drozduu 26.06.2018 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2018 Witam Chce zamontować strażaka dragona rotowenta na komin systemowy styrobudu problem jest taki, że ceramika komina ma wewnętrzną średnicę 200 - zewnętrzną ok 235 strażak wciskany jest pod to i można wcisnąć go w ceramikę ale.... strażak ma opaskę z uszczelką która nie wiem czy obejmie ceramikę a dowiedziałem się że wełna wokół ceramiki też powinna być wentylowana a montując strażaka wciskanego muszę blachę obróbki na czapce komina dociąć tylko do ceramiki znowu strażak z podstawą fi 200 ma średnicę 200 i nie idzie go nałożyć tak, żeby ceramika weszła w strażaka - jedynym wyjsciem jest obcięcie ceramiki na równo z czapką komina ale znowu słyszałem, że ceramika pracuje i może podnieść strażaka wyjsciem byłoby kupienie strażaka z podstawą fi250 że w strażaka wchodzi trochę ceramiki i wełna jest odkryta (blacha na czapce docięta po zewnętrznym obwodzie wełny reasumując już głupieje od tych nasad - jedni mówią że strażaka dawać bo nie ma problemu z zacinaniem deszczu i problemem z ciągiem w wietrzne dni inni że strażak zaraz się zasyfi a może dać sobie spokój i dać zwykła nasadę i stożek - bo znowu o daszkach piszecie, że tylko problemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drozduu 27.06.2018 08:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2018 nie wiem czy pytanie jest tak głupie i tak oczywiste że nikt się nie wypowie chce zamontować strażaka z 1 zdjęcia z podstawa kwadratową opcja taka, że ucinam ceramikę na równo z czapądruga opcja ucinam delikatnie poniżej (jeśli się da) i wsadzam kawałek rury fi200 trochę w ceramikę trochę w strażaka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 27.06.2018 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2018 Zamontuj tam zamiast strażaka czarnego diabelka z widłami Może będzie przypominał Ci,że wylatujacym syfem z komina trujesz nie tylko siebie ale i innych... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drozduu 27.06.2018 18:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2018 ee no to fest to jest wypowiedz godna rekordzisty forum - zlikwidujmy wszyscy kominki w domach bo Arturo72 jest truty dzięki za sugestie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 27.06.2018 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2018 ee no to fest to jest wypowiedz godna rekordzisty forum - zlikwidujmy wszyscy kominki w domach bo Arturo72 jest trutydzięki za sugestieJa również mam kominek ale na kominie próżno szukać strażaka czy czarnego diabelka za to od czasu do czasu pojawia się tam Biała Dama i zerka zalotnie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drozduu 27.06.2018 21:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2018 dobra dzięki ogromne za rady - naprawde bardzo pomocne dla mnie i kiedyś dla kogoś kto będzie miał podobny problem i trafi na ten temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 30.06.2018 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2018 Strażak zabezpiecza przed wlatywaniem wody do komina. Płyta przymocowana szczelnie na silikon, nie pozwoli na wlatywanie wody tą drogą. Ucinając ceramikę parę cm poniżej strażaka, zapewnisz wentylację systemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drozduu 02.07.2018 20:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2018 mi i kierownik i dekarz upierają się żeby uciąć ceramikę z 3cm poniżej czapy i strażaka ale że mam donitować do strażaka kawałek rury ok 15cmpodyktowane to ma być tym że ceramika się rozszeża i może "urosnąć" i wtedy podnosząc się nie będzie napierać na strażaka tylko wsunie się bardziej w tą rurę donitowaną do strażaka a wsadzoną w ceramikę powiedz mi, mówisz że bedzie wentylacja - niby oki ale czy dym sadza nie osiądzie na tej przerwie - na wełnie ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 08.07.2018 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2018 Masz rację. Popełniłem błąd z tą przerwą. Chłopaki mają rację...Rura musi być jednak cienka, z kwasówki (0,5mm). Gruba jak się rozgrzeje, rozsadzi szamot. Najlepiej kupić większy rozmiar strażaka, tak by swobodnie nałożyć go na rurę szamotowa wystającą z komina zgodnie z instrukcją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 21.07.2018 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2018 Strażak zabezpiecza przed wlatywaniem wody do komina. Płyta przymocowana szczelnie na silikon, nie pozwoli na wlatywanie wody tą drogą. Ucinając ceramikę parę cm poniżej strażaka, zapewnisz wentylację systemu. Dom z wentylacją grawitacyjną. Ogrzewanie gazowe. Komin murowany z pełnej cegły i do tej pory nie było z nim problemów. Kominek jako dodatkowe źródło ogrzewania i dla nastroju. Od czasu do czasu oczywiście miałam problemy z cofką, więc zdecydowałam się na olepszenie. Miało być lepiej Teraz pojawił się problem z wodą deszczową, od czasu zamontowania (wiosną) na kominie nasad i strażaka, przez wyczystkę za kominkiem woda po deszczu leje się do środka. Od tej pory kominka nie odpalałam, więc nie wiem jak działa. Robota została skopana - czy Płyta przymocowana szczelnie na silikon, też dotyczy mojego komina? Jak teraz poprawić tę fuszerkę? Zanim zadzwonię do kominiarzy chciałabym coś wiedzieć o sposobie naprawy. Mam nadzieję na sensowną poradę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GraMar 22.07.2018 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2018 (edytowane) Miałam podobny problem, ale z innego powodu. Awaryjne aż do wyjaśnienia zagadki zamontowałam tam ucięty pojemnik po 5-litrowym gruncie i pilnowałam wylewania.... Wykonie fotek wierzchu komina przez hydraulików natychmiast rozwiało wątpliwości. Edytowane 22 Lipca 2018 przez GraMar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 24.07.2018 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2018 Dom z wentylacją grawitacyjną. Ogrzewanie gazowe. Komin murowany z pełnej cegły i do tej pory nie było z nim problemów. Kominek jako dodatkowe źródło ogrzewania i dla nastroju. Od czasu do czasu oczywiście miałam problemy z cofką, więc zdecydowałam się na olepszenie. Miało być lepiej Teraz pojawił się problem z wodą deszczową, od czasu zamontowania (wiosną) na kominie nasad i strażaka, przez wyczystkę za kominkiem woda po deszczu leje się do środka. Od tej pory kominka nie odpalałam, więc nie wiem jak działa. [ATTACH=CONFIG]416569[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]416570[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]416571[/ATTACH] Robota została skopana - czy Płyta przymocowana szczelnie na silikon, też dotyczy mojego komina? Jak teraz poprawić tę fuszerkę? Zanim zadzwonię do kominiarzy chciałabym coś wiedzieć o sposobie naprawy. Mam nadzieję na sensowną poradę Trudno coś powiedzieć na odległość. Coś jest mocno nie halo....Zaproś jakiegoś rekomendowanego kominiarza by rozpoznał problem na miejscu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 24.07.2018 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2018 Ba wydawało się, że to byli zawodowcy? Skąd wziąć rekomendowanego? Okolice Piaseczna? Może jakieś sugestie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 24.07.2018 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2018 Ba wydawało się, że to byli zawodowcy? Skąd wziąć rekomendowanego? Okolice Piaseczna? Może jakieś sugestie?Nasz forumowy! Mariusz...Ma biuro w Piasecznie. Opisz po naprawie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 25.07.2018 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2018 Nasz forumowy! Mariusz...Ma biuro w Piasecznie. Opisz po naprawie.... priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts