Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zakończenie komina po ran enty z nastawieniem na strażaka ale nie pasuje

Recommended Posts

Witam

Chce zamontować strażaka dragona rotowenta na komin systemowy styrobudu

problem jest taki, że

ceramika komina ma wewnętrzną średnicę 200 - zewnętrzną ok 235

strażak wciskany jest pod to i można wcisnąć go w ceramikę ale.... strażak ma opaskę z uszczelką która nie wiem czy obejmie ceramikę a dowiedziałem się że wełna wokół ceramiki też powinna być wentylowana a montując strażaka wciskanego muszę blachę obróbki na czapce komina dociąć tylko do ceramiki

znowu strażak z podstawą fi 200 ma średnicę 200 i nie idzie go nałożyć tak, żeby ceramika weszła w strażaka - jedynym wyjsciem jest obcięcie ceramiki na równo z czapką komina ale znowu słyszałem, że ceramika pracuje i może podnieść strażaka

wyjsciem byłoby kupienie strażaka z podstawą fi250 że w strażaka wchodzi trochę ceramiki i wełna jest odkryta (blacha na czapce docięta po zewnętrznym obwodzie wełny

reasumując już głupieje od tych nasad - jedni mówią że strażaka dawać bo nie ma problemu z zacinaniem deszczu i problemem z ciągiem w wietrzne dni inni że strażak zaraz się zasyfi

a może dać sobie spokój i dać zwykła nasadę i stożek - bo znowu o daszkach piszecie, że tylko problemy

dragon_d,n4h1raiel2yPrbCYap4.jpg

-pt-u,n4h1raiel2yPrbCYap4.jpg

System-Uniwersal.jpg

WP_20180621_002.jpg

WP_20180621_007.jpg

nie wiem czy pytanie jest tak głupie i tak oczywiste że nikt się nie wypowie

chce zamontować strażaka z 1 zdjęcia z podstawa kwadratową

opcja taka, że ucinam ceramikę na równo z czapą

druga opcja ucinam delikatnie poniżej (jeśli się da) i wsadzam kawałek rury fi200 trochę w ceramikę trochę w strażaka

Gość Arturo72
ee no to fest to jest wypowiedz godna rekordzisty forum - zlikwidujmy wszyscy kominki w domach bo Arturo72 jest trutydzięki za sugestie
Ja również mam kominek ale na kominie próżno szukać strażaka czy czarnego diabelka za to od czasu do czasu pojawia się tam Biała Dama i zerka zalotnie.... :D

mi i kierownik i dekarz upierają się żeby uciąć ceramikę z 3cm poniżej czapy i strażaka ale że mam donitować do strażaka kawałek rury ok 15cm

podyktowane to ma być tym że ceramika się rozszeża i może "urosnąć" i wtedy podnosząc się nie będzie napierać na strażaka tylko wsunie się bardziej w tą rurę donitowaną do strażaka a wsadzoną w ceramikę

powiedz mi, mówisz że bedzie wentylacja - niby oki ale czy dym sadza nie osiądzie na tej przerwie - na wełnie ??

Masz rację. Popełniłem błąd z tą przerwą. Chłopaki mają rację...Rura musi być jednak cienka, z kwasówki (0,5mm). Gruba jak się rozgrzeje, rozsadzi szamot. Najlepiej kupić większy rozmiar strażaka, tak by swobodnie nałożyć go na rurę szamotowa wystającą z komina zgodnie z instrukcją.

• 2 weeks później...
Strażak zabezpiecza przed wlatywaniem wody do komina. Płyta przymocowana szczelnie na silikon, nie pozwoli na wlatywanie wody tą drogą. Ucinając ceramikę parę cm poniżej strażaka, zapewnisz wentylację systemu.

Dom z wentylacją grawitacyjną. Ogrzewanie gazowe. Komin murowany z pełnej cegły i do tej pory nie było z nim problemów. Kominek jako dodatkowe źródło ogrzewania i dla nastroju.

Od czasu do czasu oczywiście miałam problemy z cofką, więc zdecydowałam się na olepszenie. Miało być lepiej :(

Teraz pojawił się problem z wodą deszczową, od czasu zamontowania (wiosną) na kominie nasad i strażaka, przez wyczystkę za kominkiem woda po deszczu leje się do środka. Od tej pory kominka nie odpalałam, więc nie wiem jak działa.

wyczystka.jpgwyczystka2.jpg

strazak.jpg

Robota została skopana - czy Płyta przymocowana szczelnie na silikon, też dotyczy mojego komina? Jak teraz poprawić tę fuszerkę?

Zanim zadzwonię do kominiarzy chciałabym coś wiedzieć o sposobie naprawy.

Mam nadzieję na sensowną poradę :D

Miałam podobny problem, ale z innego powodu.

Awaryjne aż do wyjaśnienia zagadki zamontowałam tam ucięty pojemnik po 5-litrowym gruncie i pilnowałam wylewania....;)

Wykonie fotek wierzchu komina przez hydraulików natychmiast rozwiało wątpliwości.

Edytowane przez GraMar

Dom z wentylacją grawitacyjną. Ogrzewanie gazowe. Komin murowany z pełnej cegły i do tej pory nie było z nim problemów. Kominek jako dodatkowe źródło ogrzewania i dla nastroju.

Od czasu do czasu oczywiście miałam problemy z cofką, więc zdecydowałam się na olepszenie. Miało być lepiej :(

Teraz pojawił się problem z wodą deszczową, od czasu zamontowania (wiosną) na kominie nasad i strażaka, przez wyczystkę za kominkiem woda po deszczu leje się do środka. Od tej pory kominka nie odpalałam, więc nie wiem jak działa.

[ATTACH=CONFIG]416569[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]416570[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]416571[/ATTACH]

Robota została skopana - czy Płyta przymocowana szczelnie na silikon, też dotyczy mojego komina? Jak teraz poprawić tę fuszerkę?

Zanim zadzwonię do kominiarzy chciałabym coś wiedzieć o sposobie naprawy.

Mam nadzieję na sensowną poradę :D

Trudno coś powiedzieć na odległość. Coś jest mocno nie halo....Zaproś jakiegoś rekomendowanego kominiarza by rozpoznał problem na miejscu.