Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

LG Therma V 3 Gen. Sterownik

Migal

Recommended Posts

Dzięki marcinollosso .

Ruszyło i już wszystko działa.

Tak proste, aż śmieszne ...

Instrukcja instalatora i użytkownika bardzo niejasna i chaotyczna.

A tak dla zainteresowanych, to zewnętrzne czujniki temperatury do CWU i bufora to NTC 5k.

Wszędzie na forach piszą, że 10k i po zamontowaniu pokazywały dziwne wartości, ~ 2x za duże.

Po zamontowaniu tych 5k pokazują OK.

• 3 weeks później...
  • Odpowiedzi 40
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dzięki marcinollosso .

Ruszyło i już wszystko działa.

Tak proste, aż śmieszne ...

Instrukcja instalatora i użytkownika bardzo niejasna i chaotyczna.

A tak dla zainteresowanych, to zewnętrzne czujniki temperatury do CWU i bufora to NTC 5k.

Wszędzie na forach piszą, że 10k i po zamontowaniu pokazywały dziwne wartości, ~ 2x za duże.

Po zamontowaniu tych 5k pokazują OK.

W które gniazdo na płycie podpinamy czujnik od bufora? Z kąd wziąść taka fabryczną wtyczkę do czujnika?

4-pinowe, czerwone gniazdo na górze płyty.

To samo, co do czujnika CWU, maszyna go sobie nazwie system solarny.

Wpina się obok.

Tutaj akurat instrukcja instalatora to w miarę jasno tłumaczy.

Ja akurat takie wtyczki miałem, to sobie przylutowałem, ale na Alle... widziałem takie gotowe z wtykiem.

Edytowane przez wieslaw.b

Witam wszystkim, czy jest ktoś w stanie wytłumaczyć mi jak Thermę V poustawiać, aby działała na krzywej?? Mam dodatkowo w salonie zainstalowany czujnik temperatury (oryginalny LG) i do tego regulator pokojowy, w którym nastawiam temperaturę pomieszczenia w danych godzinach. Nie potrafię ogarnąć nowego sterownika... W menu instalatora ustawione, że dane pobiera z czujnika powietrze + woda, ustawiony tryb auto i co dalej??? Póki co pompa grzeje jak chce. PRzy temp +5 na dworze raz temperatury wlot/wylot 31/35, raz 27/27.

Ewentualnie proszę jakieś zdjęcia swoich ustawień

• 9 months później...
4-pinowe, czerwone gniazdo na górze płyty.

To samo, co do czujnika CWU, maszyna go sobie nazwie system solarny.

Wpina się obok.

Tutaj akurat instrukcja instalatora to w miarę jasno tłumaczy.

Ja akurat takie wtyczki miałem, to sobie przylutowałem, ale na Alle... widziałem takie gotowe z wtykiem.

Czy mógłby Pan podać pod które piny we wtyczce 4pin powinien być podłączony czujnik CWU?

• 1 month później...
Jakie macie zbiorniki na cwu zamontowane? Myślę nad kospel ale nie wiem który, pojemność ok200l. Przy mocy pompy 12kw.

Ermet poziomy 140 l. Przy dwóch dupskach do szorowania, wystarczy.

Popierdółka 5 kW dosyć szybko go grzeje.

Tylko pamiętać przy doborze, żeby powierzchnia wężownicy, albo płaszcza była dostateczna, aby odebrać ciepło.

• 2 weeks później...
Ostatnio zauważyłem, że pompa przeprowadza defrost przez zbiornik CWU a nie z instalacji CO. Dzieje się tak podczas cykli podgrzewania wody w zasobniku CWU, podczas ogrzewania pomieszczeń ciepło do rozmrażania pobierane jest z instalacji CO. Czy tak powinno być? Wydawało mi się, że defrost zawsze powinien odbywać się na obiegu CO a nie CWU. Edytowane przez mirageg3

• 6 months później...
  • 9 months później...
Witam !

Wie może ktoś, jak uaktywnić ikonkę regulacji temperatury CWU.

Skończyły mi się pomysły.

Zainstalowany zbiornik CWU, bufor, pomiędzy nimi zawór trójdrożny z napędem, przęłączone dip-y, czujniki temperatury w zbiorniku CWU i buforze zainstalowane, . Jednostka wewnętrzna je widzi, pokazuje prawidłowo temperatury, na tych zbiornikach.

Zawór trójdrożny cały czas w położeniu na grzanie bufora.

Moje oczekiwania: CWU w priorytecie, po osiągnięciu zadanej temperatury zawór przełącza wyjście na bufor, z którego to pompka sterowana termostatem wyciąga ciepło na ogrzewanie.. Po wykryciu spadku temperatury w zbiorniku CWU o powiedzmy 3-4 st od wartości zadanej. zawór przechodzi w położenie na grzanie wody użytkowej.

Wszystko podpięte zgodnie z instrukcją, sprawdzone jeszcze raz, a nie działa ikonka regulacji CWU, podświetlona na szaro, nie aktywna.

Ma ktoś jakiś pomysł ?

Dzień dobry, czy kolega znalazł rozwiązanie swojego problemu czy tylko odpuścił?

Pytam bo mam podobny problem.

• 2 months później...

Witam!

mam pompę HN091MR.NK5/HU091MR.U44 czyli LG Therma V split 9 KW R32.

czy ta pompa steruje wewnętrznie pompą CO za buforem i jak to podłączyć mam pompę grundfos hybrid upm3 25/70 ze sterowaniem, czy do serwowania potrzebny jest oddzielny regulator np. SALUS PC11W ?

Mam bufor i zbiornik CWU czujnik do CUW mam i zlokalizowałem podłączanie, ale nie wiedzę oddzielnego pinu do czujnika dla bufora.

Nie wiem też jak podłączyć dodatkową grzałkę z bufora bo pompa w instrukcji mówi tylko o grzałce w zasobniku

Czy ktoś ma rozbudowany system i może podesłać zdjęcie wykonanych podłączeń na płycie thermoboxa ?

• 1 month później...
Witam!

mam pompę HN091MR.NK5/HU091MR.U44 czyli LG Therma V split 9 KW R32.

czy ta pompa steruje wewnętrznie pompą CO za buforem i jak to podłączyć mam pompę grundfos hybrid upm3 25/70 ze sterowaniem, czy do serwowania potrzebny jest oddzielny regulator np. SALUS PC11W ?

Mam bufor i zbiornik CWU czujnik do CUW mam i zlokalizowałem podłączanie, ale nie wiedzę oddzielnego pinu do czujnika dla bufora.

Nie wiem też jak podłączyć dodatkową grzałkę z bufora bo pompa w instrukcji mówi tylko o grzałce w zasobniku

Czy ktoś ma rozbudowany system i może podesłać zdjęcie wykonanych podłączeń na płycie thermoboxa ?

Sprawdź styk beznapięciowy PUMP A2 - wydaje mi się, że to styk pompy za buforem (przepuszczasz przez niego np fazę zasilania pompy)

W buforze CHYBA nie montuje się czujnika

• 1 month później...