Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Płaski dach z papy - konserwacja, drobne naprawy

Ziggy

Recommended Posts

Witam,

pacjentem jest płaski dach na budynku z lat 50-tych.

Dach jest w niezłym stanie, to znaczy nic nie przecieka, nie ma widocznych pęknięć.

Obecna powłoka ma około 20 lat.

Pojawiły się na nim mniejsze i większe bąble, głuche miejsca, odklejenia papy od blach a także mchy (te dopiero od jakichś 2 lat....) - jak na zdjęciach.

Mchy udało mi się zeskrobać szpachelką oraz lekko zetrzeć szczotką drucianą, choć nie wiem czy to było najlepsze rozwiązanie.

Najwyższa pora wykonać poprawki zabezpieczające i stąd pytanie do Was:

- czym zabezpieczyć powierzchnię papy przed mchami i grzybami powstającymi szczególnie na obrzeżach dachu (tuż przy spadzie do rynien) ?

- jak zlikwidować bąble (czytałem o różnych szkołach napraw) i czym potem podkleić papę ?

- jak podkleić odlepioną pape od blach a także jak najlepiej uszczelnić obróbkę kominków, kominów, masztu (jaka masa, aby była trwała) ??

- oraz, czy papę pokrywa się jakimś preparatem, aby w lecie nie grzało tak bardzo w mieszkaniu znajdującym się bezpośrednio pod dachem ? :)

Z gory dziękuję

Tomek

IMG_20180627_140149.jpg

IMG_20180627_140202.jpg

IMG_20180627_140239.jpg

IMG_20180627_141458.jpg

IMG_20180627_142651.jpg

dzień dobry ,

proponuje nasz produkt gumę w płynie CWS R

- jak zlikwidować bąble (czytałem o różnych szkołach napraw) i czym potem podkleić papę ?

Przeciąć wzdłuż i przykleic pape na gume CWS R , jezeli papa rozeszła sie / naciągnęła sie to odciac fragment 5mm wzdłuż przeciecia podkleic pape na gumę CWS R , potem przesmarowac nacięcie , przełożyc geowłókniną i ponownie guma CWS R

- jak podkleić odlepioną pape od blach a także jak najlepiej uszczelnić obróbkę kominków, kominów, masztu (jaka masa, aby była trwała) ??

Guma CWS R , geowłoknina i guma CWS R - trwale , elastycznie i bezszwowowo

- oraz, czy papę pokrywa się jakimś preparatem, aby w lecie nie grzało tak bardzo w mieszkaniu znajdującym się bezpośrednio pod dachem ?

Pape i gumę CWS R można przemalować lakierem z cząsteczkami aluminium - produkt na bazie rozpuszalnika więc delikarnie z grubością nakładania !!! . Zużycie ok 0,15 -0,3 l na m2 . Otrzymujemy srebrną powierzchnie która odbija promienie słoneczne i zmniejsza temperature dachu . Jeszcze go nie ma naszych stronach ale pod [email protected] mozna u nas uzyskac informacje i kupic .