Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wybór ogrzewania do nowego domu 120 m

jackersson

Recommended Posts

• Odpowiedzi 52
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Pisali też dekarze co remontowali kilkudziesiącioletnie dachy a wełna jak była pod deskowaniem tak była. Pewnie niektóra siądzie trochę ale z 20 cm na 5 cm przez 2 sezony to dopóki nie zobaczę to nie uwierzę.

Kocioł z wrzątkiem symuluje właśnie cały sezon ale bez paroizolacji nie przedstawia prawdziwych warunków.

Przed kunami ja stosuję odstraszacz ultradźwiękowy, działa. W pierwszym sezonie zalęgły mi się myszy na strychu i je wygoniłem właśnie odstraszaczem.

Zawsze można mieć kłopoty. Płyty fundamentowane izolowane styrodurem mają otwory od gryzoni, w styropianie mrówki robią sobie siedliska rozpuszczając go swoim jadem albo styropian się degraduje od UV, ponadto styropian pięknie się pali podczas pożaru kapiąc płomiennymi łzami a na YT możesz sobie znaleźć filmy jak w US usuwają odkurzaczem starą izolację z celulozy. A sieczka czy słoma izoluje słabiej więc musisz się liczyć z większymi stratami ciepła.

Takie życie.

@jackerson - tutaj kolega wyżej pisze o najmniej komfortowym nadmuchowym grzaniu klimatyzacją nazywając to pompą ciepła i wprowadzając nowych użytkowników w błąd. Tak dla jasności.Tylko Janie nie wstawiaj linka do Wikipedii proszę i nie trolluj.

Piszę o najbardziej komfortowym systemie utrzymania temperatury i wilgotności. Takim który zapewni komfort zimą i latem. Zimą ogrzeje, a latem ochłodzi i usunie nadmiar wilgoci. Czy ktoś narzeka na nadmuchowe chłodzenie?

Zatkało to sie tobie chyba kakao. Nie spotkałem sytuacji aby podłogówka mogła sie "zatkac".

No i nikt nie demoluje domu aby polozyc podlogowke tlyko robi sie na etapie budowy. demolka to by była jakby Janusze poslzi za twoja rada i chcieli zastosowac w istniejacym budynku instalacje grzewcza nadmuchowa.

Gość Arturo72
Pozostali narzekają na koszt jej zainstalowania wiążący się z totalną demolką domu.
99,9% użytkowników na forum to inwestorzy budujacy nowe domy zatem nic tu po Tobie bo "ogrzewanie" nadmuchowe nie jest komfortowe a w nowobudowanym domu gdzie można rozłożyć podlogowke jest i będzie pomyłka a wręcz głupotą.

Zatkało to sie tobie chyba kakao. Nie spotkałem sytuacji aby podłogówka mogła sie "zatkac".

No i nikt nie demoluje domu aby polozyc podlogowke tlyko robi sie na etapie budowy. demolka to by była jakby Janusze poslzi za twoja rada i chcieli zastosowac w istniejacym budynku instalacje grzewcza nadmuchowa.

Na etapie budowy 40 lat temu "zapomniano". Dlatego podłogówka to demolka. Widziałem jak to wygląda, bo niektórzy zrywają podłogi, kładą rury i nowe wylewki.

Za to klimatyzacja kanałowa da się zrobić samodzielnie niewielką ilością dziur. Podobnie jak rekuperacja.

Każdy ruch powietrza jest niekomfortowy i odczuwalny, zwłaszcza odczuwamy to po kąpieli, dodatkowo dochodzi szum powietrza. W Biedronce się sprawdza, ale nie w domu.@Arturo pokasuj skrzynkę bo nie można Ci PW wysłać.

Każdy? Czyli wentylatory są dla masochistów?

Jeśli wychodzisz po kąpieli i każdy ruch powietrza jest niekomfortowy, to masz po prostu zimno w chałupie.

99,9% użytkowników na forum to inwestorzy budujacy nowe domy zatem nic tu po Tobie bo "ogrzewanie" nadmuchowe nie jest komfortowe a w nowobudowanym domu gdzie można rozłożyć podlogowke jest i będzie pomyłka a wręcz głupotą.

90% użytkowników buduje domy dla banku i bank będzie ich właścicielem przez 30 lat albo do śmierci lub rozwodu inwestora.

10% buduje za swoje i oszczędnie nie chcąc się kredytować lub mają tanie kredyty i umieją liczyć pieniądze. Dla nich zrobienie kompletnego, bezobsługowego ogrzewania za 6000 zł (Rotenso kanałówka i 2000 na kanały oraz anemostaty) jest ciekawą alternatywą trzykrotnie droższego CO którego główną cechą jest grzanie gleby pod domem.

Ciekawe dane masz z tymi 10% którzy budują za gotówkę. Po pierwsze to trzeba zarabiać na prawdę ciężkie pieniądze a po drugie co do Twoich procentów. Pracowałem 4 lata dla dużej sieci marketów budowlanych w Polsce, jeździłem po reklamacjach, a raczej bublach które odwalali wykonawcy i nie miałem przyjemności spotkać kogoś, kto budował "za swoje".

Ciekawe dane masz z tymi 10% którzy budują za gotówkę. Po pierwsze to trzeba zarabiać na prawdę ciężkie pieniądze a po drugie co do Twoich procentów. Pracowałem 4 lata dla dużej sieci marketów budowlanych w Polsce, jeździłem po reklamacjach, a raczej bublach które odwalali wykonawcy i nie miałem przyjemności spotkać kogoś, kto budował "za swoje".

Wystarczy odłożyć 100 tys i nie spieszyć się. Można też odłożyć mniej i zamieszkać w garażu 35m2, a potem dobudować drugi. Tak mieszkają ludzie wolni, a niewolnicy wolą być na łańcuchu i łasce banku.