galanu 27.06.2018 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2018 Po wielu tygodniach w końcu znalazłem projekt domu który odpowiada mi w zasadzie w 100%. W zasadzie bo posiada tylko jedną łazienkę. Wymyśliłem więc, że podzielę pomieszczenie kotłowni na dwa mniejsze i w jednym z nich zrobię niewielką ubikację. Po takiej zmianie kotłownia z pierwotnych 5m2 skurczy się do 2,5m2 (wymiary 1,9x1,3 wejście usytuowane na krótszej ścianie). Pytanie za 100 punktów. Czy zmieszczę w tym pomieszczeniu pompę ciepła, rekuperator i wszystko co związane z ogrzewaniem podłogowym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okobar 27.06.2018 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2018 Po wielu tygodniach w końcu znalazłem projekt domu który odpowiada mi w zasadzie w 100%. W zasadzie bo posiada tylko jedną łazienkę. Wymyśliłem więc, że podzielę pomieszczenie kotłowni na dwa mniejsze i w jednym z nich zrobię niewielką ubikację. Po takiej zmianie kotłownia z pierwotnych 5m2 skurczy się do 2,5m2 (wymiary 1,9x1,3 wejście usytuowane na krótszej ścianie). Pytanie za 100 punktów. Czy zmieszczę w tym pomieszczeniu pompę ciepła, rekuperator i wszystko co związane z ogrzewaniem podłogowym? może, a może nie a na serio - raczej nie - nie podałeś informacji jaka pompa i jaki rekuperator czy zintegrowana, czy z osobnym zbiornikiem wiesz, są rózne, większe, mniejsze, szersze, węższe z zintegrowanymi zbiornikami, z osobnymi, z różnymi zestawami.... rekuperatorów też od groma.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
galanu 27.06.2018 09:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2018 Sęk w tym, że jestem dopiero na etapie wyboru projektu i nie myślałem jeszcze o konkretnych modelach pomp czy rekuperacji. Jeśli chodzi o pompę to skłaniałbym się ku splitowi ze względu na niższy koszt inwestycyjny. Mogę pomieszczenie kotłowni poszerzyć o dodatkowe 60cm rezygnując z wnęki na szafę w pokoju. Kotłownia miałaby wtedy wymiary 190x190 czyli 3,61m2. Czy takie pomieszczenie pozwoli mi spokojnie myśleć o instalacji jak w pierwszym poście? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
clarnet 27.06.2018 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2018 Po wielu tygodniach w końcu znalazłem projekt domu który odpowiada mi w zasadzie w 100%. W zasadzie bo posiada tylko jedną łazienkę. Wymyśliłem więc, że podzielę pomieszczenie kotłowni na dwa mniejsze i w jednym z nich zrobię niewielką ubikację. Po takiej zmianie kotłownia z pierwotnych 5m2 skurczy się do 2,5m2 (wymiary 1,9x1,3 wejście usytuowane na krótszej ścianie). Pytanie za 100 punktów. Czy zmieszczę w tym pomieszczeniu pompę ciepła, rekuperator i wszystko co związane z ogrzewaniem podłogowym? Bez problemu wszystkie te rzeczy tam zmieścisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdaseb 27.06.2018 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2018 Sęk w tym, że jestem dopiero na etapie wyboru projektu i nie myślałem jeszcze o konkretnych modelach pomp czy rekuperacji. Jeśli chodzi o pompę to skłaniałbym się ku splitowi ze względu na niższy koszt inwestycyjny. Mogę pomieszczenie kotłowni poszerzyć o dodatkowe 60cm rezygnując z wnęki na szafę w pokoju. Kotłownia miałaby wtedy wymiary 190x190 czyli 3,61m2. Czy takie pomieszczenie pozwoli mi spokojnie myśleć o instalacji jak w pierwszym poście? Ja nie rezygnowałbym z wnęki pod szafę- żona by mnie oskalpowała. Uważam, że przy mnogości urządzeń na rynku kotłownia o przytoczonych przez ciebie wymiarach wystarczy w zupełności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
galanu 27.06.2018 11:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2018 Ja nie rezygnowałbym z wnęki pod szafę- żona by mnie oskalpowała. Tu masz rację.. chyba nawet nie będę o tym wspominał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 27.06.2018 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2018 Po wielu tygodniach w końcu znalazłem projekt domu który odpowiada mi w zasadzie w 100%. W zasadzie bo posiada tylko jedną łazienkę. Wymyśliłem więc, że podzielę pomieszczenie kotłowni na dwa mniejsze i w jednym z nich zrobię niewielką ubikację. Po takiej zmianie kotłownia z pierwotnych 5m2 skurczy się do 2,5m2 (wymiary 1,9x1,3 wejście usytuowane na krótszej ścianie). Pytanie za 100 punktów. Czy zmieszczę w tym pomieszczeniu pompę ciepła, rekuperator i wszystko co związane z ogrzewaniem podłogowym?Spokojnie wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts