się do mojego ocieplenia 30 cm wełną). Nie chce offtopu, a jeżeli są uwagi poboczbe odnośnie ocieplenia to prosiłbym konkretnie i rzeczowo co jest nie tak/ dlaczego i jaka propozycja Pozdrawiam Pytasz o ogrzewanie. No, tak zrozumiałem. Podsuwają Ci tu różne systemy grzewcze. (też to zrobiłem). Ale... Grzać trzeba tym mniej intensywnie im mniej intensywnie dom traci energię (zimą, bo latem trzeba się bronić przed jej zyskami). Przed nadmiernymi stratami/zyskami bronimy się staranną termoizolacją bryły domu. Tymczasem Ty planujesz (pewnie z braku wiedzy i na bazie mniemanologii - bo wszyscy tak robią) termoizolowanie domu watą. No to... Zanim na to kasę wydasz zrób eksperyment. Wstaw spory garnek wody na jaki palnik, kuchenkę. Przykryj go płatem tej waty, co ją planujesz i pogotuj tę wodę z godzinkę. A potem zdejmij tę watę i ściśnij... Wtedy zrozumiesz! Tak jak w doświadczeniu, w domu - po jednej stronie waty masz wysoką temperaturę i sporo wilgoci a po drugiej ... chłodek. Tylko sucha termoizolacja jest skuteczna. Od usuwania nadmiaru wilgoci jest wentylacja. Źle zaprojektowana (źle wybrany sposób wentylacji, np. grawitacyjny) mocno wychładza dom. A wtedy trzeba szukać kotła 30kW... gazowego, węglowego, czy wielkiej PC. Rozumiesz? Wata jest przewiewna.. Po co budować wentylację mechaniczną, sterowaną w pełni, jak przez watę będzie taka wymiana, że ta wentylacja puszczona na minimum przesuszy chałupę? Budować ją, aby jej... nie włączyć, bo nie potrzeba? No i spory kocioł wtedy potrzebny... Jest problem CWU, który można (ale przymusu nie ma, choć to wygodne) rozwiązać przy okazji budowy sytemu grzewczego. Pytałeś w kwestii kosztów i sposobów. No to teraz wybierz to, co dla Ciebie najlepsze. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 25.06.2018 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2018 Dodam może jeszcze o tej butli...Paląc gaz (przy gotowaniu) dostarczasz do domu sensowne ilości CIEPŁEJ pary wodnej (w spalinach) co pozwala na przyzwoite ustawienie wentylacji mechanicznej.Indukcja do gotowania Ci tego nie zapewni. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 25.06.2018 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2018 Tylko kto używa gazu do gotowania? Od tego jest indukcja. A welna czy celuloza jest zwyklym rozwiazaniem nad ktorym nikt sie nie rozwodzi zbytnio. Jak chcesz rozsadnie rozwiazac ocieplenie poddasza nieuzytkowego?Zawilgocenie welny parą przy went grawitacyjnej. Mozna spokojnie zalozyc ze obecnie nikt rozsadny takiej nie zbuduje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 25.06.2018 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2018 Założyć można...Wszystko można, bo to , podobno, wolny kraj... Nie myl, proszę, waty z celulozą... Jest sporo sensownych rozwiązań tego problemu. Widziałeś kiedyś gotowanie w kociołku na ognisku?Indukcja w plecaku słabo się mieści... chociaż, fakt! - służy do gotowania... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 25.06.2018 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2018 Prosiłem o poradę gaz czy pompa do ogrzewania domu i Cwu, a w odpowiedzi od Ciebie dostałem info o butli do gotowania, następnie wymienione mozliwe sposoby grzania i coś o "wacie"(czego zresztą dalej nie rozumiem jak to ma się do mojego ocieplenia 30 cm wełną). Nie chce offtopu, a jeżeli są uwagi poboczbe odnośnie ocieplenia to prosiłbym konkretnie i rzeczowo co jest nie tak/ dlaczego i jaka propozycja Pozdrawiam PCPW do podłogówki i CWU jest świetnym rozwiązaniem, będziesz z tego zadowolony. Adam ma specyficzny sposób przekazywania informacji, a raczej jego teksty nakłaniają ludzi do uruchomienia samodzielnego, twórczego myślenia. Jak widać jest też przeciwnikiem waty, którą Ty wełną nazywasz. W tej kwestii całkowicie się z nim zgadzam. Planujesz dość dobre ocieplenie podłogi i ścian, więc dach/strop powinien również ten standard spełniać. Nie znam szczegółów konstrukcyjnych planowanego stropu w Twoim domu, ale doprowadź do sytuacji by ocieplenie było ze styropianu lub płyt PIR. Pozdrawiam Cezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Duży