rafaellowroclaw 26.06.2018 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2018 (edytowane) Witam. Chciałbym się Państwa zapytać co zrobić z tematem tynku w moim mieszkaniu. Blok jest z roku ok. 1950. Są tam stare tynki. Ściany krzywe. Ściągnąłem parkiet i popatrzyłem na ściany i zastawiam się co z nimi zrobić. Mianowicie tynk "jakoś" się trzyma. opukałem jedną ścianę to nie słyszę odparzeń/ pustych przestrzeni. Porobiłem sobie samemu "odwierty". W kilku miejscach odbiłem tynk. Okazało się, że tynk się jakoś trzyma ale jest bardzo kruchy. Dosłownie jest to piasek. Sam nie odpada ale jak palcami gmeram to się kruszy. Czy taki tynk jest dobry? Czy lepiej na kolejne 50 lat zrobić sobie nowy tynk?? Edytowane 26 Czerwca 2018 przez rafaellowroclaw błąd w tytule Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 26.06.2018 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2018 Jeśli tynk trzyma się ściany a sypie się powierzchniowo, to wystarczy utwardzić powierzchnię gładzią (pamiętaj o zagruntowaniu!). Jeśli nie jest równy, ma dużo pęknięć i miejsc odspojenia to zbij i kładź nowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafaellowroclaw 26.06.2018 16:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2018 Zrobiłem przykładowe zdjęcie jak wygląda mój tynk. Sytuacja jest również taka, że jak włączyłem wiertarkę i wkręciłem się w sam tynk to mogłem pisać po tynku. Tynk dla wiertła nie stanowił nawet najmniejszego oporu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafaellowroclaw 29.06.2018 06:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2018 Mam jeszcze jedne pytanie do Państwa. Wykułem sobie rowki na przewody na nowe gniazda i trochę tynku jednak odpadło. Na cegłach pozostało trochę piasku z tynku. Czy ścianę przed gruntowaniem należy wyczyścić do samej cegły? Czy można już od razu gruntować?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 30.06.2018 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2018 (edytowane) Mam jeszcze jedne pytanie do Państwa. Wykułem sobie rowki na przewody na nowe gniazda i trochę tynku jednak odpadło. Na cegłach pozostało trochę piasku z tynku. Czy ścianę przed gruntowaniem należy wyczyścić do samej cegły? Czy można już od razu gruntować?? [ATTACH=CONFIG]415551[/ATTACH] Odpylić i zagruntować. PS Rowki wyglądają na trochę płytkie jak na przewody 230V - mierzyłeś ile cm tynku przykryje Ci przewód? Edytowane 30 Czerwca 2018 przez przemo1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafaellowroclaw 05.07.2018 08:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2018 Jeszcze nie kładłem przewodu bo czekam aż mi firma zeszlifuje śmierdzący lepik po ściągniętych panelach. Ale wydaje mi się, że będzie OK, zgodnie z róznymi poradnikami grubość tynku powinna wahać się ok 2cm. grubość przewodu razem plastikową kostką do zamocowania w ścianie to ok 5mm. No i tradycyjny dylemat jaki kabel połozyć 2,5mm2 czy 1,5mm2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 05.07.2018 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2018 Jak do gniazd 230V to tylko 2,5. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafaellowroclaw 09.07.2018 15:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2018 Niby masz rację. Ale trzy przewody 2,5 mm2 + gniazdko elektryczne to ciężko wsadzić Czemu trzy? Jeden przychodzący ze skrzynki elektrycznej i dwa rozdzelającce się na gniazda "na lewo" i gniazda "na prawo". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 09.07.2018 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2018 Albo dociągnij przewód z rozdzielni do skrajnej puszki i z niej leć dalej, albo/i zastosuj głębokie puszki i złączki typu Wago . Do gniazd 230V musi być 2,5 i da się zrobić - przecież nie jesteś pierwszy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafaellowroclaw 09.07.2018 20:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2018 Ja mam taki rozkład pokoju. Dzięki bo fajny pomysł mi podsunąłeś. Nie pomyślałem o tym aby podłączyć do skrajnej puszki przewód. Niesety mam gniazda jeszcze po drugiej stronie. Mam dylemat: albo i tak zastosować puszkę aby rozdzielić przewód na "lewą i prawą stronę" lub rozdzielić obwody gniazd na lewo i prawo i pociągnąć dwa osobne przewody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts