Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zauważyłam rysy na chudym betonie

basia2017

Recommended Posts

Mój problem dotyczy chudziaka, a właściwie tego co znajduje się pod nim (!)

Zacznę od początku... Fundamenty zasypaliśmy ok. metrową warstwą piasku. Zagęszczaliśmy piach przy pomocy zagęszczarki. W niektórych pomieszczeniach zagęszczana była tylko wierzchnia warstwa, w innych warstwy po 50 cm, w innych warstwy np. 70 cm + 30 cm. Czyli jak widać wolna amerykanka! :( Gdy dowiedzieliśmy się, że to zostało w ten sposób wykonane to postanowiliśmy nie wylewać chudziaka od razu tylko przejść do dalszych prac: ściany, strop itd. Piach w fundamentach przez 2 miesiące sobie leżał wystawiony na działanie deszczu (kilka potężnych ulew), był 1 raz polewany wodą - ale nie za dużo żeby nie zrobić błotka (pod piachem jest glińsko!). Na piachu stały palety z pustakami. Potem gdy przyszedł strop to wiadomo, że deszcz już sobie na piach nie padał. Dalsze prace trwały, a piach przeleżał zimę i chudziak został wylany w kwietniu. Łącznie po zasypaniu fundamentów piach czekał na chudziak ponad 7 miesięcy. Obserwowaliśmy, czy piach siada, ale nie było to zauważalne - nawet po deszczach czy mroźnej zimie. Zdziwiło to nawet kierownika budowy, ponieważ był to wyjątkowo mokry rok, woda na działce stała non stop, mrozy tęgie. Jedynie w rogach trochę siadło o jakieś 1-2 cm. Postanowiliśmy porządnie zlać piach wodą w kwietniu i ekipa wylała chudziak z betoniarki o grubości 7 cm. Od wylania chudziaka minęły 2 miesiące i widzę na nim kilka drobnych rysek w jego wierzchniej warstwie. To takie ryski na milimetr szerokości, ale dość długie. Czy jest się czym martwić?

Nic się nie dzieje, zbrojenia nie musi być. Jedynie zważyć trzeba na ściany działowe, nie wiem jaki materiał planujesz na ich wykonanie, ale przy cienkiej wylewce silikat nie będzie optymalny ;), chyba lepiej będzie coś lżejszego. Ściany się nie zapadną ale m2 ściany z silikatu waży sporo.

Nic się nie dzieje, zbrojenia nie musi być. Jedynie zważyć trzeba na ściany działowe, nie wiem jaki materiał planujesz na ich wykonanie, ale przy cienkiej wylewce silikat nie będzie optymalny ;), chyba lepiej będzie coś lżejszego. Ściany się nie zapadną ale m2 ściany z silikatu waży sporo.

ściany działowe są już postawione z 1/2 suporexu i pod nimi był wykonany taki a'la fundamencik