Boban 25.06.2018 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2018 adam mk napisał:"Tymczasem Ty planujesz (pewnie z braku wiedzy i na bazie mniemanologii - bo wszyscy tak robią) termoizolowanie domu watą.No to...Zanim na to kasę wydasz zrób eksperyment.Wstaw spory garnek wody na jaki palnik, kuchenkę.Przykryj go płatem tej waty, co ją planujesz i pogotuj tę wodę z godzinkę.A potem zdejmij tę watę i ściśnij...Wtedy zrozumiesz!" Aby odtworzyć warunki prawdziwe to ten kocioł trzeba by najpierw przykryć płytą GK, potem folią paroizolacyjną a dopiero potem położyć na to wełnę. I owszem, można sobie potem z takiej wełny próbować wycisnąć cokolwiek choć to strasznie małoproduktywne zajęcie.Co masz taki uraz do wełny? PS. Przepraszam za kulawe cytowanie ale 2 przeglądarki mi nie obsługują przycisku "odpowiedz z cytatem" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 25.06.2018 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2018 Prosiłem o poradę gaz czy pompa do ogrzewania domu i Cwu, a w odpowiedzi od Ciebie dostałem info o butli do gotowania, następnie wymienione mozliwe sposoby grzania i coś o "wacie"(czego zresztą dalej nie rozumiem jak to ma się do mojego ocieplenia 30 cm wełną). Nie chce offtopu, a jeżeli są uwagi poboczbe odnośnie ocieplenia to prosiłbym konkretnie i rzeczowo co jest nie tak/ dlaczego i jaka propozycja Pozdrawiam Witaj, skoro masz wycenę kotłow gazowej na urządzeniach Viessmann to może poproś o wycenę na pompę ciepła i zdecyduj. Trudno polecić jedno a zanegować drugie rozwiązanie. Obydwa są ekologiczne, bezobsługowe, niezawodne. Różne mogą być koszty eksploatacji. Możesz je przeanalizowac na podstawie przykładowego kalkulatora tutaj: https://www.viessmann.pl/pl/informacje-dla/projektanci-i-architekci.html w dziale Kalkulatory doborowe. Jak masz konkretne pytania odnośnie produktów - służę pomocą! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 25.06.2018 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2018 adam mk napisał: "Tymczasem Ty planujesz (pewnie z braku wiedzy i na bazie mniemanologii - bo wszyscy tak robią) termoizolowanie domu watą. No to... Zanim na to kasę wydasz zrób eksperyment. Wstaw spory garnek wody na jaki palnik, kuchenkę. Przykryj go płatem tej waty, co ją planujesz i pogotuj tę wodę z godzinkę. A potem zdejmij tę watę i ściśnij... Wtedy zrozumiesz!" Aby odtworzyć warunki prawdziwe to ten kocioł trzeba by najpierw przykryć płytą GK, potem folią paroizolacyjną a dopiero potem położyć na to wełnę. I owszem, można sobie potem z takiej wełny próbować wycisnąć cokolwiek choć to strasznie małoproduktywne zajęcie. Co masz taki uraz do wełny? PS. Przepraszam za kulawe cytowanie ale 2 przeglądarki mi nie obsługują przycisku "odpowiedz z cytatem" Pozornie - masz rację. Tylko... Będziesz czekał cały sezon na wynik? Przecież osiągniesz taki sam rezultat, jak w proponowanej przezemnie próbie "szybkiej". TO JEST TAKI TYP IZOLACJI!!! TAK DZIAŁA!!! Całą zimę "bierze" wodę a całe lato oddaje (przez tą paroprzepuszczalną szmatę na wierzchu.) A jak wata gówniata, to z 20cm robi się 5 po dwóch sezonach... forum poczytaj... Dziwi mnie, że ktokolwiek jeszcze taki badziew rozważa. No i... powstają ładne bieda-domki. Czemu nie "trumna"? Ma bardzo wiele zalet. NAWET MOŻNA JĄ TĄ WATĄ OCIEPLIĆ!. Ale to jego jest... Zrobi jak zechce i będzie z tym żył, bo spychacza przecież nie wpuści po roku... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 25.06.2018 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2018 Długo jestem na tym forum.Wiele razy czytałem obronę waty jako docieplenia.Pisali ci, co ją wsadzili, ci co sprzedają, ci co produkują...Opisywali doświadczenia trwające kilka godzin/dni pokazujące, że to jest 'dobre".Przytaczali testy laboratoryjne... Nikt jakoś nie testował waty czy kawałka przegrody wyjętej z domu po kilku latach.Ludzie od dachów opisują co znajdują pod pokryciami, jak dachy remontują. Warto poczytać...No i...KUNA ...Buduje się dom dla ludzi czy ludzi i zwierząt? Np. kun...Bo jak z watą - to dla ludzi i kun! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts