Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka farba podkładowa gruntujaca na sciany i sufity

Devido

Recommended Posts

Witam, jestem lekko zakłopotany ponieważ nie mam pojecia jaka farbe podkładową gruntujaca wybrac.

Częsc scian mam tynkowane i przejechane gipsem, reszta jest oklejona płytami gips karton, tak samo sufity gips-karton.

Mam kilka typow np:

FARBA PODKŁADOWA GRUNTUJĄCA LATEKSOWA Śnieżka

Farba podkładowa DESIGNER PRIMER BECKERS (akrylowa)

GRUNT LATEKSOWY DEKORAL BIAŁY

Cena zbytnio mnie nie interesuje , bo wiem ze grunt z podkładem ma byc bardzo dobry, ale chodzi głownie ze niektore sa lateksowe lub akrylowe, i nie wiem jak w tej kwesti sobie poradzic, bo z tego co wyczytałem to lateks ma isc na podkład lateksowy , akryl na akrylowy?

tak samo, jaka farba bedzie lepsza lateksowa czy akrylowa?

ktora sobie lepiej poradzi w pomieszczeniach o zwiekszonej wilgoci powietrza (kuchnia,łazienka)

Pozdrawiam

• 3 weeks później...
Witam, jestem lekko zakłopotany ponieważ nie mam pojecia jaka farbe podkładową gruntujaca wybrac.

Częsc scian mam tynkowane i przejechane gipsem, reszta jest oklejona płytami gips karton, tak samo sufity gips-karton.

Mam kilka typow np:

FARBA PODKŁADOWA GRUNTUJĄCA LATEKSOWA Śnieżka

Farba podkładowa DESIGNER PRIMER BECKERS (akrylowa)

GRUNT LATEKSOWY DEKORAL BIAŁY

Cena zbytnio mnie nie interesuje , bo wiem ze grunt z podkładem ma byc bardzo dobry, ale chodzi głownie ze niektore sa lateksowe lub akrylowe, i nie wiem jak w tej kwesti sobie poradzic, bo z tego co wyczytałem to lateks ma isc na podkład lateksowy , akryl na akrylowy?

tak samo, jaka farba bedzie lepsza lateksowa czy akrylowa?

ktora sobie lepiej poradzi w pomieszczeniach o zwiekszonej wilgoci powietrza (kuchnia,łazienka)

Pozdrawiam

Szanowny Panie,

Do gruntowania można wykorzystać grunt polimerowy ACRYL-PUTZ® GU 40. Zwiększy on przyczepność farb oraz ujednolici strukturę podłoża. W pomieszczeniach o zwiększonej wilgotności rekomenduję zastosowanie farby Śnieżka Kuchnia-Łazienka, która, dzięki zawartości czystego srebra, tworzy powłokę malarską skutecznie chronioną przed rozwojem grzybów i pleśni. Do malowania pozostałych wnętrz (sypialnia, pokój dzienny, pokój dziecięcy, korytarz) dobrym rozwiązaniem jest użycie farby, która zapewnia łatwe utrzymanie ścian w czystości. Takim produktem jest np. Śnieżka Satynowa, dostępna w 73 gotowych kolorach.