Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ile kosztuje przyłącze energetyczne?

Recommended Posts

YKY 4x16 mm2. Może być również YKXS 4x16 mm2.

He, he. Tylko po co przepłacać ? Chyba że na bogatego trafiło, to się nie wtrącam.

To jaką obciążalność ma kabel ułożony w ziemi, skoro ta tabela jest błędna?
Kolego, ta tabela nie odzwierciedla całej prawdy. Normę 60364-5-523 należy czytać w całości. I odpowiedz na pytanie, jakie zabezpieczenia do poszczególnych przekrojów (wybiórczo) dasz posiłkując się tą tabelą ? Edytowane przez elpapiotr

Odniosłem się tylko i wyłącznie do tych pogrubionych fragmentów wypowiedzi, kolego. Nie ma sieci w układzie TN-S.

Układ zasilania nie ma i nie miał wpływu na ilość żył kabla.

Poniał ?

To skoro kolega pogrubił sobie te fragmenty to może i resztę tego wpisu i może też zauważy o czym to jest.

A pisanie że "Nie ma sieci w układzie TN-S." to nawet jak się ich nie widziało nie znaczy że takich nie ma. A jednakTN-S istnieją i pracują

Edytowane przez miecio 301

To skoro kolega pogrubił sobie te fragmenty to może i resztę tego wpisu i może też zauważy o czym to jest.

A pisanie że "Nie ma sieci w układzie TN-S." to nawet jak się ich nie widziało nie znaczy że takich nie ma. A jednakTN-S istnieją i pracują

Poproszę przykłady, bo mnóstwo WTP miałem w rękach i żadne nie mówiło o sieci TN-S

Panie, to zależy. Jaka izolacja kabla, czy w osłonie czy też bez...Generalnie to jest do tego norma.
Panie, o jakiej osłonie kabla ułożonego w ziemi piszesz ?

Np o rurze pod wjazdem.
No i co z tego ? Na całości rura ?

Ehhh

22metry, kabel 5x10 miedz, zapłaciłem ze skrzynką wkuwaną duża 1500zł ale to było prawie 2lata temu. Wykop zrobila minikoparka dzien wczesniej bo akurat robilem kanalizacje deszczową.
Następny bogaty ze zbędną żyłą kabla !

Bardzo dziękuję kolegom za żywą dyskusję w temacie. Przeczytałam wszystko po raz drugi, zajrzałam jeszcze raz do moich papierów i na allegro i już wiem, że za 5 żyłowy płacić nie chcę. Myślę, że oferują te 5-tki bo tańsze niż 4x16, a wygląda wypaśnie (zawsze to więcej miedzi w ziemi:)). Jeszcze raz dzięki za cenne rady.