Adrs 30.06.2018 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2018 Dzień dobry. Ciągnę linię PP/PE fi=32mm przez 25metrów. Gdzieś na tym przebiegu w 2 krótkich 1m odcinkach zwężam na fi=25mm, (przejścia przez ściany 60cm) ale przywracając potem przekrój 32mm. Czy bardzo wpłynie to na spadek ciśnienia? Oprócz oczywiście wynikającego ze zwężenia i tym samym odcinkowego wzrostu prędkości przepływu + oporu hydraulicznego około 3-krotnie w tych krótkich odcinkach? Wiem, że są jeszcze straty z powodu wywołania turbulentnego przepływu na redukcjach. I tu wchodzi właśnie praktyka... Czy sens stosowania 32mm jest przez te zwężenia w tym wypadku wątpliwy (w zasadzie jak wpłyną te 4 zmiany średnicy czy badzo źle)?Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SzymonKc 01.07.2018 01:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2018 Nie ma dramatu, jak po zsumowaniu dadzą z 10% więcej oporu to wszystko, choć liczyć mi się nie chcę i mam za mało danych. Z drugiej strony te zwężki i dodatkowe kształtki, zgrzanie ich, mogą kosztować więcej niż rozwiercenie ściany. Jak koszty są zbliżone to raczej bym rozwiercił. Ale jak tego nie zrobisz to też woda popłynie i będzie OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 01.07.2018 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2018 Pozostaje jeszcze kwestia hałasu - czy takie zwężenia nie spowodują jego wzrostu (chyba, ze to nie jest istotne)? Ja też bym raczej wolał rozwiercić ściany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adrs 11.07.2018 13:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2018 Dziękuję za porady rozwierciłem w końcu do 32x600mm chińskim wiertłem sds plus za 35zł... W końcu między 25 a 32 to aż 3x mniejsze opory hydrauliczne i mniejsza strata ciśnienia. A propos prowadzenia kabli do elektrozaworów.Mało jest w internecie informacji na temat stosowania przewodów ekranowanych, za to dużo informacji o tym jak komuś sterownik zakończył żywot po burzy. Od razu pomyślałem, że prawdopodobnie jest to w związku z niekranowanymi przewodami do sterowników i możliwości indukowania dużych napięć w trakcie wyładowań na tych przewodach z uwagi na to, że czasami przewód nie jest aż tak głęboko w ziemi żeby dawało to ochronę?Jakie macie doświadczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 11.07.2018 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2018 To chyba raczej pytanie na nowy wątek - do elektryków a więc najlepiej w dziale elektrycznym. Chyba, że przez przypadek ktoś tu zajrzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts