Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pompa ciepla silesiaterm

robos2234

Recommended Posts

• Odpowiedzi 43
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

Dostałem wycenę na kotlownie wraz z wymiennikiem poziomym na 30tys.

SILESIA TERM ST Earth 10 ZW Ziemia woda + pompa GZ i DZ, 5 letnia gwarancja , spreżarka Scroll !!!

Czy możecie coa powiedzieć o tej pompkę ?

No proszę , jednak można pc gruntową za 30K bez ,,kiwnięcia palcem" , czyli jakby ,,kiwnąć palcem " to i poniżej 30K można ?

Mi firma ze Śląska wyceniła powietrzną pompe 8kW z montażem i zbiornikiem na CWU na 35 tyś, to jak napisałem że drogo to dostałem odpowiedź że to najwysza półka i jeśli mnie nie stać to mogę zamontować jakiegoś taniego Panasonica czy coś podobnego, bo Silesiatkerm to najwyższa półka montowana w Polsce.

Miałem ubaw przez kilka dni.

30 tyś to dość tanio....

1. Sprężarka nie wiesz jaka?

2. Poświadczenie COP np. EHPA

3. Głośność - poświadczona nie deklarowana

4. Zasobnik?

5. Jakie pompy obiegowe?

6. Soft start?

Jeśli to do mnie to odpowiem na to co umiem.

1)Sprężarka Emmerson-copeland 5kW

2)Nie wiem-nie zamierzam się interesować bo zużycie prądu z podlicznika PC od 3 listopada do teraz to 1180 kWh tylko w niskiej taryfie :) (parametry domu w stopce)

3) Nie wiem - coś jak głośniejsza lodówka, stojąc w osobnym pomieszczeniu, oddzielona od sypialni dwoma działówkami z silikatu nie przeszkadza w spaniu.

4)Zasobnik zintegrowany ze stali nierdzewnej 200 l

5)Nie pamiętam, nie chce mi się już teraz ponownie zdejmować obudowy - pamiętam, że sterowane elektronicznie

6) Soft start jest.

Ketjof a jakiej firmy pompa ?

co do tej silesia term to mało danych trochę

tylko tak jak pisałem kompresor scroll ponoć z panasonica

zasobnik:

ZASOBNIK ciepłej wody użytkowej z buform wody kotłowej 237 l

CWU, 100 l bufor , wersja Tauer . Budowa zbiornika pozwala na

produkcję wody lodowej do chłodzenia budynku!

mogę im wysłać maila z zapytaniem o co jeszcze zapytać?

Edytowane przez robos2234

Gejzer Kompakt W - firma z nad morza, z marketingiem u nich słabo.

Pewnie nie zdecydowałbym się na tą pompę ale ( bylem zdecydowany, że jak gruntowa to polska ale nie akurat ta) przeważyła akurat u mnie pewność serwisu u instalatora.

Teraz po zdjęciu obudowy i popatrzeniu na części jakie tam są oraz jaka prosta to jest konstrukcja, gdyby trzeba było coś wymienić, nie martwi mnie nawet bankructwo producenta i instalatora.

Teraz pewnie włożę kij w mrowisko - wcześniej myślałem o powietrznych na D.., i przeraziłem się cenami części zamiennych, części elektronicznych które w powietrznej inwerterowej są konieczne a nie można wykluczyć, że się nie zepsują w razie jakichś awarii sieci elektrycznej lub przepięć itp.

A różnica cenowa jak się dobrze poszuka firmy robi się jakby coraz mniejsza PW vs GW. U mnie doszło jeszcze dofinansowanie jakie dawała gmina (większe do gruntowej niż powietrznej), i zrobiła mi się cena kotłowni opartej na PC GW taka jak węglowej :). Nie było się co zastanawiać

COP zmienia się cały czas. Jest zależny od temperatur DZ, GZ i przepływów, poboru prądu przez pompy obiegowe GZ i DZ.

To co podaje producent to jest wartość porównawcza (powinno być napisane dla jakich temperatur). Dla gruntówek najczęściej podaje się (chyba tak chce norma) COP dla 0W/35, to znaczy że temperatura glikolu z obiegu DZ będzie 0 stopni a temperatura w GZ czyli np podłogówce 35 stopni.

W praktyce rozbieżności tych parametrów przy tych samych temperaturach są bardzo małe, i o wiele bardziej istotne dla twoich kosztów eksploatacyjnych jest przyłożenie się do wykonania DZ, gęstego wykonania ogrzewania podłogowego, nie mieszania go z kaloryferami, wykonania grzejnej płyty fundamentowej albo jak najgrubszej wylewki ( to po to aby akumulować energię z nocnej taryfy). Jeżeli zdecydujesz się na samą podłogówkę i będziesz miał akumulacyjny dom to powinieneś też jak ognia unikać bufora, który na ogół nie jest w tym wypadku do niczego potrzebny - podraża tylko instalację i obniża COP.

Napisałem bardzo skrótowo, tak żeby zasygnalizować ci, że musisz jeszcze sporo poczytać. Proszę znawców PC o nie wyżywanie się na mnie, że za bardzo spłyciłem temat.

