Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakoś tynku wewnętrznego w mieszkaniu

Recommended Posts

Witam.

Chciałbym się Państwa zapytać co zrobić z tematem tynku w moim mieszkaniu. Blok jest z roku ok. 1950. Są tam stare tynki. Ściany krzywe.

Ściągnąłem parkiet i popatrzyłem na ściany i zastawiam się co z nimi zrobić.

Mianowicie tynk "jakoś" się trzyma. opukałem jedną ścianę to nie słyszę odparzeń/ pustych przestrzeni. Porobiłem sobie samemu "odwierty". W kilku miejscach odbiłem tynk. Okazało się, że tynk się jakoś trzyma ale jest bardzo kruchy. Dosłownie jest to piasek. Sam nie odpada ale jak palcami gmeram to się kruszy.

Czy taki tynk jest dobry? Czy lepiej na kolejne 50 lat zrobić sobie nowy tynk??

Edytowane przez rafaellowroclaw
błąd w tytule

Mam jeszcze jedne pytanie do Państwa. Wykułem sobie rowki na przewody na nowe gniazda i trochę tynku jednak odpadło. Na cegłach pozostało trochę piasku z tynku. Czy ścianę przed gruntowaniem należy wyczyścić do samej cegły? Czy można już od razu gruntować??

[ATTACH=CONFIG]415551[/ATTACH]

Odpylić i zagruntować.

PS

Rowki wyglądają na trochę płytkie jak na przewody 230V - mierzyłeś ile cm tynku przykryje Ci przewód?

Edytowane przez przemo1

Jeszcze nie kładłem przewodu bo czekam aż mi firma zeszlifuje śmierdzący lepik po ściągniętych panelach. Ale wydaje mi się, że będzie OK, zgodnie z róznymi poradnikami grubość tynku powinna wahać się ok 2cm. grubość przewodu razem plastikową kostką do zamocowania w ścianie to ok 5mm.

No i tradycyjny dylemat jaki kabel połozyć 2,5mm2 czy 1,5mm2 :)

Ja mam taki rozkład pokoju. Dzięki bo fajny pomysł mi podsunąłeś. Nie pomyślałem o tym aby podłączyć do skrajnej puszki przewód. Niesety mam gniazda jeszcze po drugiej stronie. Mam dylemat: albo i tak zastosować puszkę aby rozdzielić przewód na "lewą i prawą stronę" lub rozdzielić obwody gniazd na lewo i prawo i pociągnąć dwa osobne przewody.

sciana.jpg