Jolka Bobek 12.05.2019 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2019 Normalnie inny dom jak już tynki i wylewki są. Pogratulować, teraz już (prawie) z górki:) TeDy czy masz już wstawioną też bramę garażową czy dalej funkcjonujesz na tej prowizorycznej? Jeśli tę prowizoryczną to czy można poprosić o zdjęcia od wewnątrz jak to jest zmajstrowane? Żywotnie mnie to interesuje bo niedługo okna i drzwi zewnętrzne mi będą montować ale z bramą muszę na tynki poczekać (bo wiadomo tynkarz na otynkowanie samej ściany z otworem na bramę mi nie przyjedzie). Tak więc chałupę muszę jakoś inaczej zabezpieczyć póki co przed nieproszonymi gośćmi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TeDy1989 12.05.2019 20:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2019 Jolka Bobek, nie wiem czy jutro uda mi się tam być, ale postaram się pamięć żeby Ci te zdjęcia zrobić Czekam na wycenę dokładną garażu, póki co dalej mam prowizorkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jolka Bobek 12.05.2019 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2019 Nie stresuj się, jak nie jutro to po prostu przy okazji , montaż okien chyba dopiero za 2 tygodnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TeDy1989 16.05.2019 12:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2019 Jolka Bobekj, przepraszam, oczywiście zapomniałem :/ Ale już sobie ustawiłem przypomnienie na jutro, więc postaram się coś uchwycić, choć wełna trochę przysłania :/ Co do wełny, dzisiaj zakupiłem w sklepie o dziwnej nazwie z zielonym daszkiem. Ogólnie wyliczyłem 236 m2 na poddasze. Po na myślę stwierdziłem, że wezmę URSE Home 0.039 - dwie warstwy po 15 cm. A z zaoszczędzonych pieniążków w porównaniem z jakąś skalną albo szklaną innej znanej firmy dokupie z 70 m2 Ursy Essential 0.045 (za 6.60 zł.m2) na strych. I będę miał za 3200 zł 30 cm wełny 0.039 oraz 30 cm na strychu 0.045, w sumie 60 cm. Tak, tak, wiem, że to sieciówka, że kiepska lambda i w ogóle. Ale osobiście uważam, że najlepsza nawet wełna grubości 30 cm nie da takiego efektu jak 60 cm wełny gorszych parametrach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TeDy1989 20.05.2019 12:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2019 Jolka Bobek, późno bo późno, ale jest Nie wiem,czy w czymś Ci pomogą. W razie pytań pisz śmiało, chętnie podpowiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redbox 20.05.2019 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2019 Jolka Bobekj, przepraszam, oczywiście zapomniałem :/ Ale już sobie ustawiłem przypomnienie na jutro, więc postaram się coś uchwycić, choć wełna trochę przysłania :/ [ATTACH=CONFIG]430407[/ATTACH] Co do wełny, dzisiaj zakupiłem w sklepie o dziwnej nazwie z zielonym daszkiem. Ogólnie wyliczyłem 236 m2 na poddasze. Po na myślę stwierdziłem, że wezmę URSE Home 0.039 - dwie warstwy po 15 cm. A z zaoszczędzonych pieniążków w porównaniem z jakąś skalną albo szklaną innej znanej firmy dokupie z 70 m2 Ursy Essential 0.045 (za 6.60 zł.m2) na strych. I będę miał za 3200 zł 30 cm wełny 0.039 oraz 30 cm na strychu 0.045, w sumie 60 cm. Tak, tak, wiem, że to sieciówka, że kiepska lambda i w ogóle. Ale osobiście uważam, że najlepsza nawet wełna grubości 30 cm nie da takiego efektu jak 60 cm wełny gorszych parametrach tez kupiłem urse i zabrakło mi dosłownie rolki, dokupiłem 1 rolkę Isowera (z marketu) bez porównania w kwestii pylenia i sztywności Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TeDy1989 20.05.2019 13:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2019 Rozumię, że na korzyść Isovera? