Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wpływ odcinkowych zwężeń rur 32/25/32

Adrs

Recommended Posts

Dzień dobry.

Ciągnę linię PP/PE fi=32mm przez 25metrów. Gdzieś na tym przebiegu w 2 krótkich 1m odcinkach zwężam na fi=25mm, (przejścia przez ściany 60cm) ale przywracając potem przekrój 32mm. Czy bardzo wpłynie to na spadek ciśnienia? Oprócz oczywiście wynikającego ze zwężenia i tym samym odcinkowego wzrostu prędkości przepływu + oporu hydraulicznego około 3-krotnie w tych krótkich odcinkach? Wiem, że są jeszcze straty z powodu wywołania turbulentnego przepływu na redukcjach. I tu wchodzi właśnie praktyka... Czy sens stosowania 32mm jest przez te zwężenia w tym wypadku wątpliwy (w zasadzie jak wpłyną te 4 zmiany średnicy czy badzo źle)?

Dziękuję

Nie ma dramatu, jak po zsumowaniu dadzą z 10% więcej oporu to wszystko, choć liczyć mi się nie chcę i mam za mało danych. Z drugiej strony te zwężki i dodatkowe kształtki, zgrzanie ich, mogą kosztować więcej niż rozwiercenie ściany. Jak koszty są zbliżone to raczej bym rozwiercił. Ale jak tego nie zrobisz to też woda popłynie i będzie OK.

• 2 weeks później...

Dziękuję za porady rozwierciłem w końcu do 32x600mm chińskim wiertłem sds plus za 35zł... W końcu między 25 a 32 to aż 3x mniejsze opory hydrauliczne i mniejsza strata ciśnienia.

A propos prowadzenia kabli do elektrozaworów.

Mało jest w internecie informacji na temat stosowania przewodów ekranowanych, za to dużo informacji o tym jak komuś sterownik zakończył żywot po burzy. Od razu pomyślałem, że prawdopodobnie jest to w związku z niekranowanymi przewodami do sterowników i możliwości indukowania dużych napięć w trakcie wyładowań na tych przewodach z uwagi na to, że czasami przewód nie jest aż tak głęboko w ziemi żeby dawało to ochronę?

Jakie macie doświadczenia?