coachu13 25.06.2018 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2018 Hej, Zastanawiam się nad położeniem na I pietrze tych samych paneli po całości ( za wyjątkiem łazienki ).Długość domu ok 16m, szerokość 9m.Czy to możliwe aby zrobić to bez dylatacji ?Po drugie zastanawiam się nad walorami estetycznymi ?Słyszałem o zasadzie układania prostopadle do otworu okiennego ale w takim przypadku wyszłoby mi raz tak, a raz równolegle.Czy to byłby błąd ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 25.06.2018 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2018 Jakie fundamenty i jakie ogrzewanie? Bo chyba jedyny przypadek, kiedy można uniknąć dylatacji, to ogrzewanie podłogowe (wodne, albo kable) zatopione w płycie fundamentowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coachu13 25.06.2018 20:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2018 Tutaj akurat piszę o piętrze.Na całości podłogowka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 26.06.2018 05:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2018 Sorry, nie zauważyłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coachu13 26.06.2018 08:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2018 Nie ma problemu.Ale co uważacie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juniorka 26.06.2018 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2018 Nie wiem co z dylatacją. Ale co do układu, to zupełnie nie przejmuj się, czy będą wzdłuż okna, czy prostopadle do niego. Układaj tak jak ci się spodoba . To, że będą jednolite podłogi na całym poziomie, to będzie to fajny efekt wizualny i estetyczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coachu13 26.06.2018 10:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2018 Właśnie. Co z dylatacjami ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 26.06.2018 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2018 Istniejące w wylewce dylatacje to nie problem. Natomiast dopuszczalne długości pasów paneli znajdziesz w karcie technicznej wybranych paneli - są różne w zależności od rodzaju/producenta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coachu13 26.06.2018 17:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2018 No właśnie.Wiadomo, że dylatacje w wylewce to nie problem.Chodziło mi własnie o taką informację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 26.06.2018 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2018 Przy panelach nie trzeba się tym przejmować - to tzw podłoga "pływająca", nie związana z wylewką, więc nie przenosi jej naprężeń. Pamiętaj jednak o dylatacji (odstęp) przy ścianach - im dłuższe pasy paneli, tym bardziej pracują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pod 27.06.2018 05:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2018 Przy panelach nie trzeba się tym przejmować - to tzw podłoga "pływająca", nie związana z wylewką, więc nie przenosi jej naprężeń. Pamiętaj jednak o dylatacji (odstęp) przy ścianach - im dłuższe pasy paneli, tym bardziej pracują. 16m ciągiem bez dylatacji na panelach? To się nie uda. Jeszcze podłogówka... U mnie udalo sie zrobic 9m bo tyle mam najdłuższy odcinek na piętrze i to jest na styk a dylatacje przy scianach, najwiecej jak sie dało - 15mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 27.06.2018 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2018 Napisałem wcześniej , że max wymiar trzeba doczytać w karcie technicznej wybranych paneli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts