elpapiotr 30.01.2019 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2019 (edytowane) YKY 4x16 mm2. Może być również YKXS 4x16 mm2. He, he. Tylko po co przepłacać ? Chyba że na bogatego trafiło, to się nie wtrącam. To jaką obciążalność ma kabel ułożony w ziemi, skoro ta tabela jest błędna? Kolego, ta tabela nie odzwierciedla całej prawdy. Normę 60364-5-523 należy czytać w całości. I odpowiedz na pytanie, jakie zabezpieczenia do poszczególnych przekrojów (wybiórczo) dasz posiłkując się tą tabelą ? Edytowane 30 Stycznia 2019 przez elpapiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 30.01.2019 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2019 To jaką obciążalność ma kabel ułożony w ziemi, skoro ta tabela jest błędna? http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=425781 Panie, to zależy. Jaka izolacja kabla, czy w osłonie czy też bez...Generalnie to jest do tego norma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miecio 301 30.01.2019 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2019 (edytowane) Odniosłem się tylko i wyłącznie do tych pogrubionych fragmentów wypowiedzi, kolego. Nie ma sieci w układzie TN-S. Układ zasilania nie ma i nie miał wpływu na ilość żył kabla. Poniał ? To skoro kolega pogrubił sobie te fragmenty to może i resztę tego wpisu i może też zauważy o czym to jest. A pisanie że "Nie ma sieci w układzie TN-S." to nawet jak się ich nie widziało nie znaczy że takich nie ma. A jednakTN-S istnieją i pracują Edytowane 30 Stycznia 2019 przez miecio 301 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 30.01.2019 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2019 To skoro kolega pogrubił sobie te fragmenty to może i resztę tego wpisu i może też zauważy o czym to jest. A pisanie że "Nie ma sieci w układzie TN-S." to nawet jak się ich nie widziało nie znaczy że takich nie ma. A jednakTN-S istnieją i pracują Poproszę przykłady, bo mnóstwo WTP miałem w rękach i żadne nie mówiło o sieci TN-S Panie, to zależy. Jaka izolacja kabla, czy w osłonie czy też bez...Generalnie to jest do tego norma. Panie, o jakiej osłonie kabla ułożonego w ziemi piszesz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pod 30.01.2019 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2019 22metry, kabel 5x10 miedz, zapłaciłem ze skrzynką wkuwaną duża 1500zł ale to było prawie 2lata temu. Wykop zrobila minikoparka dzien wczesniej bo akurat robilem kanalizacje deszczową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 30.01.2019 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2019 Panie, o jakiej osłonie kabla ułożonego w ziemi piszesz ? Np o rurze pod wjazdem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 30.01.2019 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2019 Np o rurze pod wjazdem. No i co z tego ? Na całości rura ? Ehhh 22metry, kabel 5x10 miedz, zapłaciłem ze skrzynką wkuwaną duża 1500zł ale to było prawie 2lata temu. Wykop zrobila minikoparka dzien wczesniej bo akurat robilem kanalizacje deszczową. Następny bogaty ze zbędną żyłą kabla ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 30.01.2019 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2019 No i co z tego ? Na całości rura ? ! Nie musi być na całości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jolka Bobek 07.02.2019 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2019 Bardzo dziękuję kolegom za żywą dyskusję w temacie. Przeczytałam wszystko po raz drugi, zajrzałam jeszcze raz do moich papierów i na allegro i już wiem, że za 5 żyłowy płacić nie chcę. Myślę, że oferują te 5-tki bo tańsze niż 4x16, a wygląda wypaśnie (zawsze to więcej miedzi w ziemi:)). Jeszcze raz dzięki za cenne rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts