spock1984 28.06.2018 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2018 Drodzy forumowicze, Czy możecie pomóc z prawidłowym doborem wentylacji? Niestety nie mam doświadczenia, a lektura forów nie za bardzo pomogła mi rozjaśnić sytuację. Sytuacja wygląda następująco - kupiłem dom do wykończenia, mam wymurowane 2 kominy z następujących pustaków: Na parterze kominy stoją mniej więcej tak: Na piętrze tak: Teraz zastanawiam się co mam podłączyć do kominów... Moje dylematy: a) komin w salonie: - spalinowy - kominek - wentylacyjny pierwszy - kratka w kuchni - wentylacyjny drugi - pytanie 1: czy podłączyć do niego okap/wyciąg kuchenny? Czy też wyciąg przekuć przez ścianę w kuchni? Problem jest, że ten komin ma 110 szerokości przy wejściu, a okapy mają zwykle rury 150? b) komin z kotłowni: - spalinowy - piec z zamkniętą komorą spalania - wentylacyjny pierwszy - wentylacja łazienki z kotłownią. pytanie 2: Mam zamiar przekuć z kotłowni do łazienki kratkę - czy to dobry pomysł? Myślałem o takiej podłużnej pod sufitem chromowanej, coś jak do kominka - wentylabyjny drugi - pytanie 3: która opcja jest lepsza - podłączyć do niego garaż, a na górze w łazience dać kominek dachowy? Czy też w garażu zrobić wentylator przez ścianę, a górną łazienkę do komina? Dodam jeszcze że w garderobie będę również robił kominek dachowy. Ostatnie pytanie: czy do kominów wentylacyjnych powinienem przewidzieć jakieś nasady obrotowe? W łazienkach myślałem o wentylatorach z czujnikiem wilgotności i timerem. Będę bardzo wdzięczny za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brencik 28.06.2018 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2018 To wszystko o kant kuli rozbić. Zainteresuj się wentylacją mechaniczną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
spock1984 29.06.2018 09:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2018 Mechaniczną w sensie wentylator na kominie? Rekuperacji nie będę robił, za dużo zmian, już nie ten etap. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts