Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam. Jako że niedawno zaczął pukać mi boiler podczas gdy odkrece obojętnie która baterie w domu z ciepłą wodą.

Myślałem że to się coś zapowietrzylo po ostatniej przerwie w dostawie wody ale przez miesiąc nic się nie poprawiło. Więc rozkręciłem dolna osłonę i przypadkiem zobaczyłem że z grzałki kapie.

Wymieniłem grzałkę oraz anodę magnezowa wywaliłem z boilera kamien, przepłynąłem i skręciłem wsio do kupy.

Dwa trzy dni był spokój i znowu się zaczęło.

Stukanie pojawia się tylko na ciepłej wodzie, jest to taki stały puk puk puk.

Co waszym zdaniem to może być ?

Uszkodzony zawór bezpieczeństwa nie zauważyłem aby z niego kapało.

Dziękuję i oczekuje na pomoc.

Boijler Delfin Plus pionowy 1.5 kW grzałka.

https://forum.murator.pl/topic/239458-pukaj%C4%85cy-boiler-na-ciep%C5%82ej-wodzie/

• 3 weeks później...

Odkamienić grzałkę, niekiedy to stukanie/pukanie jest nieusuwalne wydają je połączenia wewnątrz bojlera lub sam zbiornik i jego połączenia gwintowane.

Sprawdź również filtr wody zimnej zasilania bojlera, perlatory w bateriach i filtry wody w zaworach przyłączeniowych wężyków zasilania baterii umywalkowych czy zlewozmywakowych( jeśli sytuacja wystąpiła po braku wody może jej parametry uległy zmianie? wzrost lub spadek ciśnienia, pojawienie się zanieczyszczeń.).

https://forum.murator.pl/topic/239458-pukaj%C4%85cy-boiler-na-ciep%C5%82ej-wodzie/#findComment-7555841