Edytowane przez ketjof
przejęzyczenie

no niestety przesłali mi tylko katalogi ;/

z których za bardzo nic nie wynika

1. Produkty Silesia Term są wykonane z firmowych podzespołów takich jak :

a. Sprężarki firmy Panasonic Scroll Hi-Cop lub Copeland Scroll ( Copeland za

dopłatą ) taka konstrukcja sprężarki gwarantuje długą żywotność oraz wysokie spółczynniki

COP .

b. Wentylator EC BLUE Ziehl-Abegg bardzo energooczędny oraz bardzo cichy

wentylator z gwarancją jakośći .

c. Zawór rozprężny elektroniczny Sanhua

d. Presostaty zabezpieczające układ chłodniczy firmy Danfoss

e. Sterowanie R470 opracowane przez firmę Silesia Term łatwe w obsłudze i bardzo

intuicyjne . System sterowania jest połączony z sytemem Solato.pl/demo jest to sterowanie

pełno-serwisowe internetowe .

f. Duży parownik o powierzchni od 30-70 m2 wymiany powietrza , dostosowany do

zimnego klimatu o długim cylku pracy bez rozmrażania z dodatkow zachowaniem

odpowiednego rozstawu lamel 2,5 mm. co wpływa na szybkość cylku rozmrożenia .

g. Wymienniki płytowe ( skraplacz ) Kelvion lub Swep są to wymienniki wysokiej jakości

o bardzo dobrych parametrach .

h. Posiadamy serię urządzeń z systemem EVI . ( szczegóły w katalogu

https://zapodaj.net/a1141f9c33632.png.html

https://zapodaj.net/7305f0dda88ab.png.html

ale może ktoś z was coś wywnioskuje :)

robos2234 Nie napisałeś nic o domu ( z wyjątkiem ocieplenia pod wylewką - szkoda że tak malo miejsca i musisz się ratować drogim PIR). Jeśli mały i dobrze ocieplony domek z reku to przy niepogrubionych wylewkach tak duża pompa może nie pracować optymalnie.

Zrób OZC lub tydużo czytaj a najlepiej jedno i drugie.

Co do parametrów jakie ci podali to pewnie więcej mogą ci odpowiedzieć forumowi spece od pomp. Faktycznie podali ci szczegóły techniczne wspólne z PC powietrznymi. Pewnie te szczegóły w pompach gruntowych nie maja większego znaczenia przy poprawnie zrobionej instalacji.

Cop roczny 4.33 ,jak będzie dobrze zrobiona instalacja na podłogówce ( bez grzejników i bufora) , śmiało możesz przyjmować .

OZC domu my wykonane przez asolta na 6,6kw + OZC na zwykłym styropianie na podłodze więc nie jest źle dam pir na podłoge będzie trochę lepiej :)

podłogówka wszędzie + 2 grzejniki w łazienkach,

do podłogówki mam ponoć dobrą sprawdzoną firmę więc nie powinno być źle

temu też czekam na jakiegoś speca na forum co mi troszkę opowie o tej pompie :)

ile płacisz za prąd rocznie z 500zł ?

Edytowane przez robos2234

Napisałem ci już wyżej - do dzisiaj od 3 listopada bo tyle tylko mieszkam - teraz byłem sprawdzić podlicznik 1186 kWh * 0.24 grosze + możesz dodać jakiś procent opłat stałych jak chcesz bo jedni dodają a jedni nie twierdząc moim zdaniem słusznie, ze i tak byś je płacił nie mając pompy ciepła . Także jak widzisz 285zl za ogrzewanie i ciepła wodę. Możesz sobie jeszcze przyjąć około 4* 70 kWh na samo cwu do końca roku.

Tak wiec będzie sporo poniżej tych 500zl ale zwróć uwagę ze moje OZC jest sporo niższe .

EDIT: Jak widzisz, u mnie gdybym nawet zużywał prądu za 500 zł rocznie to pompa (kotłownia na pompie) za 30 tyś zwracała by się ok. 20 lat. więc nie wiem nawet czy by do tego czasu dotrwała.

Ponieważ po dofinansowaniu z PONE kotłownia wyszła mnie 15 tyś. więc okres zwrotu kręci się u mnie około 10 lat - decyzję musiałem podjąć jeszcze nim przekonałem się w naturze czy dom jest mniej więcej taki ciepły jak wskazuje OZC, dodatkowym bonusem było chłodzenie domu latem z DZ, więc ja zdecydowałem na tak.

Ty masz OZC dwa razy większe + zakładając zużycie wody na CWU podobne jak u mnie powinieneś być po ok. 10 latach na 0. Co do pompy popytaj u producenta/ instalatorów o wykonane instalacje - możliwość porozmawiania z użytkownikami.

EDIT2: Acha ja w czasie zwrotu przyjąłem cenę alternatywnej kotłowni na jakieś 1500 zł - grzałka z pompką obiegową w rurze 2 calowej, - tak chciałem na początku dla sprawdzenia kosztów na samym prądzie grzać przez sezon lub dwa.

Dla realnego czasu zwrotu musisz przyjąć koszt takiej kotłowni jaką byś chciał faktycznie zrobić, więc czas zwrotu ci się zdecydowanie skróci.

Edytowane przez ketjof