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jolka Bobek 20.05.2019 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2019 Super fotki, bardzo dziękuję. Mój murarz powinien sobie poradzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redbox 27.05.2019 05:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2019 Rozumię, że na korzyść Isovera? tak, isover wydaje sie byc lepszy. Nie mniej życze powodzenia z wełną (dla mnie to najghorsze dwa dni na budowei) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TeDy1989 27.05.2019 12:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2019 redbox, podejrzewam, że i u mnie będą to dość kijowe dni na budowie. Ale co zrobić... poswędzi, poswędzi i przestanie Korzystając w końcu z jakiegoś okna pogodowego dotarł dzisiaj transport z resztą zabudową poddasza Tak więc nic tylko działać. No i schody strychowe też już są Chociaż żeby je zamontować trzeba będzie przyciąć belki o jakieś 2 cm. No cóż, damy radę Przyszła też wizualizacja kominka. Wygląda jak dla nas świetnie! I chyba trochę zmienimy koncepcje salonu. Na początku budowy chciałem kominek z płaszczem, ale zostało mi to odradzone ze względu na koszty które się nigdy nie zwrócą. Przystałem na to i zdecydowałem się na rozprowadzenie ciepła do kilku pomieszczeń (garaż, wiatrołap, hal u góry i łazienka). I tak też zostało to wycenione. cena: 14 000 zł za kompleksową usługę. Jakieś szaleństwo. Czekamy na inne wyceny, choć coś mi się wydaje, że jednak będę to robił sam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redbox 28.05.2019 06:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2019 redbox, podejrzewam, że i u mnie będą to dość kijowe dni na budowie. Ale co zrobić... poswędzi, poswędzi i przestanie Korzystając w końcu z jakiegoś okna pogodowego dotarł dzisiaj transport z resztą zabudową poddasza Tak więc nic tylko działać. [ATTACH=CONFIG]430808[/ATTACH] No i schody strychowe też już są Chociaż żeby je zamontować trzeba będzie przyciąć belki o jakieś 2 cm. No cóż, damy radę [ATTACH=CONFIG]430809[/ATTACH] Przyszła też wizualizacja kominka. Wygląda jak dla nas świetnie! I chyba trochę zmienimy koncepcje salonu. Na początku budowy chciałem kominek z płaszczem, ale zostało mi to odradzone ze względu na koszty które się nigdy nie zwrócą. Przystałem na to i zdecydowałem się na rozprowadzenie ciepła do kilku pomieszczeń (garaż, wiatrołap, hal u góry i łazienka). I tak też zostało to wycenione. cena: 14 000 zł za kompleksową usługę. Jakieś szaleństwo. Czekamy na inne wyceny, choć coś mi się wydaje, że jednak będę to robił sam... [ATTACH=CONFIG]430811[/ATTACH] co do kominka, jako że już zasmiecam twój wątek, zrób sam bo cena to jakis kosmos. Co do kochanej wełny, swedziec nie swędzi, ale pylenie do oczu i ten piling twarzy (maseczki niewiele dają) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TeDy1989 28.05.2019 08:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2019 No kosmos, kosmos. Ale wczoraj wieczorem przyszła druga wycena opiewająca na kwotę 7.800, z czego za robocizne to nie całe 2 tys. Zrobiłbym samemu, ale trochę się boje dobrze podpiąć te rozprowadzenie ciepła. Nie znalazłem na ten temat za dużo filmików i nie specjalnie wiem jak się to je żeby było dobrze zrobione. E, jak nie swędzi to ok I tak poddasze musze ocieplić na dwa razy, bo w warstwie wełny mam mieć poprowadzone kanały z WM. Niestety mają przyjść dopiero w lipcu, chyba, że gdzieś uda się im się zwolnić termin Po pierwszej wycenie za wykonanie reku (30 tys ) chciałem robić sam na Peflexie, zamówiłem projekt itp. Po wycenie tak pro forma żona zadzwoniła do lokalnego instalatora Pe-flex ile on by skasował za wykonanie całej instalacji. Po obliczeniach, uwzględniając jego zniżki wyszło by na to, że gdybym robił sam zaoszczędziłbym 500 zł. Więc gra nie warta świeczki, a przynajmniej mam pełną gwarancje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Busters 28.05.2019 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2019 To ile Ci powiedzial za materialy i robocizne? Peflex nie ma az takich rabatow dla instalatorow zeby taka roznice zrobic. A montaz samych rurek i skrzynekvto minimum 3-5tys w zaleznosci od domu. PS materialy mozesz kupic tez od instalatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TeDy1989 28.05.2019 08:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2019 Za robociznę mi powiedział 2500 zł brutto. Za materiały 500 zł mniej niż Pe-flex. Do tego rekuperator o podobnych parametrach co zalecany przez Pe-flexach, czyli DOMEKT R 450V/L/AZ za 10.140 zł zamiast R-QNET V 400 za 11.690 zł.Całość instalacji opiewa na kwotę 18.700 zł, z czego załapaliśmy się na dofinansowanie w wysokości 6000 zł z urzedu Miasta, więc nasz koszt to 12.700 zł. Uważam to za dobrą cenę biorąc pod uwagę komfort. Chyba, że ktoś ma propozycję jakiegoś dobrego, sprawdzonego reku? W lepszej cenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TeDy1989 30.05.2019 06:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2019 Ta pogoda mnie dobija :/ Kompletnie nie umiem zabrać się za robotę w tym tygodniu... Jak tak dalej pójdzie, to Boże Narodzenie we własnych 4 kątach może się nie udać ;( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annatulipanna 30.05.2019 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2019 TeDy, czuję się zobowiązana zmobilizować Cię do działania Postępy u Ciebie zachęcają do dalszej pracy. Wszystko przyjemnie wygląda. Nic, tylko lecieć dalej! Chociaż doskonale rozumiem chwilową niechęć do pracy na budowie. Każdy przez to przechodzi Tylko nie spoczywaj za długo, bo faktycznie Święta Cię zastaną, zanim się obejrzysz A tak serio, to nic na siłę. Też liczyłam na Boże Narodzenie w nowym domu, a zdążyłam na Wielkanoc.. i to po kolejnej zimie Jak nie te święta, to następne. Nie ma co się zabijać i na wariata dążyć do celu. Dzięki pierwszej zimie na budowie, udało mi się wychwycić spore błędy w izolacji i bez strat, poprawiałam co się dało. Także jestem jak najbardziej zadowolona, że szybka przeprowadzka nie doszła do skutku. Nie ma tego złego... Przesyłam trochę pozytywnej energii i mocy do działania! A co! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila. 27.08.2019 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2019 Jak tam TeDy? Wrzucaj postępy, ciekawa jestem jak Wam idzie My od wiosny się wykańczamy i nie ma czasu na chwilę odpoczynku, o forum nie wspominając. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TeDy1989 29.08.2019 23:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2019 Hej Kamila, nie myślałem, że ktoś tu jeszcze może zaglądać Faktycznie, dawno nic nie wrzuciłem. Wypada nadrobić, ale tak jak piszesz, przy wykończeniowce, pracy na etacie i dzieciakami w domu w czasie wakacji nie ma się chęci nic już wrzucać... Postaram się poprawić w weekend swój błąd i stworzyć jakiś wpis aktualizacyjny że zdjęciami. Pozdrawiam i dziękuję za motywację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TeDy1989 01.09.2019 05:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2019 No dobrze, zatem do dzieła Z zewnątrz budynek już ocieplony. Tynk położymy może w przyszłym roku, na chwile obecną jest pomalowane podkładem dobranym do koloru tynku, więc już jakiś efekt wizualny jest I to wcale nie najgorszy. Jak już może pisałem wcześniej, ocieplenie chciałem robić z teściem który już kilka domów tak wykończył. I tak zrobiliśmy najniższą ścianę z garażu z dwoma małymi okienkami. Zajęło nam to 2 tygodnie, bo teść jakiś taki schorowany, a że na dworze było ponad 30 st to czas pracy wynosił do 4 godz. Stwierdziłem, że to nie ma sensu i wziąłem ekipe która akurat robiła obok. Wykonane dość ładnie, nie mam zastrzeżeń. No i czysto. Zajęło im to 4 tygodnie, ja bym się w tym tempie bawił ze 3 - 4 miesiące. No ale może bym zaoszczędził 11 tys Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TeDy1989 01.09.2019 05:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2019 W środku za dużo się nie dzieje Kleiłem płyty do ściany, zrobiłem połowę góry i się więcej nawkurzałem niż to warte. Samemu trochę nie poręcznie wnosić te płyty, potem kleić jak nie ma kto potrzymać, coś podać itp. Szczególnie, że nie kleiłem na tradycyjny klej, tylko na piankę, więc dociskanie do ściany było dość kluczowym. Telefon do kolegi który zajmuje się wykończeniówką, przyjechał, przeliczył, zrobił. Za samo przyklejenie płyt policzył sobie 5000 tys (reszta góry i cały dół, bez spoinowania.). Tak więc już wyklejone A w sumie teraz doszło jeszcze do tego, że wyspoinuje i przeleci jedną warstwą gładzi za 2 tys zł cały dół. No a mój tata jeszcze dodatkowo sponsoruje pomalowanie przez niego całego dołu, więc myślę że będę miał z tym spokój Tylko zobaczymy kiedy to będzie, bo u niego czas ma trochę inna wartość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts